BACK TO
TOP
Farming

Το ψηφιακό πορτφόλιο των εταιριών εισροών που ανεβάζει αποδόσεις

Έναν παντογνώστη σύµβουλο που να χωράει στην παλάµη του αγρότη και να βρίσκεται συνεχώς στην υπηρεσία του, προσφέρουν όλο και περισσότερες εταιρείες µε τις ψηφιακές πλατφόρµες διαχείρισης καλλιεργειών. Με αισθητήρες, τεχνολογία ΙοΤ και µοντέλα πρόβλεψης, τα συστήµατα έξυπνης γεωργίας «σκανάρουν» το χωράφι για προσβολές από εχθρούς και ανάγκες θρέψης, διαµορφώνοντας ένα ολοκληρωµένο σχέδιο δράσης για µεγιστοποίηση της παραγωγικότητας, µε ταυτόχρονη εξοικονόµηση εισροών.

23-34_Efyis-georgia_815_1

Στέλα Προβελέγγιου

39
0

Αισθητήρες, GPS και ψηφιακές πλατφόρμες τα νέα εργαλεία των αγροτών

Πρόβλεψη, ακριβής και έγκαιρη επέμβαση για μέγιστη παραγωγή με την έξυπνη γεωργία

Σύμμαχος στην πρόκληση που έχει να αντιμετώπιση ο κάθε παραγωγός που θα κληθεί μέχρι το 2030 να μειώσει κατά 50% τη χρήση φυτοπροστατευτικών και κατά 20% των λιπασμάτων, ενώ την ίδια στιγμή έως το 2060 θα έχει να θρέψει 110 ανθρώπους περισσοτέρους από σήμερα, φαίνεται να είναι η «έξυπνη γεωργία». Ο όρος αυτός αποτελεί μια μεγάλη τεχνολογική «ομπρέλα» που περιλαμβάνει μια τεράστια γκάμα τεχνικών και μηχανημάτων. Γενική αρχή σε όλες τις περιπτώσεις είναι ότι τα συστήματα αυτά εστιάζουν στην αξιοποίηση δεδομένων που συλλέχθηκαν από διάφορες πηγές, για διαχείριση των αγροτικών δραστηριοτήτων με γνώμονα την αύξηση της απόδοσης και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος . 

Με μερίδιο αγοράς σε παγκόσμιο επίπεδο να αναμένεται να ανέλθει στα 24.472,72 εκατ. ευρώ έως το 2027, η «έξυπνη γεωργία» (smart farming) αποτελεί ήδη οικείο όρο για τους Έλληνες αγρότες που εξοπλίζουν όλο και περισσότερο τα τρακτέρ τους με συσκευές GPS, χρησιμοποιούν αισθητήρες και μετεωρολογικούς σταθμούς στο χωράφι τους και έχουν τις νέες συμβουλευτικές ψηφιακές πλατφόρμες ως σημείο αναφοράς.

Πρόβλεψη παραγωγής και διαχείριση καλλιέργειας

Χρησιμοποιώντας τoν δείκτη ευρωστίας των φυτών (NDVI) και με τη βοήθεια δορυφορικών εικόνων και αισθητήρων, οι παραγωγοί είναι σε θέση να «διαβάσουν» από πρώιμα κιόλας στάδια ανάπτυξης, την αναμενόμενη απόδοση της καλλιέργειάς τους. Έχοντας λοιπόν στα χέρια τους τον «χάρτη» παραγωγικότητας του χωραφιού, ο αγρότης μπορεί να εντοπίσει τα σημεία που αντιμετωπίζουν πρόβλημα και να επέμβουν με ακρίβεια ανάλογα τις ανάγκες των φυτών. Ως αποτέλεσμα η φυτοπροστασία και η λίπανση μπορούν να γίνουν σε κηλίδες, με τη χρήση GPS στα μηχανήματα, μειώνοντας τις απαιτούμενες εισροές και αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα των επεμβάσεων κάνοντας οικονομία και στην τσέπη του αγρότη. Αυτή η διαδικασία εντάσσεται στις τεχνικές της «γεωργίας ακριβείας», παρακλάδι της «έξυπνης γεωργίας».

Τεχνολογία IoT και «αυτόματη» απομακρυσμένη γεωργία

Το IoT (Internet of things) και τα νέα δίκτυα 5G αποτελούν ακρογωνιαίους λίθους στη δομή και λειτουργία του συνόλου των συστημάτων της «έξυπνης» γεωργίας. Χρησιμοποιώντας αυτά τα εργαλεία ο παραγωγός μπορεί να αυτοματοποιήσει πολλές λειτουργίες, όπως τον εξ’ αποστάσεως έλεγχο τους περιβάλλοντος του θερμοκηπίου, το πότισμα στο χωράφι καθώς και το άνοιγμα των αντιχαλαζικών διχτυών ανάλογα με επιτόπιες μετεωρολογικές προβλέψεις.

Τέλος, παρόμοια με το σύστημα διαχείρισης στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, αισθητήρες ΙοΤ μπορούν να τοποθετηθούν και στα κτηνοτροφικά ζώα ώστε να παρακολουθούν την υγεία τους, την ευημερία και παραγωγικότητά τους καθώς φυσικά και τη θέση τους, βοηθώντας τον κτηνοτρόφο να πάρει τα κατάλληλα μέτρα εγκαίρως.

Όλες οι παραπάνω «πολυτέλειες» που προσφέρει η «έξυπνη» γεωργία εντάσσονται πλέον στο χαρτοφυλάκιο πολλών εταιρειών «πακεταρισμένες» μέσα από τις νέες ψηφιακές πλατφόρμες τους.

Ολόκληρο το αφιέρωμα διαθέσιμο εδώ.






Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές