BACK TO
TOP
Farming

Αβάντα στον πληθωρισμό το πέρασμα «Ελπίδας» με νέα βάρη για αγρότες

Καινούργια προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και πρόσθετη πίεση στον πληθωρισμό που ανατρέπει τους προϋπολογισμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων, μοιάζει να είναι το επακόλουθο της χιονοκαταιγίδας που έπληξε τις περισσότερες περιοχές της χώρας και της οποίας οι επιπτώσεις δεν έχουν γίνει ακόμα αισθητές στην οικονομία.

6__1__2

3245
0

Αβάντα στον πληθωρισμό η τελευταία βαρυχειμωνιά, νέα βάρη για τους αγρότες

Το φιάσκο της Αττικής Οδού μονοπώλησε αυτή τη φορά το ενδιαφέρον των τηλεοπτικών σταθμών και των μέσων ενημέρωσης, βάζοντας στην άκρη, τουλάχιστον σ’ αυτή τη φάση, τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετώπισαν αυτές τις μέρες οι άνθρωποι της αγροτικής παραγωγής, τις καταστροφές που έχουν προκληθεί σε καλλιέργειες με νωπά αγροτικά προϊόντα και τα προβλήματα στον εφοδιασμό της αγοράς, με ότι βέβαια αυτό σημαίνει για τις τιμές στην κατανάλωση.

Οι πληροφορίες θέλουν την τελευταία χιονοθύελλα να έχει ανοίξει σοβαρές πληγές στην παραγωγή των υπαίθριων καλλιέργειών αλλά και των θερμοκηπίων πέριξ της Αττικής (Μαραθώνας, Μέγαρα, Σχηματάρι, Εύβοια κ.α.), ενώ τα τελευταία 24ωρα έχουν διακοπεί πλήρως οι παραδόσεις προϊόντων στις κεντρικές λαχαναγορές και στα κέντρα παραλαβών των αλυσίδων λιανικής.

Κάποιες ζημιές αναμένεται να αποκαλυφθούν τις επόμενες ημέρες και στην παραγωγή εσπεριδοειδών, ενώ δεν αποκλείεται αυτό το κύμα κακοκαιρίας να αφήσει πίσω του θέματα και στο φυτικό κεφάλαιο, ειδικά σε ευαίσθητες καλλιεργητικά περιοχές που χτυπήθηκαν ανελέητα από την ένταση του χιονιά.

Το Agronews έχει αναφερθεί διεξοδικά αυτές τις μέρες στα ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπισαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι, ανεξαρτήτως του είδους της εκμετάλλευσης, με τους αιγοπραβατοτρόφους βέβαια και δη εκείνους με κοπάδια ελεύθερης βοσκής να έχουν βρεθεί στη χειρότερη θέση.

Εκτός από μια σοβαρή επιβάρυνση στο κόστος παραγωγής, καθώς οι τιμές των ζωοτροφών φθάνουν αυτή τη φορά σε δυσθεώρητα ύψη, κάτι που αφορά στο σύνολο της κτηνοτροφίας, ειδικά οι αιγοπροβατοτρόφοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια μείωση της παραγωγής γάλακτος (εξαιτίας του παγετού), κάτι που ενδεχομένως να έχει συνέπειες και στις προγραμματισμένες παραλαβές της ζώνης γάλακτος η οποία τον τελευταίο χρόνο καλύπτεται οριακά.

Nωρίτερα το Agronews έγραφε:

Ο χιονιάς επιβαρύνει το  ισοζύγιο εισροών-εκροών  στις μονάδες εκτροφής   



Μικρότερες αποδόσεις σε γάλα γράφουν τις τελευταίες μέρες οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, λόγω της βαρυχειμωνίας, ενώ την ίδια στιγμή, οι επαγγελματίες του κλάδου βλέπουν τα κόστη των ζωοτροφών να φθάνουν στα ύψη και τους λογαριασμούς τους ρεύματος να φουσκώνουν όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν.

Χιλιάδες είναι αυτή την ώρα οι κτηνοτρόφοι που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα οικονομικά βάρη που επωμίζονται οι εκμεταλλεύσεις τους και εκφράζουν με κάθε τρόπο την αγωνία τους για την τύχη της δραστηριότητάς τους το επόμενο διάστημα.

Ανησυχία για συνέπειες σε ποσότητα και ποιότητα σε καλλιέργειες

Τις επόμενες 7-10 ημέρες θα φανούν οι πραγματικές συνέπειες της κακοκαιρίας «Ελπίδα» όπως εξηγούν παραγωγοί σε Αργολίδα και Λακωνία, οι οποίοι αναφέρουν τοπικές θερμοκρασίες την νύχτα της 25ης Ιανουαρίου χαμηλότερες των -5 βαθμών, με τις Ναβαλίνες και τα Μέρλιν πορτοκάλια στα δέντρα. Τα μανταρίνια δεν επηρεάστηκαν από την επέλαση της κακοκαιρίας, καθώς τα τελευταία Νόβα είχαν κοπεί τις προηγούμενες μέρες, με τους παραγωγούς να δρουν αποφασιστικά για να προλάβουν τις χαμηλές θερμοκρασίες και τον παγετό. Στην Κρήτη οι παραγωγοί κηπευτικών προετοιμάζονται να υποδεχθούν την «Ελπίδα» που στρέφεται πλέον προς τις Κυκλάδες και το νησί, έχοντας λάβει όλα τα απαραίτητα γεωπονικά μέτρα.

Αγωνία για πιθανές ζημιές στα ελαιόδεντρα

Όπως και στα εσπεριδοειδή, οι πραγματικές επιπτώσεις της σφοδρής χιονόπτωσης και του παγετού στις ελιές θα φανούν τις επόμενες εβδομάδες, όμως με τις συνθήκες παγετού να διατηρούνται για τουλάχιστον ένα 24ωρο ακόμη, έκδηλη είναι η ανησυχία των ελαιοκαλλιεργητών με ασυγκόμιστη παραγωγή για πιθανές ζημιές.  Υπενθυμίζεται πως ο παγετός της 20ης Δεκεμβρίου στη πεδιάδα των Μολάων, που βρήκε το καρπό άγουρο, προκάλεσε σε ορισμένα σημεία απώλειες μέχρι και 70%.  Οι επικρατούσες θερμοκρασίες δεν έχουν προκαλέσει μέχρι στιγμής δομικές ζημιές (όπως σκίσιμο κορμού), με τις επόμενες 48 ώρες να αναμένεται αποκλιμάκωση των έντονων καιρικών φαινομένων.



Δυσκολίες λόγω του χιονιά  στην αγροτική παραγωγή,  τρελά τα κόστη ζωοτροφών



Αντιμέτωποι με τεράστιες δυσκολίες βρίσκονται τα τελευταία 24ωρα οι αγρότες σε όλη τη χώρα, καθώς οι πυκνές χιονοθύελλες σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες, κάνουν τη δουλειά δύσκολη και μεγαλώνουν τον κίνδυνο για μεγάλες ζημιές στην αγροτική παραγωγή.

Σε δυσμενέστερη θέση βέβαια βρίσκονται φυσικά οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι, είναι υποχρεωμένοι να φροντίσουν υπό οποιεσδήποτε συνθήκες το ζωικό τους κεφάλαιο και την ίδια στιγμή να φορτωθούν με πρόσθετα κόστη, είτε λόγω των πανάκριβων ζωοτροφών, είτε λόγω του βάρους ενέργειας που γίνεται ακόμα πιο απαιτητικό αυτές τις ώρες.
 

Η ζημιά είναι τριπλή για τους αιγοπροβατοτρόφους, αφού η έλλειψη γερών κτηνοτροφικών υποδομών έρχεται να δυσκολέψει τους όψιμους τοκετούς και να θέσει σοβαρές επιπλοκές στα νεογέννητα ζώα των πρώιμων τοκετών της προηγούμενης περιόδου, ενώ απώλειες αναμένονται στο ζωικό κεφάλαιο συνολικά.
Στην εκτίμηση αυτή προχωρά με δηλώσεις του ο κτηνίατρος Αλέκος Στεφανάκης, πρόεδρος του παραρτήματος ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης, ο οποίος στέκεται και αυτός στις αυξήσεις των ζωωτροφών που πολλαπλασιάζουν το επίπεδο δυσκολίας στην πραγματικότητα που καλούνται να λειτουργήσουν οι κτηνοτρόφοι.

Συγκεκριμένα, ο κ. Στεφανάκης κάνει λόγο για αναπόφευκτα τριπλή ζημιά, εξηγώντας: «Η μία θα είναι ότι, επειδή δεν έχουν κατάλληλες κτηνοτροφικές υποδομές, θα έχουμε απώλεια ζωικού κεφαλαίου. Η δεύτερη θα είναι ότι τα ζώα των πρώιμων τοκετών, που είναι απογαλακτισμένα, δηλαδή πριν το έτος, θα υποστούν μία δραματική μείωση της γαλακτοπαραγωγής, η οποία φοβάμαι ότι θα είναι μόνιμη και θα είναι πάνω από 20-30%. Αυτά που γεννούνε τώρα, δηλαδή μιλάμε για τους όψιμους τοκετούς, χρειάζονται ιδιαίτερα σχολαστική προσοχή, γιατί η κακοκαιρία θα προκαλέσει πολύ μεγάλες ζημιές στα νεογέννητα. Μιλάμε για θανάτους λόγω υποθερμίας και επίσης θα προκληθούν έντονες διάρροιες και αναπνευστικά προβλήματα στα νεογέννητα». H κακοκαιρία «Ελπίς» έχει ξεκινήσει ηδη να δείχνει τα δόντια της και στην Λέσβο, ωστόσο οι επόμενες ώρες αναμένεται να είναι ακόμα πιο δύσκολες. 

Αυτή τη ώρα χιονίζει σε όλα τα ορεινά ημιορεινά χωριά του νησιού χωρίς να υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα.



Φωτογραφία από Βόρεια Εύβοια



Κρίσιμες ώρες και για την φυτική παραγωγή
Αρνητικές θερμοκρασίες και έντονες χιονοπτώσεις κρατούν σε επιφυλακή αγρότες σε Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο, Κυκλάδες και Κρήτη, που βρίσκονται στο επίκεντρο της τελευταίας Κακοκαιρίας «Ελπίδα».
Ελαιόδεντρα, αμπέλια, οπωροφόρα δέντρα και κηπευτικά αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη πρόκληση από το φαινόμενο που έχει ντύσει στα λευκά αρκετές πεδινές αγροτικές περιοχές, ενώ σημαντικές δυσκολίες αντιμετωπίζουν και οι κάτοικοι ορεινών και ημιορεινών περιοχών, που σε πολλές περιπτώσεις έχουν αποκλειστεί από τις μονάδες τους, εξαιτίας του όγκου του χιονιά. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο από το αποτύπωμα της Κακοκαιρίας «Ελπίδα» τόσο στις αγροτικές καλλιέργειες και αλλά και το ζωικό κεφάλαιο.
Σημειώνεται ότι αρκετοί παραγωγοί προσπάθησαν να προετοιμαστούν ενόψει της κακοκαιρίας και μένει να φανεί τώρα το αποτύπωμα των προεργασιών στην προστασία της ζωικής και φυτικής τους παραγωγής.

Την ίδια ώρα, προβλήματα καλούνται να αντιμετωπίσουν οι παραγωγοί θερμοκηπιακών κηπευτικών εκτός εποχής. Στην Κρήτη, όπου γίνεται αυτήν την περίοδο και η βασική παραγωγή κηπευτικών της χώρας, οι παραγωγοί καλούνται να απευθυνθούν σε ειδικούς για τη σωστή φροντίδα και θρέψη των θερμοκηπιακών  καλλιεργειών τους για να ανταπεξέλθουν στο δριμύ ψύχος, σύμφωνα με κατευθύνσεις που δίνει η γεωπόνος και μέλος του ΓΕΩΤΕΕΕ κ. Αλεξία Κανακάρη. 



Φωτογραφία από Κρήτη

Ζημιές από χειμερινό παγετό σε ελιά και εσπεριδοειδή

Καταστρεπτικά αποτελέσματα για την καλλιέργεια της ελιάς και των εσπεριδοειδών μπορεί να έχει ο παγετός, η προστασία των οποίων είναι θέμα μέγιστης σημασίας για  τους παραγωγούς.

Ανάλογα με την εποχή που σημειώνονται οι παγετοί διακρίνονται σε πρώιμους ή φθινοπωρινούς παγετούς, σε χειμερινούς παγετούς και σε όψιμους ή ανοιξιάτικους παγετούς. 

Στην Ελλάδα οι φθινοπωρινοί παγετοί που δεν είναι συνηθισμένοι, πλήττουν κυρίως τα εσπεριδοειδή και τις ελιές γιατί τότε φέρουν καρπούς, προκαλώντας χαρακτηριστική αφυδάτωση των καρπών τους. 

Οι χειμερινοί παγετοί μπορεί να βλάψουν τους καρπούς και το φυτικό μέρος των εσπεριδοειδών, καθώς και αυτό της ελιάς.

Οι συχνότερες ζημιές στα εσπεριδοειδή συμβαίνουν από χειμερινούς παγετούς . Τα εσπεριδοειδή δεν έχουν δυνατότητα σκληραγώγησης στο ψύχος, γι’ αυτό σε θερμοκρασίες κάτω του μηδενός αλλά όχι πολύ χαμηλές νεκρώνονται. 

Μετά από παραμονή δύο ωρών στους -2,5 ºC παγώνουν πράσινοι και ημιώριμοι καρποί πορτοκαλιάς και λεμονιάς, στους -2,8 ºC οι ώριμοι καρποί και νεαρή βλάστηση, στους -4,5 ºC μεγάλης ηλικίας βλαστοί και οφθαλμοί και στους -10 ºC νεκρώνονται ολόκληρα δέντρα πορτοκαλιάς. Τα μανταρινοειδή είναι πιο ανθεκτικά και η λεμονιά πιο ευαίσθητη από την πορτοκαλιά. 

Η ελιά κινδυνεύει από τους χειμερινούς παγετούς. Oι καρποί παγώνουν στους -3 ºC, τα φύλλα στους -3  έως -6 ºC, ο φλοιός στους -7 ºC και το ξύλο στους μεγαλύτερης ηλικίας βλαστούς στους -13 ºC.

Τον Ιανουάριο τα ελαιόδεντρα, εφόσον έχει συλλεχθεί ο καρπός, έχουν σκληραγωγηθεί και οι οφθαλμοί και οι μεγάλης ηλικίας βλαστοί αντέχουν λίγο περισσότερο στο ψύχος ( 2-3 ºC βαθμοι χαμηλότερα). Με το τέλος του ληθάργου η αντοχή στο ψύχος μειώνεται και ξεκινά η ανοιξιάτικη βλάστηση.





Υπουργικές αυτοψίες





Εν τω μεταξύ, περιοδεία-αυτοψία σε περιοχές της Εύβοιας για τον έλεγχο της κατάστασης των υποδομών από την κακοκαιρία «Ελπίς» διενέργησε τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σίμος Κεδίκογλου. Αναλυτικά το Δελτίο Τύπου του υφυπουργού αναφέρει:

Αυτοψία ΥφΑΑΤ Σίμου Κεδίκογλου στην Εύβοια με αφορμή την
επέλαση της κακοκαιρίας «Ελπίς»

«Σε εγρήγορση σύσσωμος ο κρατικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση του χιονιά» 

Σε περιοδεία-αυτοψία σε περιοχές της Εύβοιας για τον έλεγχο της κατάστασης των υποδομών από την κακοκαιρία «Ελπίς», πραγματοποίησε εκτάκτως ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου συνοδευόμενος από τοπικούς φορείς.

Ειδικότερα, ο ΥφΑΑΤ και Βουλευτής Ευβοίας, επισκέφτηκε τον Δήμο Κύμης –Αλιβερίου όπου ενημερώθηκε από τον Αντιδήμαρχο κ. Αλέξανδρο Θεοδώρου και τον επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, κ. Κωνσταντίνο Δημά για την κατάσταση του δικτύου και για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την κακοκαιρία, καθώς και την πορεία αποκατάστασης όσων περιοχών επλήγησαν.

«Αποκαταστάθηκαν τα προβλήματα ηλεκτροδότησης στον ευρύτερο Δήμο. Θέλω να ευχαριστήσω πολύ τους τοπικούς φορείς, τα συνεργεία αποχιονισμού και αυτά του ΔΕΔΔΗΕ που για άλλη  μια φορά εργάστηκαν άμεσα και αποτελεσματικά», ανέφερε σχετικά και διαβεβαίωσε ότι ο μηχανισμός είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει το επόμενο κύμα χιονιά που αναμένεται για απόψεΕνημέρωσε δε ότι το οδικό δίκτυο στην περιοχή, παραμένει ανοιχτό, 

«Σε εγρήγορση βρίσκεται σύσσωμος ο κρατικός μηχανισμός, σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας», κατέληξε.

Ο κ. Κεδίκογλου, παραμένει στην Εύβοια για την εποπτεία στον συντονισμό των υπηρεσιών για την άμεση επίλυση προβλημάτων.

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές