BACK TO
TOP
Farming

Εγκαταλείπει τον Έβρο η «μαύρη κάμπια» Crambidae που εξαφάνιζε καλλιέργειες

Έχει περάσει ένας και πλέον μήνας από τότε που είχε σημάνει συναγερμός στα χωριά της περιοχής Τυχερού με την μαζική και καταστροφική εμφάνιση ενός λεπιδόπτερου «μαύρης κάμπιας» η οποία κυριολεκτικά εξολόθρευσε μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα μεγάλες εκτάσεις καλλιεργειών στην περιοχή.

13a

1629
0

Ήταν τότε που αρμόδια κλιμάκια γεωπόνων του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτουγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Έβρου είχαν εξορμήσει στα χωράφια ενημερώνοντας τους παραγωγούς να ραντίσουν εγκαίρως ώστε να προστατέψουν τις σοδειές τους.

Στις καλλιέργειες που αυτό ήταν εφικτό υπήρχε και αποτέλεσμα .Εκεί όμως που δεν μπόρεσαν ήταν στις  καλλιέργειες ηλίανθου που είχε την μεγαλύτερη προσβολή.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Δελησταμάτη “υπήρχε μια έντονη ανησυχία μήπως αυτό το λεπιδόπτερο εμφανισθεί ξανά με την μορφή της δεύτερης η τρίτης γενιάς, στις αρχές Αυγούστου. Προς το παρόν τα νέα είναι ενθαρρυντικά διότι δεν υπάρχει καμία εμφάνιση νέων ευρημάτων στις καλλιέργειες και αν περάσουν λίγες μέρες ακόμη τότε θα είμαστε σίγουροι ότι τελειώνουμε» δήλωσε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο κ. Δελησταματης, προσθέτοντας ότι το έντομο αυτό θα κάνει χρόνια για να εμφανισθεί ξανά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε.

Το λεπιδόπτερο αυτό ήταν καταγεγραμμένο στην Ελλάδα αλλά με την μορφή  και την μαζικότητα που εμφανίσθηκε δεν είχε ποτέ διαπιστωθεί. Αυτό ήταν που προκάλεσε και τις μεγάλες ζημιές

Τώρα η έκκληση προς τους παραγωγούς  είναι να δηλώσουν στα Γεωτεχνικά γραφεία των  Δήμων τις ζημιές που υπέστησαν ώστε και οι γεωπόνοι με την σειρά τους να κάνουν τις δικές τους εκτιμήσεις και καταγραφές για να υπάρξει μια συνολική εικόνα της καταστροφής στις περιοχές Γεμιστής, Φυλακτού, Τυχερού, Λαγυνών, Λυκόφης, Πενταλόφου όπου ταξίδεψε το συγκεκριμένο έντομο.

Και επειδή ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει τέτοιες καταστροφές ο κ Δελησταμάτης μας ενημέρωσε ότι  έχει ήδη γίνει συνεννόηση με την διοίκηση του ΕΛΓΑ και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να γίνει καταγραφή του ποσοστού των ζημιών και του μεγέθους των στρεμμάτων ώστε τεκμηριωμένα πια οι υπηρεσίες του ΔΑΟΚ Έβρου και των Υπουργείων να ετοιμάσουν φάκελο ο οποίος θα μεταβιβασθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την διεκδίκηση αποζημίωσης για την συγκεκριμένη καλλιέργεια.

Πηγή: ertnews.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές