BACK TO
TOP
Farming

Ζωοτροφή από υπολείμματα εστίασης και λιγότεροι ρύποι από τις εκτροφές στο 34ο Συνέδριο της ΕΖΕ

Ζωοτροφές από υπολείμματα εστίασης, πρακτικές για μειωμένη εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου από τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και παρεμβάσεις στην ανάπτυξη των εμβρύων μέσω της διατροφής των ζώων, παρουσιάστηκαν στο 34o Ετήσιο Επιστημονικό Συνέδριo της Ελληνικής Ζωοτεχνικής Εταιρείας (ΕΖΕ), παρουσία της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Φωτεινής Αραμπατζή.

image5_2

Ελισσαίος-Ιωάννης Μανιάτης

69
0

Οι τελευταίες εξελίξεις στην αξιοποίηση της διατροφής των αγροτικών ζώων προς επίτευξη επιθυμητών αποτελεσμάτων κατά την εκτροφή, στην κυκλική οικονομία και τη μείωση αερίων θερμοκηπίου στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, αλλά και στην υδατοκαλλιέργεια και την εκτροφή σαλιγκαριών, παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της ΕΖΕ στο Βόλο, στο αμφιθέατρο του τεχνικού επιμελητηρίου Μαγνησίας, από τις 2 ως τις 4 Οκτωβρίου 2019. Οι εργασίες που παρουσιάστηκαν εστίαζαν σε τομείς της έρευνας που αφορούν στη διατροφή των ζώων παραγωγής, στην υδατοκαλλιέργεια, στην ποιότητα των παραγόμενων ζωικών προϊόντων, στην εκτροφή, αλλά και στην αναπαραγωγή και την υγιεινή των εκτρεφόμενων ζώων.


 Ο Γεώργιος Ζέρβας, Πρόεδρος της Ελληνικής Ζωοτεχνικής Εταιρείας και Ομότιμος Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με την Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Φωτεινή Αραμπατζή.

Ανάμεσα στις εργασίες που παρουσιάστηκαν ξεχώρισε η  επίδραση της διατροφής των αγροτικών ζώων στον εμβρυικό προγραμματισμό, αλλά και οι εργασίες για την κλιματική αλλαγή και τις ορθές πρακτικές στη ζωική παραγωγή προκειμένου να μειωθεί η έκλυση αερίων του θερμοκηπίου από τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Στο πλαίσιο της υιοθέτησης του κυκλικού μοντέλου οικονομίας, παρουσιάστηκε και εργασία για την αξιολόγηση και την χρησιμοποίηση των υπολειμμάτων εστίασης ως ζωοτροφή, όπως δήλωσε στο Agronews.gr ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ζωοτεχνικής Εταιρείας και Ομότιμος Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιος Ζέρβας.

Το συνέδριο παρακολουθούν επιστήμονες του τομέα από την Ελλάδα και το εξωτερικό, θεσμικά πρόσωπα, εκπρόσωποι της βιομηχανίας, επιχειρηματίες με δράση στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και φοιτητές από διαφορετικά πανεπιστήμια.


Ακόμη παρουσιάστηκαν εργασίες σχετικά με την εκτροφή σαλιγκαριών, μια εκμετάλλευση που έχει τραβήξει το ενδιαφέρον πολλών επενδυτών στη χώρα μας.

Στο συνέδριο συμμετείχε o Andrea Rosati, γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ζωοτεχνικής Ένωσης (European Association for Animal Production), μέλος της οποίας είναι η ΕΖΕ. Προσκεκλημένη ομιλήτρια ήταν και η Στέλλα Χαδιώ-Μάντζαρη, καθηγήτρια Φυσιολογίας αγροτικών ζώων με μεγάλο όγκο έρευνας στην ενδοκρινολογία.

Η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Φωτεινή Αραμπατζή.
 

Στην απλοποίηση των διαδικασιών για τη νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων και στην επίσπευση από πλευράς πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ  180 προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ, μεταξύ των οποίων 100 κτηνίατροι και γεωπόνοι αναφέρθηκε, η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Φωτεινή Αραμπατζή κηρύσσοντας χθες (2 Οκτωβρίου)  την έναρξη των εργασιών του 34ου Επιστημονικού Συνεδρίου της Ελληνικής Ζωοτεχνικής Εταιρείας, στον Βόλο. «Ως Κυβέρνηση θεωρούμε τους επιστήμονες τόσο στη φυσική όσο και τη ζωϊκή παραγωγή και την αλιεία τους πολυτιμότερους κρίκους στην αλυσίδα της κοινής προσπάθειας για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα», επεσήμανε.

Στην ομιλία της η κα Αραμπατζή

-Χαρακτήρισε «στρατηγική πολιτική προτεραιότητα της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη τη συνολική μείωση της γραφειοκρατίας στον αγροτικό τομέα ώστε οι επιστήμονες να αφοσιωθούν κατά το δυνατόν στο βασικό ρόλο τους. Αυτό που λένε σχηματικά οι παραγωγοί μας: οι γεωπόνοι στο χωράφι και οι ζωοτέχνες στο στάβλο».

-Επαναβεβαίωσε την βούληση της Κυβέρνησης για την πάταξη της μάστιγας των ελληνοποιήσεων με ολιστικό σχέδιο αποτελεσματικών ελέγχων, χρήση των εισφορών στον ΕΛΓΟ αποκλειστικά για ελέγχους, αφαίρεση αδείας ΠΟΠ των μεταποιητών, που αισχροκερδούν ελληνοποιώντας προϊόντα και αξιοποίηση της επιστήμης για να διασφαλιστούν  τα ποιοτικά γεωγραφικής ένδειξης προϊόντα μας. «Προς την κατεύθυνση αυτή, προχωρούμε στην ενιαιοποίηση των Βάσεων Δεδομένων (DataBase Evidence) των αρμόδιων Φορέων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (ARTEMIS,TRACES, Kτηνιατρικής Βάσης Δεδομένων Ενιαίας Ενίσχυσης ΟΠΕΚΕΠΕ), αξιοποιώντας επιτέλους την τεχνική βοήθεια του Προγράμματος  Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (SRSS) που επί 4,5 χρόνια έμεινε ανεκμετάλλευτη καθώς και στη συνολική αναμόρφωση του συστήματος ελέγχων στην τροφική αλυσίδα με βάση τον Κανονισμό 625/2017 της ΕΕ και με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας, των καταναλωτών και των παραγωγών μας», διαβεβαίωσε.

-Έκανε εκτενή αναφορά στη γενετική βελτίωση των αγροτικών ζώων στη χώρα μας θέτοντας ως στόχο «την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της εκτροφής των ελληνικών φυλών και την προώθησή τους στην παραγωγική διαδικασία. Οι αλλαγές, που επιτελούνται στο περιβάλλον και οι δραματικότερες, που αναμένονται κάνουν επιτακτική την αξιοποίηση των εγχώριων φυλών (θησαυρός και παρακαταθήκη γονιδίων) και τους προσθέτουν υπεραξία σε σχέση με τα εισαγόμενα ζώα», σημείωσε και υπογράμμισε: «Ο Αγροδιατροφικός Τομέας δεν έχει πλέον την πολυτέλεια να βλέπει τις κυβερνήσεις να περνούν, να διαδέχονται οι υπουργοί και οι υφυπουργοί ο ένας τον άλλο σπρώχνοντας απλά το τενεκεδάκι παρακάτω, κατά τη γνωστή πλέον αγγλοσαξωνική έκφραση... Δηλαδή  να μην διορθώνουν τα κακώς κείμενα, να μην αντιμετωπίζουν τις στρεβλώσεις και τις παθογένειες.

Ακριβώς το αντίθετο χρειάζεται τώρα η χώρα. Τολμηρές και γενναίες μεταρρυθμίσεις ώστε να απελευθερωθούν οι αστείρευτες παραγωγικές δυνάμεις του τόπου μας. Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και θέλει και μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών και τις ανάγκες της κοινωνίας», διαβεβαίωσε.


Το συνέδρειο συνδιοργανώνεται από την ΕΖΕ και τις Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας & Σποράδων. Σημειώνεται πως η
Ε.Ζ.Ε. είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ζωοτεχνικής Ένωσης «European Association for Animal Production» (EAAP – FEZ - EVT).

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές