BACK TO
TOP
Farming

Ψεκασμούς με drones τρέχει η Teofert για ειδική θρέψη Alzon pro

Στόχος το καλύτερο timing ψεκασμού για τελικό προϊόν με πιο υψηλή πρωτεΐνη σε συνεργασία με την εταιρεία Maveric Agro.

15_6

178
0

Πιλοτικά σε χωράφια καλλιέργειας σκληρού σίτου, εφάρµοσε η Teofert το προϊόν ειδικής θρέψης Alzon pro, µε τη χρήση drone και σε αποκλειστική συνεργασία µε την εταιρεία Maveric Agro. Σκοπός του εγχειρήµατος ήταν να είναι σε θέση η εταιρεία να προσφέρει «ένα ολοκληρωµένο πρόγραµµα θρέψης για το σκληρό σιτάρι, το οποίο όχι µόνο θα είχε ως στόχο την µέγιστη απόδοση της καλλιέργειας, αλλά θα βελτίωνε σηµαντικά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του καρπού», όπως εξηγεί η ∆ρ. Χαριτίνη Κοντοπούλου, ∆ιευθύντρια Τεχνικού Τµήµατος& Μarketing της Teofert.

Τα πειραµατικά πραγµατοποιηθήκαν σε χωράφια σκληρού σίτου ποικιλίας PVL 1636 που προορίζονται για την βιοµηχανία ζυµαρικών Misco- Barilla µέσω συµβολαιακής γεωργίας και τα διαχειρίζεται η εταιρεία Μaveric Agro µε έδρα τον Αλµυρό, µε επιστηµονικό υπεύθυνο του προγράµµατος τον γεωπόνο Κωνσταντίνο Παυλίδη. Βασικός σκοπός του προγράµµατος αυτού ήταν η αύξηση της περιεκτικότητας του σιταριού σε πρωτεΐνη, προκειµένου να µπορέσουµε να φτάσουµε τα βέλτιστα επίπεδα περιεκτικότητας πρωτεΐνης, σύµφωνα µε τα οριζόµενα πρότυπα της βιοµηχανίας ζυµαρικών.

«Προσανατολισµένοι λοιπόν, από αυτό το εγχείρηµα αναπτύξαµε στην  TEOFERT ένα εξειδικευµένο υγρό λίπασµα, το Alzon pro. Το Alzon pro, χάρις στην ιδιαίτερη σύνθεση του εγγυάται αύξηση απόδοσης, αλλά και βελτίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών σε καλλιέργεια σιταριού», συµπληρώνει η κα. Κοντοπούλου

Μάλιστα, η ιδιαιτερότητα που προέκυψε µέσω της χρήσης του drone στην καλλιέργεια σιταριού έδωσε τη δυνατότητα στην εταιρεία Maveric Agro να µπορέσει να εφαρµόσει το εξειδικευµένο αυτό προϊόν, ακόµα πιο αποτελεσµατικά, αξιοποιώντας πλήρως τη δυναµική του, στο κατάλληλο στάδιο ανάπτυξης του σιταριού, γεγονός που δεν θα µπορούσε να πραγµατοποιηθεί µε τον συµβατικό τρόπο ψεκασµού.                      

Σύµφωνα µε την κα. Κοντοπούλου, «συµπερασµατικά, µε την χρήση drones ο χρόνος εφαρµογής λιπασµάτων επεκτείνεται σε καλλιέργειες στις οποίες υπό άλλες συνθήκες δεν θα µπορούσε να εφαρµοστεί και προκύπτει καλύτερη αξιοποίηση του προϊόντος και µέγιστο αποτέλεσµα στην παραγωγή.». Παράλληλα, τα περιβαλλοντικά οφέλη που προκύπτουν µέσω drones είναι πάρα πολύ µεγάλα (µειωµένη χρήση νερού, µειωµένες εκποµπές CO2), συµπληρώνει η ίδια. «Μετά την αξιολόγηση του συγκεκριµένου προγράµµατος και εκτιµώντας τα αποτελέσµατα στοχεύουµε να επεκτείνουµε µε την εταιρεία Maveric Agro τον πειραµατισµό και σε άλλες καλλιέργειες.», προσθέτει η συνοµιλήτριά µας.

 

Αφορµή το Farm to Fork

Παράλληλα, η κα. Κοντοπούλου, µίλησε για την ανάγκη που ώθησε την Teofert να προχωρήσει σε αυτά τα πειράµατα: «Οι δραµατικές επιπτώσεις της κλιµατικής αλλαγής είναι πλέον δεδοµένες και αισθητές στην καθηµερινότητα, ενισχύοντας τη συχνότητα και το µέγεθος των φυσικών καταστροφών και πλήττοντας όλο και περισσότερο την γεωργία, µε τα ακραία καιρικά φαινόµενα να επαναλαµβάνονται όλο και συχνότερα.

Ταυτόχρονα, η πίεση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ενσωµάτωση της καινούργιας στρατηγικής «Farm to Fork» στην γεωργία και βελτιωµένη ιχνηλασιµότητα των προϊόντων καθιστούν την ανάγκη για καινοτόµο και αειφόρο γεωργία ολοένα και πιο κρίσιµη. Σύµφωνα µάλιστα µε την έκθεση του αρµόδιου φορέα ΙPCC για την κλιµατική αλλαγή, η βιώσιµη διαχείριση της γης θα µπορούσε να είναι το κλειδί για να αντιστρέψει την επίδραση της κλιµατικής αλλαγής στην υποβάθµιση της γης- µία σηµαντική συνέπεια της ανθρώπινης δραστηριότητας και της γεωργίας και των ακραίων καιρικών.». 

 

Πολλές οι εφαρµογές των drones

«Στην κατεύθυνση αυτή συνηγορεί και η «γεωργία ακριβείας», η οποία στοχεύει στην άριστη αξιοποίηση των εισροών που εφαρµόζει ο παραγωγός (φυτοπροστατευτικά προϊόντα, λιπάσµατα, νερό) και στην µέγιστη παραγωγικότητα της γεωργικής εκµετάλλευσης µε προϊόντα υψηλής θρεπτικής αξίας και σεβασµό προς το περιβάλλον», σηµειώνει η πολύπειρη γεωπόνος και συνεχίζει: «Μία από τις πρακτικές διαχείρισης της γεωργίας ακριβείας είναι και η χρήση drones, γνωστά και ως µη επανδρωµένα αέρια οχήµατα (UAVs), από τους καλλιεργητές. Παρόλο λοιπόν που τα drones, έχουν εισχωρήσει για τα καλά σε άλλους τοµείς, στην γεωργία βρίσκονται ακόµα σε πειραµατικό επίπεδο µε µεγάλη όµως δυναµική, βασιζόµενα στις αρχές της γεωργίας ακριβείας και βοηθώντας τους καλλιεργητές να ηγηθούν µε βιώσιµες γεωργικές πρακτικές, προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον και αυξάνοντας την κερδοφορία.».

Οι εφαρµογές των drones στην γεωργία είναι πάρα πολλές. Με κατάλληλους υπέρυθρους αισθητήρες µπορούν να ελέγξουν το φάσµα φωτός που χρησιµοποιούν τα φυτά για να απορροφούν την φωτοσύνθεση και έτσι σε συνδυασµό µε αντίστοιχα λογισµικά προγράµµατα να υπολογίσουν το βαθµό φωτοσύνθεσης αλλά και να εκτιµήσουν την υγεία των φυτών σε συγκεκριµένα στάδια ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, µπορούν να χαρτογραφήσουν λεπτοµερειακά την περιοχή της καλλιέργειας. Αυτό έχει ως αποτέλεσµα ο παραγωγός να είναι σε θέση να µπορεί να σχεδιάσει καλύτερα που χρειάζεται να µεγιστοποιήσει τις εισροές του σε νερό και αγροχηµικά.

Μία άλλη πολύ σηµαντική εφαρµογή των drones είναι ο ψεκασµός των καλλιεργειών µε φυτοπροστατευτικά προϊόντα, λιπάσµατα ή/ και ειδικά προϊόντα θρέψης, σε οποιοδήποτε στάδιο της καλλιέργειας επιθυµούν. Η εφαρµογή αυτή δίνει τη δυνατότητα στον παραγωγό να ψεκάσει την καλλιέργεια του µε µεγαλύτερη ακρίβεια σε σχέση µε το κοινό εξοπλισµό του τρακτέρ ή και χειρωνακτικά που ψέκαζε στο παρελθόν. Αυτό αρχικά έχει σαν αποτέλεσµα να µειώνει το κόστος, καθώς και τον κίνδυνο πιθανής έκθεσης των εργαζοµένων σε αγροχηµικά.
Αναλυτικά το αφιέρωμα διαθέσιμ εδώ.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές