BACK TO
TOP
Farming

Θρίπες απειλούν τις νεκταρινιές, επεμβάσεις μετά από δειγματοληπτικό έλεγχο

Καλή αξιοποίηση της γεωπονικής πληροφορίας ώστε να µην γίνει ακούσια ζηµιά στις νεκταρινιές απαιτείται όσον αφορά την αντιµετώπιση των προσβολών από θρίπες.

14b_13

Γιάννης Ρούπας

519
0

Η τριπλέτα των Frankliniella occidentalis, Taeniothrips spp. και Thrips spp. αποτελεί µία ασύµµετρη απειλή για τους οπωρώνες µε πυρηνόκαρπα, ενώ είναι πιο επικίνδυνη για τα νεκταρίνια, τα οποία έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία στη προσβολή από τα εντοµάκια.

Αξίζει να σηµειωθεί πως τα ενήλικα άτοµα δεν επιφέρουν σηµαντική ζηµιά, καθώς τρέφονται µεν από τα άνθη, αλλά δεν προσβάλλουν τα καρποφόρα όργανα. Η ζηµιά στον οπωρώνα προκαλείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από την τροφική δραστηριότητα των προνυµφών στην πτώση των πετάλων. Η ζηµιά στους καρπούς είναι κυρίως ποιοτική και φαίνεται µε την µορφή επιδερµικών αλλοιώσεων (εσχαρώσεων) και παραµορφώσεων.

Oι γεωπόνοι του Περιφερειακού Τµήµατος Φυτοπροστασίας Θεσσαλονίκης εξηγούν πως θα πρέπει να αποφεύγεται η καλλιέργεια και η καταστροφή των άγριων χόρτων του οπωρώνα την περίοδο της άνθησης, αφού οι θρίπες διαχειµάζουν στα άγρια χόρτα και αν αυτά καταστραφούν, τότε τα έντοµα θα µετακινηθούν στα ανθισµένα δέντρα.

Συνιστάται να γίνει δειγµατοληπτικός έλεγχος στο τέλος του σταδίου της άνθησης σε πέντε σηµεία του οπωρώνα, επιλέγοντας 10 τυχαία δέντρα και µία ταξιανθία σε κάθε δέντρο. Στη συνέχεια εξετάζονται οι ταξιανθίες για παρουσία νυµφών και τελικά οι ταξιανθίες τινάζονται πάνω σε ένα ανοιχτόχρωµο χαρτόνι ώστε να είναι πρακτική η τελική καταµέτρηση. 

Σε περίπτωση που καταµετρηθούν 2 τέλεια ή διαπιστωθεί η παρουσία νεαρών νυµφών, θα πρέπει να γίνει επέµβαση µε εγκεκριµένα και κατάλληλα σκευάσµατα στο τέλος της άνθησης – πτώση πετάλων. Οι γεωπόνοι καλούν για να δοθεί η δέουσα προσοχή στην επιλογή του σκευάσµατος όσον αφορά την επίπτωση στους πληθυσµούς φυσικών εχθρών και στις µέλισσες.

Προσοχή πρέπει να δώσουν οι καλλιεργητές και στα µικρά κολεόπτερα φυλλόβιος και περίτελος, τα οποία προσβάλλουν τα άνθη και νεαρούς καρπούς των πυρηνόκαρπων. Τα κολεόπτερα αυτά είναι ευρέως γνωστά ως «κλεονός». Στους οπωρώνες που παρατηρούνται προσβολές συνιστάται η δηµιουργία ζωνών σε κάθε δέντρο µε εντοµολογική κόλλα ή και µε κολλητικές ταινίες διπλής όψης.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές