BACK TO
TOP
Farming

Αναλύσεις για τα οστρακοειδή του Θερμαϊκού στο Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Ελέγχων

Τη λειτουργία Εργαστηρίου Περιβαλλοντικών Ελέγχων και Έρευνας, που θα εστιάζει στη στήριξη του πρωτογενούς και του δευτερογενούς τοµέα παραγωγής, αλλά και του χερσαίου και υδάτινου περιβάλλοντος, στην Κεντρική Μακεδονία, δροµολογεί η τοπική Περιφέρεια.

uermaikos

Λεωνίδας Λιάμης

10
0

Οι απαραίτητες υποδοµές είναι ήδη έτοιµες, σε πλήρως εξοπλισµένο µε σύγχρονα τεχνολογικά µέσα, κτήριο στο λιµάνι της Θεσσαλονίκης, που ετοιµάστηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο του διασυνοριακού προγράµµατος Interreg GR-FYROM και προκειµένου να ενεργοποιηθεί θα αξιοποιηθεί το δυναµικό του ΑΠΘ.

«Έχουµε ολοκληρώσει την απαραίτητη προεργασία µε τον αντιπρύτανη έρευνας και δια βίου εκπαίδευσης και σύντοµα θα προχωρήσουµε στην υπογραφή προγραµµατικής σύµβασης, ώστε να ξεκινήσει η λειτουργία του νέου εργαστηρίου», ανέφερε στην Agrenda ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Γιουτίκας.

Προτεραιότητα της Περιφέρειας και του ΑΠΘ, εξήγησε ο κ. Γιουτίκας θα αποτελέσει η διαπίστευση του περιβαλλοντικού εργαστηρίου σε µεθόδους για ειδικές αναλύσεις σε επιφανειακά ύδατα ή αρδευτικά νερά και στο Θερµαϊκό Κόλπο, όπου παράγεται το 80% της εθνικής παραγωγής οστρακοειδών, αλλά να στηρίξει, µέσα από την ενσωµάτωση τεχνολογιών και τα προϊόντα που παράγονται στην Κεντρικής Μακεδονίας, διατηρώντας, µε τον τρόπο αυτό, και την κοινωνική συνοχή στην ύπαιθρο της περιοχής.

«Μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων διαδικασιών διαπίστευσης, το Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Ελέγχων & Έρευνας θα µπορεί, µεταξύ άλλων, να διεξάγει έρευνα µε σκοπό την κατανόηση, αλλά και επίλυση περιβαλλοντικών προβληµάτων, που αφορούν τη βελτίωση των παραγωγικών παραµέτρων, καθώς και τους απαιτούµενους ελέγχους σε παραγωγικές κατηγορίες γεωργικών καλλιεργειών», διευκρίνισε ο ίδιος.

Σε πρώτη φάση το εργαστήριο, όπως εξήγησε στην Agrenda ο Γιάννης Κατσογιάννης, επίκουρος καθηγητής στο Τµήµα Χηµείας του ΑΠΘ και συντονιστής του εγχειρήµατος, θα ξεκινήσει µε µετρήσεις κι αναλύσεις των υδάτινων πόρων της περιφέρειας και µε την παρακολούθηση της οστρακοκκαλιέργειας και της ορυζοκαλλιέργειας. «Αργότερα, θα ανοίξουµε τη βεντάλια των µετρήσεων και σε άλλες καλλιέργειες όπως το βαµβάκι, τα σιτηρά, τα φρούτα και τα λαχανικά, τόσο στο χωράφι, όσο και στο πεδίο της µεταποίησης, εντοπίζοντας τυχόν προβλήµατα και προτείνοντας και λύσεις αντιµετώπισής τους», πρόσθεσε.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές