BACK TO
TOP
Farming

Πλαγιάζουν τα στάχυα, βαρύ το κλίμα στους κάμπους

Η εξέλιξη του καιρού στο εναποµείναν τελευταίο… µίλι, µαζί µε τις τιµές είναι το µεγάλο ερωτηµατικό για τους παραγωγούς σιτηρών, λίγες µόλις εβδοµάδες πριν την έναρξη του φετινού αλωνιού, σε µια χρονιά που, έως τώρα τουλάχιστον, στις περισσότερες περιοχές η εικόνα είναι ικανοποιητική.

12-13_33

Λεωνίδας Λιάμης

7955
3

Οι βροχές, όλο το προηγούµενο διάστηµα, ευνόησαν την ανάπτυξη των καλλιεργειών µε αποτέλεσµα τα χωράφια να έχουν φτάσει σε ένα καλό επίπεδο, ωστόσο στην τελική ευθεία επιθυµία των σιτοκαλλιεργητών είναι να στρώσει ο καιρός, γιατί τα πολλά νερά µόνο ζηµιά θα κάνουν. «Η χρονιά, µέχρι τώρα, εξελίσσεται καλή σε γενικές γραµµές και αν δεν αλλάξει κάτι µέχρι και το αλώνι, οι παραγωγές φέτος στη Χαλκιδική θα είναι κατά τουλάχιστον 10% υψηλότερες από πέρυσι. Απλώς οι πολλές βροχές από εδώ και πέρα µπορεί να προκαλέσουν προβλήµατα», λέει στην Agrenda ο Μιλτιάδης Χαρένης, από τη Νέα Γωνιά της Χαλκιδικής.

Όπως εξηγεί ο έµπειρος παραγωγός, το γεγονός ότι έχουµε φτάσει στο δεύτερο δεκαήµερο του Μαΐου και ακόµη βρέχει, έχει δηµιουργήσει τις συνθήκες για να αναπτυχθούν µυκητιάσεις στα φυτά, ενώ οδηγεί ήδη σε µια οψίµιση του φετινού αλωνιού µια εβδοµάδα -στις 10 Ιουνίου, αντί για 2-3 Ιουνίου όπως γίνεται συνήθως- κι αν συνεχιστούν οι βροχές µπορεί το διάστηµα αυτό να παραταθεί κι άλλο.

«Όσον αφορά τις ασθένειες, περιοχή µε περιοχή διαφέρει. Φέτος σε εµάς είχαµε πολλές. Κάποια χωράφια ψεκάστηκαν µε µυκητοκτόνα, κάποια χρειάστηκε να γίνει και δεύτερη εφαρµογή και υπάρχει περίπτωση, σε κάποια λιγότερα, να γίνει και τρίτη µέχρι τα αλώνια. Περιµένω έναν γεωπόνο να κάνουµε την αυτοψία για να δούµε αν χρειάζεται και πού να γίνει επέµβαση», αναφέρει χαρακτηριστικά.

 

Οι βροχοπτώσεις βαραίνουν και πλαγιάζουν τα στάχυα

Από την άλλη, οι βροχοπτώσεις προβληµατίζουν και ως προς το ό,τι µε το βάρος που προσθέτουν στα στάχυα, τα οποία έχουν αρχίσει και πιάνουν καρπό, αυτά βαραίνουν και πλαγιάζουν. «Στα κριθάρια και στις βρώµες έχει ήδη γεµίσει το στάχυ και σε λίγο γεµίζουν και στα στάρια. Αν πέσουν, ενώ έχουν ψωµώσει θα τα µαζέψουµε πλαγιασµένα µε λίγο περισσότερο κόπο. Αν, όµως, πέσουν πριν, υπάρχει περίπτωση να µη δέσουν και να έχουµε απώλεια παραγωγής» επισηµαίνει ο κ. Χαρένης.

 

Θετικό το πρόσηµο προσώρας

Το πρόσηµο προς ώρας, κατά συνέπεια, είναι θετικό και αν δεν υπάρξει κάποια ανεπιθύµητη εξέλιξη, στο νοµό Χαλκιδικής προοιωνίζεται φέτος µια από τις καλές χρονιές για την καλλιέργεια δηµητριακών. «Αν όλα πάνε καλά µέχρι να µαζέψουµε τα χωράφια, η περιοχή εκτιµώ θα κινηθεί στα 400-450 κιλά το στρέµµα στο σκληρό στάρι και µπορεί και 600-700 κιλά το στρέµµα στο κριθάρι, ενώ στη βρώµη νοµίζω πως πάµε για 400 κιλά το στρέµµα. Σε σχέση µε πέρυσι, που ήταν επίσης µια καλή χρονιά, θα είναι οι αποδόσεις πάνω από 10% υψηλότερες φέτος».

Ως προς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά για την ώρα δεν κινδυνεύουν οι καλλιέργειες. «Για να έχουµε αλλοίωση θα πρέπει να σφίξει το σπυρί και αν θα έχουµε βροχές από εκεί και πέρα, τότε θα έχουµε πρόβληµα µε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά. ∆εν θέλω καν να το συζητάω ότι µπορεί να έχουµε τέτοιο θέµα, γιατί µε όσα ακούγονται για χαµηλές τιµές, αν δεν έχουµε και καλή ποιότητα, τα πράγµατα θα είναι πολύ δύσκολα», επισηµαίνει ο κ. Χαρένης.

 

Πεσµένες αρκετά οι τιµές

Σύµφωνα µε τον ίδιο στην παρούσα φάση «είναι πεσµένες αρκετά. Πιάνουν κάτω από τα 30 λεπτά το κιλό σήµερα που µιλάµε για το σκληρό σιτάρι, ενώ στο κριθάρι δεν έχουµε πράξεις, επειδή δεν έχει αποθέµατα στις αποθήκες. Πιστεύω οι εταιρείες µε τα συµβολαιακά για το σκληρό και το κριθάρι, να κρατήσουν τις υποσχέσεις τους και κυρίως να δούµε την περίπτωση της συµβολαιακής τα επόµενα χρόνια, γιατί είναι καλύτερα λιγότερα και να ξέρεις στάνταρντ τί θα πάρεις, παρά να παίζεις όλη την επιχείρηση κορώνα – γράµµατα για το τί θα γίνει. Γιατί ορίστε, από πέρυσι από τα αλώνια µέχρι φέτος, η τιµή στο σκληρό έχει πέσει 50%».

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

22-05-2023 14:50THEODOR

Αψογη συνεργασία ενός πληρωμένου παπαγάλου και ενός χρήσιμου ηλ@θιου εκτός πραγματικότητας!!!!!!

Απάντηση

18-05-2023 07:31Μπαλαουρος

Τα κριθαρια να του πει καποιος,του ασχετου αρθρογραφου οτι δεν ειναι καλαμποκια,για να δωσουν 700 κιλα το στρεμα. Τι μλκς ακουμε.

Απάντηση

17-05-2023 08:40Σπύρος

Τι άλλο θα ακούσουμε 600-700 κιλά το στρέμμα το κριθάρι έλεος τι άλλο να πει κανένας δε λέει καλύτερα 300 με 400? Άκου 700

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές