BACK TO
TOP
Farming

Με δύο μορφές εμφανίζεται η βερτισιλλίωση σε κάθε ελαιώνα, τα μέτρα αντιμετώπισης

∆ε γνωρίζει σύνορα και ποικιλίες η απειλή της βερτισιλλίωσης για τα ελαιόδεντρα, µε το µύκητα Verticillium dahliae να προσβάλει κάθε γονότυπο δέντρου σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές ζώνες.

14b_11

Γιάννης Ρούπας

6658
8

Η ασθένεια προκαλεί σταδιακά φραγή των αγγείων, µε αποτέλεσµα την παύση ανάπτυξης και καρποφορίας των ελαιόδεντρων.

∆ύο όψεις της ασθένειας

Η ασθένεια δεν εµφανίζεται µε τα ίδια συµπτώµατα σε όλα τα δέντρα και εκδηλώνεται µε δύο τρόπους:

Με τη µορφή του απότοµου µαρασµού (οξεία µορφή ή αποπληξία), όταν προσβάλλεται ολόκληρο το δέντρο. Η αποπληξία χαρακτηρίζεται από γρήγορη ξήρανση κλάδων και οφθαλµών που οδηγούν σε νέκρωση του δέντρου. Σε αυτήν την περίπτωση η ασθένεια αναπτύσσεται ραγδαία από τα τέλη του χειµώνα έως τα µέσα της ανοίξεως (Μάρτιο – Απρίλιο). Τα φύλλα συστρέφονται προς τα κάτω, εµφανίζουν σκούρο γκρι ή καστανό χρώµα, αποξηραίνονται και συνήθως παραµένουν επάνω στο δέντρο.

Συµπτώµατα στην άνθιση

Με τη χρόνια µορφή ή την αργή µάρανση που µπορεί να έχει και τη µορφή της ηµιπληγίας. Τα συµπτώµατα εµφανίζονται ευδιάκριτα σε χρονιές καρποφορίας κατά την άνθηση και εντείνονται, καθώς αναπτύσσονται τα δέντρα και αυξάνουν οι ανάγκες τους σε νερό. Παρατηρείται ένας γενικός µαρασµός, τα νεαρά φύλλα κυρτώνουν, χάνουν το βαθύ πράσινο χρώµα,  την στιλπνότητά τους και γίνονται γκριζοπράσινα έως καφέ. Παρατηρείται επίσης νέκρωση ταξιανθιών οι οποίες παραµένουν επάνω στο δέντρο. Η ασθένεια εκδηλώνεται σε µεµονωµένα δέντρα ή σε συγκεντρώσεις λίγων δέντρων. Σε περίπτωση νέκρωσης του ξύλου συνήθως παρατηρούνται δευτερογενείς προσβολές από ξυλοφάγα έντοµα.

Μέτρα αντιµετώπισης

Σύµφωνα µε γεωπόνους, η αντιµετώπιση της ασθένειας βασίζεται στην έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη µε τον συνδυασµό καλλιεργητικών πρακτικών που αποσκοπούν στην αποφυγή εισαγωγής και περιορισµό της ποσότητας και διασποράς του µολύσµατος στον ελαιώνα.

Η χρήση υγιούς φυτικού υλικού για την εγκατάσταση νέου ελαιώνα αποτελεί αναγκαιότητα, ενώ η ορθολογική λίπανση συντελεί επίσης στην καλύτερη φυσιολογική κατάσταση των ελαιόδεντρων. Να σηµειωθεί πως τυχόν υπερβολή στο άζωτο µπορεί να διευκολύνει τις προσβολές των ριζών από τον µύκητα.

Σχόλια (8)
Προσθήκη σχολίου

16-10-2023 16:18Μάρας Παναγιώτης

Ρίξε στο βυτίο σε 1τονο νερό ένα μπιτόνι υγρό φωσφορο μαζί με NEMATHORIN 10 G και κάνε με σωλήνα τον Δεκέμβριο μήνα ενέσεις στην ρίζα γύρο απο το δέντρο 3- 4 τρύπηματα ....σε κάθε δέντρο 10 Λίτρα φάρμακο... φορέστε μάσκα γιατί βρωμάει... θα δείτε να ξε μπουκώνει το δέντρο και να έχει υπερβολικό ανθό την άνοιξη... Η Ελιά...

Απάντηση

27-01-2023 22:47chrissalas

Επιτέλους δε πρέπει η πολιτεία να πάρει πρωτοβουλίες για αυτό το τεράστιο πρόβλημα?Έχουμε τόσα Πανεπιστήμια,το Μπενάκειο φυτοπαθολογικο,το Ινστιτούτο Ελιάς στα Χανιά.Τι κάνουν όλοι αυτοί?Σε λίγο έτσι όπως πάμε δε θα μείνει δέντρο.Οι τοπικοί γεωπόνοι(έμποροι) δε ξέρουν τίποτα και μόνο να πουλησουν τα προιόντα που εμπορεύονται θέλουν-δε δείχνουν ενδιαφέρον και εύρεση μιας λύσης.Στην αρχή μας έλεγαν ότι φταίει το νερό,μετά ότι δε πρέπει να φυτεύουμε ελιές σε χωράφια που καλλιεργούσαν βαμβάκι,μετά ότι ευθύνη έχουν τα φυτώρια.Τι ισχύει επιτέλους? Ξοδεύουμε εκατοντάδες χρήματα για να μεγαλώσουμε τα δέντρα μας και ξαφνικά πεθαίνουν κι εμείς αργοπεθαινουμε βλέποντας αυτή τη κατάσταση.Αποζημίωση δε πέρνουμε.Ελεος πια κανείς δεν ενδιαφέρεται?

Απάντηση

18-01-2023 15:40ΛΟΥΚΆΣ ΖΕΡΔΕΣ

ΜΙΛΑΤΕ ΓΙΑ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΛΕΤΕ ΠΟΙΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΕΣ. ΑΠΟΛΎΜΑΝΣΗ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΑΠΟ ΔΕΝΤΡΟ ΣΕ ΔΕΝΤΡΟ ΣΤΟ ΚΛΑΔΕΜΑ;;; ΑΠΟΦΥΓΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΜΠΟΔΙΣΤΕΊ Η ΜΕΤΆΔΟΣΗ ΤΟΥ ΜΥΚΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΖΑ ;;; Ή ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ;;;

Απάντηση

17-01-2023 23:38Ανδρέας

Μακριά οι ελαιώνες απο φυτά που είναι ευαίσθητα στην ασθένεια αυτή όπως βαμβάκι, πατάτα, τομάτα, επίσης απαγορεύεται η συγκαλλιέργεια των ευαίσθητων φυτών με τις ελιές, και με ηλιοαπολύμανση.

Απάντηση

17-01-2023 20:11Κωνσταντίνος Λιαγκας του ΧΡΉΣΤΟΥ

ΑΠΟΖΗΜΊΩΣΗ ΥΠΆΡΧΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΈΝΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ??? ΠΕΡΙΜΈΝΩ ΜΙΑ ΥΠΕΎΘΥΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Απάντηση

17-01-2023 20:02ΛΙΑΓΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝΟΣ ΤΟΥ ΧΡΉΣΤΟΥ

Αντιμετωπίζω το ίδιο ακριβώς πρόβλημα ΤΕΡΆΣΤΙΟ ΠΡΌΒΛΗΜΑ

Απάντηση

17-01-2023 20:00konstantinosliankas@gmail.com

Αντιμετωπίζω το ίδιο πρόβλημα Τεράστιο πρόβλημα ΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝΟΣ ΛΙΑΓΚΑΣ ΑΧΙΝΟΣ ΣΤΥΛΙΔΑΣ ΦΘΙΏΤΙΔΑΣ

Απάντηση

17-01-2023 16:13Γιωργος

Στη Νεα Αγχιαλο τα ελαιοπεριβολα τα περισσοτερα εχουν μεινει με τα μισα δενδρα και οι γεωπονοι με το κρατος δεν δινουν καμια λυση,μονο τα κοβουμε απο ριζα και φυτευουμε αλλα η μονη λυση.Καλα τα γραφομενα για τη λυση ο μυκητας πως θα φυγει???

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές