BACK TO
TOP
Farming

Eναλλακτική πρόταση για φυτική παραγωγή και βιοαέριο της FAS στην Agrotica

Την Κυριακή, 2 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο της 28ηςAgrotica, η εταιρία F.A.S. (Fyto-AnimalServices) διοργάνωσε εκδήλωση, στο συνεδριακό κέντρο Νικόλαος Γερμανός με θέμα: «Φυτική παραγωγή και βιοαέριο, μια εναλλακτική πρόταση για την ελληνική γεωργία».

IMG-20200205-WA0000

212
0

Στην εκδήλωση συμμετείχε ο ιταλικός οίκος Padana Sementi elette που πρωτοπορεί σε θέματα έρευνας και ανάπτυξης σπόρων μεγάλης καλλιέργειας για την παραγωγή βιοαερίου καθώς και το Εργαστήριο Γεωργικών Κατασκευών και & Εξοπλισμού του τμήματος Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που δραστηριοποιείται στον αντίστοιχο τομέα.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με σύντομο χαιρετισμό του κυρίου Μιχαήλ Βασιλείου, ιδιοκτήτη της F.A.S. ο οποίος ευχαρίστησε του παρευρισκόμενους και παρουσίασε τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση.

Το λόγο πήρε ο γεωπόνος και υπεύθυνος για τις εξαγωγικές δραστηριότητες της εταιρίας, κος Κεχαγιάς Μαργαρίτης ο οποίος παρουσίασε την εταιρία˙ τις εγκαταστάσεις, τις γραμμές καθαρισμού σπόρων και τους τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται η εταιρία. Αξιοσημείωτο είναι το ερευνητικό πρόγραμμα για την ανάδειξη νέων ποικιλιών που χρηματοδοτεί η εταιρία του οποίου οι καρποί θα είναι άμεσα διαθέσιμοι στην ελληνική αγορά μιας και ήδη αρκετές ποικιλίες είναι υπό εγγραφή στον Ευρωπαϊκό Κατάλογο Καλλιεργούμενων Ποικιλιών.  Στη συνέχεια έγινε μια γρήγορη αναφορά στην ολοένα αυξανόμενη γκάμα σπόρων της εταιρίας και στη δημιουργία της      EZ-GROW Hellas, της νεοσύστατης εταιρίας παραγωγής εξειδικευμένων λιπασμάτων που προήλθε από την σύμπραξη της F.A.S. και της καναδικής EZGRO με σκοπό τη παραγωγή των σύγχρονων λιπασμάτων της καναδικής εταιρίας στη Λάρισα.

Επόμενος ομιλητής ήταν ο κύριος Mauro Frigo CEO της Padana Sementi Elette όπου παρουσίασε την ιταλική εταιρία, η οποία δραστηριοποιείται στην έρευνα και παραγωγή σπόρων από το 1970. Ο κύριος Frigo παρουσίασε το δυναμικό της εταιρίας του και τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις καθαρισμού, συσκευασίας και αποθήκευσης σπόρων καθώς και τον ερευνητικό αγρό της εταιρίας στον οποίο καταξιωμένοι γενετιστές αναζητούν τις λύσεις για την επόμενη μέρα της γεωργίας βασιζόμενοι στο μότο της εταιρίας «Προετοιμάζουμε, κάθε μέρα, το αύριο». Εντύπωση έκανε το άρτια οργανωμένο εργαστήριο που διαθέτει η Padana Sementi Elette ώστε να προσφέρει σπόρους υψηλής ποιότητας στους συνεργάτες της. Στις δραστηριότητες της εταιρίας ξεχωρίζουν, πέραν των λειμώνιων φυτών και των χλοοταπήτων, οι σπόροι για την παραγωγή βιοαερίου. Η εταιρία δραστηριοποιείται χρόνια στον συγκεκριμένο τομέα με αποτέλεσμα να περηφανεύεται για τη δυναμική του γενετικού της υλικού. Τέλος αναφέρθηκε στη σποροπαραγωγική δραστηριότητα της εταιρίας πέραν της Ιταλίας σε Αργεντινή, Τσεχία, Ουγγαρία, Σερβία, Πολωνία, Ρουμανία και Γαλλία συνολικής έκτασης 53.830 στρεμμάτων.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο ερευνητής και  Διδάκτορας της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ, κύριος Καλαμάρας Σωτήρης ο οποίος εκπροσώπησε το Εργαστήριο Γεωργικών Κατασκευών & Εξοπλισμού αρμόδιο για θέματα βιοαερίου. Ο Δρ. Καλαμάρας αναφέρθηκε στην ανάγκη απαγκίστρωσης από τα ορυκτά καύσιμα και στην προοπτική που ανοίγει η παραγωγή βιοαερίου στην ελληνική γεωργία. Η παραγωγή και αξιοποίηση του βιοαερίου προσφέρει πολλά περιβαλλοντικά και κοινωνικοοικονομικά οφέλη μιας και εκμεταλλεύεται τόσο τα ρυπογόνα κτηνοτροφικά απόβλητα και επιπλέον προσφέρει μια εναλλακτική διέξοδο στον παραγωγό. Ανέλυσε τους λόγους συναποικοδόμησης της φυτικής βιομάζας με τα κτηνοτροφικά απόβλητα και την αύξηση στη παραγωγή μεθανίου για την παραγωγή ενέργειας. Παρουσίασε τη χρήση του ενσιρώματος καλαμποκιού στη Βόρεια Ευρώπη και του προβληματισμού της χρησιμοποίησης του στη Νότια Ευρώπη λόγω των αυξημένων αναγκών του σε εισροές. Σημείωσε την ανάγκη χρήσης εναλλακτικών μορφών βιομάζας όπως το ενσίρωμα σόργου, τριτικάλε και άλλων φυτικών ειδών ανθεκτικά στις ξηροθερμικές συνθήκες της χώρας μας. Στο σημείο αυτό παρουσίασε μέρος των ερευνητικών αποτελεσμάτων του εργαστηρίου και της εξαιρετικής δουλειάς που γίνεται στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του στο Αγρόκτημα Γεωπονίας του ΑΠΘ.

Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο Dr Guido Pigniata, επικεφαλής του γενετικού προγράμματος της Padana Sementi Elette για να παρουσιάσει τα αποτελέσματα της έρευνας της εταιρίας όσον αφορά το τριτικάλε και το σόργο για την παραγωγή βιοαερίου. Το τριτικάλε αποτελεί ιδανική λύση τόσο γιατί εκμεταλλεύεται εδάφη χαμηλής παραγωγικότητας με ελάχιστες εισροές ενέργειας όσο γιατί καλύπτει τη παραγωγή φυτικής βιομάζας τους χειμερινούς μήνες. Τα αποτελέσματα της έρευνας που έγιναν από τις ιταλικές κρατικές υπηρεσίες κατέταξαν τις ποικιλίες της εταιρίας στις πρώτες θέσεις στη παραγωγή βιομάζας. Η πρόταση της εταιρίας για την καλύτερη αξιοποίηση των χωραφιών και τη μέγιστη δυνατή στρεμματική απόδοση σε βιομάζα και όπως συνεπάγεται και σε βιοαέριο είναι η διπλή καλλιέργεια. Μετά τη κοπή του τριτικάλε στο στάδιο του γάλακτος προτείνεται  η σπορά σόργου (και μειγμάτων σόργου). Το σόργο, ένα φυτό με περιορισμένες ανάγκες σε λίπανση και άρδευση, παρέχει την απαραίτητη βιομάζα του θερινούς μήνες και έρχεται σαν εναλλακτική του ενσιρώματος καλαμποκιού. Η εταιρία διαθέτει διαφορετικά είδη σόργου (τύπου Sudan,Biomass Hybrid, Grain Sorghum) τα οποία συνδυάζει στη δημιουργία μειγμάτων για τη παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων βιομάζας. Μέρος του υλικού αυτού, όπως το σόργο MATACO και τα μείγματα ASOLO TRIS και ASOLO BIS αξιολογήθηκαν από τους τεχνικούς της FAS και συνεργάτες της δίνοντας ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Τέλος παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των πειραματισμών της Ένωσης Παραγωγών Βιοαερίου Ιταλίας που κατατάσσουν το ASOLO TRIS πρώτο με μεγάλη διαφορά στη παραγωγή βιομάζας και βιοαερίου.

Μετά το πέρας των τοποθετήσεων των ομιλητών ακολούθησαν ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους και ένας ενδιαφέρον διάλογος για τη φυτική παραγωγή και τη παραγωγή βιοαερίου στον οποίο συμμετείχαν αρκετοί γεωργοί και παραγωγοί βιοαερίου από διάφορες περιοχές της χώρας.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές