BACK TO
TOP
Farming

Στο λήθαργο μηλιάς ο ψεκασμός για κόκκινο τετράνυχο

Έπειτα από βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν σε αρκετές περιοχές, αναμένεται αύξηση της θερμοκρασίας και υψηλά ποσοστά υγρασίας, συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη προσβολών από τον κόκκινο τετράνυχο, το πιο ζημιογόνο άκαρι που προσβάλλει τις μηλιές, ροδακινιές, αχλαδιές, κυδωνιές και δαμασκηνιές.

mhlia_fulloptwsh

235
0

Το άκαρι ζει και στις δύο επιφάνειες των φύλλων προκαλώντας με την τροφική του δραστηριότητα μείωση της φωτοσυνθετικής ικανότητας των φύλλων και μείωση της ποσότητας και ποιότητας των παραγόμενων καρπών. Ο κόκκινος τετράνυχος διαχειμάζει στο στάδιο του αυγού. Τα χειμερινά αυγά του τα εναποθέτει σε σχισμές του φλοιού των δένδρων ή στη βάση των οφθαλμών και στα σημεία όπου οι κλάδοι του έτους συναντούν τους παλαιότερους κλάδους. Τα ωά αρχίζουν να αναπτύσσονται σε θερμοκρασίες υψηλότερες από 7 βαθμούς Κελσίου.

Η εκκόλαψη τους στη μηλιά συμπίπτει περίπου με το στάδιο «ροζ μπουμπουκιού». Σε περίπτωση έντονης προσβολής μπορεί να προκληθεί μείωση του αριθμού των ανθοφόρων οφθαλμών της επόμενης χρονιάς και ακόμη και μείωση του μήκους των βλαστών των προσβεβλημένων φυτών.

Ψεκασμός του φυλλώματος σε οπωρώνες με ιστορικό προσβολής

Για την αποφυγή της ζημιάς νωρίς την άνοιξη είναι πολύ σημαντική η καταστροφή των διαχειμαζόντων αυγών το χειμώνα. Με το κλάδεμα και την περιποίηση των δένδρων, αυτό μπορεί εν μέρει μόνο να επιτευχθεί. Επομένως, η χημική επέμβαση πριν την εμφάνιση της προνύμφης είναι αναπόφευκτη, ιδιαίτερα όπου ο αριθμός των αυγών είναι μεγάλος. Εάν καταμετρηθούν περισσότερα από 10 αυγά σε κάθε ανθοφόρο οφθαλμό ή 1000 αυγά σε βλαστό καρποφόρου ξύλου ενός μέτρου, οι γεωπόνοι προτείνουν την άμεση εφαρμογή εγκεκριμένων για την καλλιέργεια ακαρεοκτόνων σκευασμάτων ωοκτόνου - προνυμφοκτόνου δράσης στον οπωρώνα.

Για επιτυχημένη αντιμετώπιση συστήνεται να γίνεται διαρκής έλεγχος στους οπωρώνες, για την έγκαιρη ανίχνευση του τετράνυχου, πριν ο πληθυσμός ξεπεράσει το κατώφλι οικονομικής ζημίας, που είναι 2 τετράνυχοι ανά φύλλο. Μάλιστα, εάν ο αριθμός υπερβαίνει τους 5-8 τετράνυχους ανά φύλλο ο ψεκασμός δεν πρέπει να καθυστερήσει. Για την αποφυγή ανάπτυξης ανθεκτικότητας θα πρέπει να γίνεται σωστός χειρισμός και εναλλαγή των ακαρεοκτόνων. Σύμφωνα µε τους γεωπόνους του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Θεσσαλονίκης, ο ψεκασμός πλήρους κάλυψης του ξύλου είναι ανάγκη να πραγματοποιηθεί στο στάδιο του λήθαργου και μέχρι την έναρξη του φουσκώματος των οφθαλμών. Οι χειμερινοί ψεκασμοί συνιστώνται µόνο σε οπωρώνες, που την προηγούμενη  χρονιά παρουσίασαν πρόβλημα προσβολής από κόκκινο τετράνυχο.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές