BACK TO
TOP
Farming

Απαιτητική σε ανάγκες θρέψης η φιστικιά λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεϊνη

Σε αρδευόμενο φιστικεώνα είναι απαραίτητη η προσθήκη του διπλού καλίου και φωσφόρου εξαιτίας απωελειών από την έκπλυση.

fistikia1

Γιάννης Ρούπας

695
0

Η τρέχουσα περίοδος όπου τα δέντρα βρίσκονται στο στάδιο του λήθαργου θεωρείται ιδανική τόσο για τη λίπανση, όσο και για το κλάδεμα καρποφορίας των δέντρων της φιστικιάς. Σημειωτέον ότι η λήψη κάποιων βασικών, προληπτικών κυρίως όμως μέτρων, μπορεί να περιορίσει σοβαρά φυτοπροστατευτικά προβλήματα της ερχόμενης καλλιεργητικής περιόδου και να διασφαλίσει καλύτερη ποσοτικά και ποιοτικά παραγωγή.

Η φιστικιά απαιτεί σχετικά υψηλές ποσότητες λίπανσης λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας των καρπών της σε πρωτεΐνη, με τις ανάγκες να είναι μειωμένες σε ξηρικούς και σε χρονιά ακαρπίας φιστικεώνες.

Κλάδεμα καρποφορίας

Οι γεωπόνοι από τη ΔΑΟΚ Βόλου συνιστούν την αφαίρεση κάθε ξερής βλάστηση, ενώ επισημαίνουν πως οι τομές στο υγιές ξύλο θα πρέπει να είναι καθαρές και να μην υπάρχουν ίχνη μεταχρωματισμού. Σε διαφορετική περίπτωση, οι τομές συστήνεται να γίνονται πιο χαμηλά. Οι εργασίες κλαδέματος και καθαρισμού των δέντρων θα πρέπει να αποφεύγονται όταν ο καιρός είναι υγρός. Με τον σωστό καθαρισμό των δέντρων επιτυγχάνεται καλός αερισμός και καλή διείσδυση του ηλιακού φωτός στο εσωτερικό της κόμης. Έτσι, περιορίζεται η σχετική υγρασία που ευνοεί ασθένειες, όπως η βοτρυοσφαίρια και η σεπτορίωση.

Λίπανση ανάλογα τη χρονιά

Το δέντρο της φιστικιάς απαιτεί σχετικά υψηλές ποσότητες λίπανσης, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας των καρπών του σε πρωτεΐνη, με τις ανάγκες να είναι μειωμένες σε ξηρικούς και σε χρονιά ακαρπίας φιστικεώνες και αυξημένες έπειτα από καλές παραγωγικά περιόδους. Οι ειδικοί υπενθυμίζουν ότι πριν από οποιαδήποτε παρέμβαση καλό είναι να έχει προηγηθεί εδαφολογική ανάλυση ανά πενταετία και αντίστοιχα φυλλοδιαγνωστική ανάλυση ανά διετία.

Επειδή στην κεντρική Ελλάδα οι βροχοπτώσεις στα τέλη του χειμώνα και κατά την άνοιξη είναι συνήθως ικανοποιητικές, οι γεωπόνοι επισημαίνουν πως δεν είναι απαραίτητη η πιο πρώιμη βασική λίπανση. Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεώργιο Νάνο, διακρίνονται 4 περιπτώσεις αναγκών θρέψης ανάλογα την προηγούμενη σοδειά και το είδος άρδευσης.

Λίπανση ξηρικού φιστικεώνα (γρ./δέντρο)

Χρονιά ακαρπίας: 350 Ν, 100 Κ

Χρονιά καρποφορίας: Τέλος χειμώνα 600 Ν, 500 Κ, 150 P και Μάιο-Ιούνιο 200 Κ με διαφυλλικούς ψεκασμούς με πλήρη λιπάσματα το καλοκαίρι.

Λίπανση αρδευόμενου φιστικεώνα

Χρονιά ακαρπίας: 650 Ν

Χρονιά καρποφορίας: 650 Ν, 1000 Κ και 300 P και Ιούνιο-Ιούλιο 500 Ν, 250 Κ με διαφυλλικούς ψεκασμούς με πλήρη λιπάσματα το καλοκαίρι.

Ολόκληρο το τεχνικό δελτίο για το κλάδεμα και τη λίπανση φιστικιάς διαθέσιμο εδώ

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές