BACK TO
TOP
Farming

Καμία σκέψη για ακύρωση του μέτρου των αρδευτικών

Κανονικά µε βάση τις µέχρι στιγµής πληροφορίες αναµένεται να ανοίξει το πρόγραµµα ενίσχυσης αρδευτικών συστηµάτων (Μέτρο 4.1.2) των 30 εκατ. ευρώ παρά το γεγονός ότι ήταν το δεύτερο πρόγραµµα, µετά τις ∆ασώσεις, που «ακούστηκε» πως θα το πνίξουν οι διαχειριστικές αρχές για χάρη των µέτρων στήριξης λόγω κορωνοϊού.

097-BowlesFibershed08062018paigegreen

Γιώργος Κοντονής

30
0

Πρώτοι που αντέδρασαν σε αυτή τη διαρροή περί κατάργησης, ήταν οι δικαιούχοι των Σχεδίων Βελτίωσης που θέλουν να βάλουν τα δέντρα τα οποία δήλωσαν στο πλάνο τους και αναρωτιούνται πώς θα τα ποτίσουν.

Με τα 30.000 ευρώ που θα πάρουν για τα φυτά και τα σκαψίµατα, θα µεταφέρουν νερό, θα βάλουν οµοβροδεξαµενές ή θα ανοίξουν τη γεώτρηση; Χίλια ελαιόδεντρα θέλουν 18.000 κυβικά νερού, δηλαδή δεξαµενή κόστους 50.000 ευρώ, διατείνονται. Παράλληλα, δεν είναι λίγοι όσοι έτρεξαν ήδη, ξόδεψαν χρόνο και χρήµα για άδειες γεωτρήσεων, άρδευσης µελέτες και χαρτιά που απαιτούνται για την ένταξη στο Μέτρο περιµένοντας το πρόγραµµα το οποίο γραπτά ο ίδιος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, είχε υποστηρίξει ότι θα βγει εντός της άνοιξης.

Το Μέτρο άλλωστε έχει ήδη καθυστερήσει πάνω από 1 χρόνο. Οι µελέτες για τις ποσότητες και την ποιότητα νερού που χρειαζόντουσαν για να ανοίξει έχουν τελειώσει από πέρσι, όπως σηµειώνει στην Agrenda, η γεωπόνος Κυριακή Μπαλή της Οικονοµοτεχνικής και είναι όλα έτοιµα για την πρόσκληση, αρκεί οι διαχειριστικές αρχές στη Μονάδα Επενδύσεων να µην κωλυσιεργήσουν περαιτέρω. Σηµειώνεται τέλος ότι η ΚΥΑ του προγράµµατος βρισκόταν αναρτηµένα µέχρι την περασµένη Τρίτη στο pcconcult (ιστοσελίδα διαβούλευσης του ΥΠΑΑΤ) µε τη διαδικασία να έχει κλείσει από τον Φεβρουάριο. Μετά τις φήµες ότι µπορεί να ακυρωθεί το Μέτρο, βγήκε από την πλατφόρµα.

Πάντως, ο Ιούνιος όπου θα γίνει η 9η Επιτροπή Παρακολούθησης των Προγραµµάτων, είναι κοντά και εκεί θα φανούν οι πραγµατικές προθέσεις των διαχειριστικών αρχών σχετικά µε όλα τα εκκρεµή µέτρα και τις τροποποιήσεις που θα έρθουν στο ΠΑΑ.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές