BACK TO
TOP
Farming

Δοκιμάζει τα καμποχώραφα ο κύκλος του νερού, μείζον ζήτημα το δίκτυο άρδευσης

Όσπου να ποτιστεί το ένα χωράφι, ξεραίνεται το άλλο σε σημαντικά παραγωγικά κέντρα της χώρας. Οι κατά τόπους μπόρες, όποτε συμβαίνουν, εν μέσω θέρους δεν σώζουν την κατάσταση

nera_3929

36
1

Τον ανεπαρκή συντονισµό αλλά και την ανάγκη εκσυγχρονισµού του δικτύου άρδευσης πάνω στο οποίο βασίζεται ο ετήσιος οικονοµικός κύκλος των αγροτικών κέντρων της χώρας εξέθεσαν µε τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τα 40άρια του Αυγούστου

και του Ιουλίου, µε τα µοτέρ σε γεωτρήσεις και σταθµούς να έχουν... καεί, τις στάθµες στις λίµνες να πέφτουν ανησυχητικά και τον Πηνειό να περιορίζεται σε ρυάκι.

Το απαρχαιωµένο το δίκτυο άρδευσης, σε συνδιασµό µε τα χρέη των ΤΟΕΒ/ΓΟΕΒ έγιναν απειλή εν µέσω έντονου θέρους για κατέβασµα στους διακόπτες. Το πρόσκαιρο γύρισµα των καιρικών συνθηκών µε τις µπόρες των τελευταίων 24ώρων ελάφρυνε λίγο το σύστηµα, ωστόσο οι βροχές αυτές δεν έχουν σε καµία περίπτωση ανατρέψει το πλήγµα που επέφερε ο επίµονος καλοκαιρινός καύσωνας στους κάµπους της χώρας.

Το ρεπορτάζ δείχνει ότι το µεγαλύτερο πρόβληµα τόσο στις καλλιέργειες όσο και στις σχέσεις των τοπικών κοινοτήτων εκδηλώθηκε στον κάµπο της Βοιωτίας, µε την Κωπαΐδα να αδειάζει, τα χωριά να ποτίζονται εναλλάξ και ώσπου να ποτιστεί το ένα, να ξεραίνεται το άλλο, προκαλώντας παράλληλα εντάσεις µεταξύ των πολιτών. Συνοµιλητές περιγράφουν την κατάσταση που επικράτησε τις τελευταίες εβδοµάδες ως χάος και την χειρότερη χρονιά από άποψη ξηρασίας των τελευταίων 30 ετών. Οι αποδόσεις στα καλαµπόκια αναµένεται να κοπούν ακόµα και στο µισό, τη στιγµή που την ερχόµενη εβδοµάδα, σε όσα από τα 250.000 στρέµµατα που ποτίζονται από τη λίµνη και βρίσκονται στον εξωτερικό δακτύλιο του δικτύου, θα ξεκινήσουν οι κοπές πρόωρα ακόµα και στο βαµβάκι.

Προβλήµατα στο θεσσαλικό κάµπο

Προβλήµατα αντιµετώπισαν και οι αγρότες στον θεσσαλικό κάµπο, σε µικρότερη βέβαια κλίµακα, µε τις τελευταίες βροχές να καθυσηχάζουν κάπως την αγωνία τους, ωστόσο όπως µεταφέρει έµπειρος παραγωγός στην Agrenda, θα χρειαστούν ποτίσµατα για ακόµα 15 ηµέρες, µε τη λίµνη Πλαστήρα να έχει περιορίσει τις εκροές υδάτων προς τον Πηνειό, ο οποίος µε τη σειρά του έχει στερέψει ως και την κοίτη του, εξαιτίας της εκ περιτροπής λειτουργίας του υδροηλεκτρικού εργοστασίου.

Πρόσφατο ρεπορτάζ της εφηµερίδας είχε αναδείξει το πρόβληµα άρδευσης που έχει προκύψει στον κάµπο της δυτικής Θεσσαλονίκης. Εκεί οι τοπικές αρχές διαχείρισης του νερού επέβαλαν την εκ περιτροπής άρδευση του ορυζώνα, ο οποίος εκτείνεται σε περισσότερα από 200.000 στρέµµατα, µε περιοδικότητα πέντε ηµερών, από περιοχή σε περιοχή, προκειµένου να φτάσει το νερό να εξυπηρετηθούν όλα τα χωράφια όσο η στάθµη του Αξιού συνεχίζει να υποχωρεί.

Την κατάσταση, όπως καταγγέλλεται, επιβαρύνει και το γεγονός ότι δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες συντηρήσεις στις «πόρτες» των φραγµάτων, δυτικά στην Ελαιούσα και ανατολικά στη Γέφυρα, µε συνέπεια αυτές να µην ανοιγοκλείνουν και να χάνονται πολύτιµοι όγκοι νερού. «Είµαστε σε κρίσιµο στάδιο και αν επιδεινωθεί η κατάσταση µπορεί να προκαλέσει ζηµιά από 20% έως και 40% στις στρεµµατικές αποδόσεις της χρονιάς», εκτίµησε ο πρόεδρος του Α.Σ. Αγίου Αθανασίου. Σε ένα τέτοιο ενδεχόµενο, πρόσθεσε πως η απώλεια θα είναι τεράστια, διότι ο κύκλος εργασιών που διενεργείται γύρω από το ρύζι ξεπερνά ετησίως τα 100 εκατ. ευρώ και µάλιστα το 80% προέρχεται από τις εξαγωγές, φέρνοντας στη χώρα πολύτιµο συνάλλαγµα.

Μικρή Ολλανδία µε αλµυρό νερό στη γεώτρηση

Στον κάµπο της Αχαΐας ξηρασία και αδυναµία του αρδευτικού δικτύου να ανταποκριθεί φαίνεται πως θα πάει πίσω τη σπορά της φθινοπωρινής πατάτας, ενώ δεν αποκλείεται να κόψει και τις εκτάσεις. Με καλό αρδευτικό δίκτυο η περιοχή θα µπορούσε να είναι «µικρή Ολλανδία», λέει ο παραγωγός πατάτας Χρήστος Μπεκίρης, όµως οι παραγωγοί ποτίζουν µε νερό που περιέχει 1,5 µονάδα άλατα, ήτοι οριακά ακατάλληλο για καλλιέργειες.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

20-08-2021 15:37Παλαιοπανος ιωαννης

Στα Ιωάννινα ο Γοεβ Λαψιστας αντλεί το νερό του μετά την απόληξη του βιολογικού Ιωαννίνων με αποτέλεσμα να μην μπορώ να ποτίσω τις καλλιέργειες μου από εκεί, αλλά από πόσιμο νερό ύδρευσης. Αυτό εκτοξεύει το κόστος. Κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για το αν πρέπει να ποτίσεις από εκεί η όχι, παρότι στην άρδευση. Άσε που το δίκτυο το ανοίγουν τέλη Ιουνίου αρχές Ιουλίου. Μετά μας φταίνε οι εισαγωγές από Τουρκία, Αλβανία, Βουλγαρία. Δεν μας θέλουν αγρότες.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές