BACK TO
TOP
Farming

Με µέτρο η άρδευση στα σταυρώδη για αποφυγή αλτενάριας

Η αλτερναρίωση αποτελεί ασθένεια που οφείλεται στον µύκητα Alternaria brassicae και προσβάλλει όλα τα υπέργεια µέρη του φυτού του µπρόκολου (και γενικά των σταυρανθών) σε κάθε στάδιο της ανάπτυξης του.

12-brokolo-threptiajia-2

Γιάννης Ρούπας

560
0

Οι πιο σηµαντικές προσβολές εκδηλώνονται µε κηλιδώσεις των ανθοκεφαλών, που οδηγούν σε υποβάθµιση της εµπορικής αξίας του προϊόντος. Τα νεαρά φυτάρια σαπίζουν στη περιοχή του λαιµού, ενώ στα µεγαλύτερης ηλικίας προκαλούνται κηλιδώσεις στα φύλλα.  Οι προσβεβληµένοι ιστοί τελικά ξηραίνονται και πέφτουν αφήνοντας τρύπες στα φύλλα.

Ο µύκητας µπορεί να προξενήσει σήψεις και µετασυλλεκτικά στις ανθοκεφαλές. Οι προσβολές ευνοούνται από την υψηλή υγρασία και τη χαµηλή θερµοκρασία, ενώ και οι συνθήκες υψηλής υγρασίας του εδάφους λειτουργούν υπέρ της ανάπτυξης του µύκητα. Κύριο µέτρο πρόληψης αποτελεί η αποφυγή υπερβολικής υγρασίας  στο έδαφος. Η εφαρµογή 3 - 4ετούς αµειψισποράς, η αποµάκρυνση των προσβεβληµένων φυτών και η καταστροφή υπολειµµάτων της καλλιέργειας µειώνουν επίσης αισθητά την πιθανότητα εµφάνισης της ασθένειας.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές