BACK TO
TOP
Food insider

Συνέργειες Πανεπιστημίων και ιδιωτών φέρνουν πρωτοτυπία στην αγροδιατροφή

Αργυρό βραβείο ECOTROPHELIA στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου για καινοτόμο κριτσίνι

50-51_11

25
0

Φαίνεται ότι αποδίδουν καρπούς οι κοινές προσπάθειες που καταβάλουν τα τελευταία έτη οµάδες φοιτητών και εν γένει πανεπιστηµιακοί ερευνητές µε ιδιωτικές επιχειρήσεις προς την κατεύθυνση ανάπτυξης καινοτόµων προϊόντων αγροδιατροφής που αναδεικνύουν τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής αγροτικής παραγωγής. Ενδεικτικό ότι οι συνέργειες αυτές «πιάνουν τόπο» είναι άλλωστε και οι διακρίσεις που τυγχάνουν κατά καιρούς τελικά προϊόντα- καρποί των συνεργασιών από διεθνείς διαγωνισµούς.

Πιο πρόσφατη εξ αυτών των σηµαντικών διακρίσεων, το αργυρό-2ο βραβείο στον Ευρωπαϊκό διαγωνισµό καινοτόµων οικολογικών προϊόντων ECOTROPHELIA EUROPE 2020 που έλαβε η Ελλάδα µε το προϊόν O-LIVE το οποίο δηµιουργήθηκε από την οµάδα φοιτητών του τµήµατος Επιστήµης Τροφίµων και ∆ιατροφής του Πανεπιστηµίου Αιγαίου σε συνεργασία µε την εταιρεία «Ε.Ι.Παπαδόπουλος Α.Ε.–Βιοµηχανία Μπισκότων και Ειδών ∆ιατροφής».  

Ο διαγωνισµός διεξήχθη διαδικτυακά στις 18 Οκτωβρίου µε συµµετοχή 13 οµάδων από την Ευρώπη, οι οποίες είχαν λάβει το πρώτο βραβείο στους αντίστοιχους Εθνικούς διαγωνισµούς ECOTROPHELIA της χώρας τους. Η Ελληνική οµάδα αποτελούνταν από τους προπτυχιακούς φοιτητές Τολιόπουλο Χρήστο, Καβανόζη Νικολέτα, Μπουσδούνη Πανωραία και Ηλία Κωνσταντίνο, µε Επιβλέποντα-Συντονιστή τον Επίκουρο Καθηγητή ∆ιατροφής του Ανθρώπου Κουτελιδάκη Αντώνιο και υποστήριξη από την Υποψήφια ∆ιδάκτωρ Κωνσταντινίδη Μελίνα και την απόφοιτη Καπόλου Κατερίνα. Από το Τµήµα Έρευνας και Ανάπτυξης της Εταιρείας συµµετείχαν οι Μάκρας Ελευθέριος (∆ιευθυντής), Φουρτούνη Κέλλυ, Μαρκαντώνη Μαρία, Μάργαρης Παναγιώτης και Ντρίγιος Ιωάννης.

 

Μοναδικότητα του προϊόντος

Το «O-live» είναι ένα καινοτόµο κριτσίνι µε γέµιση, που περιλαµβάνεται στην κατηγορία έτοιµων προς κατανάλωση σνακ. Η καινοτοµία του προϊόντος έγκειται στην παρουσία του αλεύρου από σπόρο/ποµάσα ελιάς, το οποίο είναι παραπροϊόν της βιοµηχανίας ελαιολάδου.

Η εκµετάλλευση ενός παραπροϊόντος µε περίπου 200.000 τόνους παραγωγής µόνο στην Ελλάδα αντικατοπτρίζει το οικολογικό προφίλ του προϊόντος, το οποίο ενισχύεται ιδιαίτερα από τη χάρτινη βιοδιασπόµενη συσκευασία. Το αλεύρι που παράγεται από τα παραπροϊόντα αυτά έχει υψηλή θρεπτική αξία και µεγάλη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές φαινολικές ουσίες, µε ενδεχόµενες βιολειτουργικές ιδιότητες.

Τεχνολογία rolling

Εκτός από τη χρήση ενός µίγµατος αλεύρων µε υψηλή θρεπτική αξία, που είναι το αλεύρι από ποµάσα ελιάς, δίκοκκο σιτάρι κ.α., η µοναδικότητα του προϊόντος έγκειται στο ότι αποτελεί το πρώτο κριτσίνι µε γέµιση, αφού παράγεται µε τεχνολογία rolling, ενώ παράλληλα αξιοποιεί την τεχνολογία της λυοφιλίωσης. Αξίζει να σηµειωθεί ότι συνδυάζει πέντε γεύσεις από 100% ελληνικής προέλευσης παραδοσιακά προϊόντα, εµπνευσµένες από τη µεσογειακή διατροφή. Αυτές είναι: Φράουλα-λωτός-αρώνια, Παντζάρι-κολοκυθόσπορος, Σπανάκι-κολοκυθάκι, Ταχίνι-φουντούκι-χαρουπόµελο, Γιαούρτι-πορτοκάλι-κυνόροδο.

ΜΕ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ

συμπορεύεται το Αγρόκτημα Αντωνόπουλου

Το Αγρόκτηµα Aντωνόπουλου βρίσκεται στο ∆ίλοφο Λάρισας κοντά στο Ναρθάκιο Όρος, τοποθεσία µεγάλης φυσικής οµορφιάς και τα τελευταία χρόνια σε συνεργασία µε το Εργαστήριο Βιοχηµικής Μηχανικής και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος του τµήµατος Χηµικών Μηχανικών του Πανεπιστηµίου Πατρών στοχεύει στην δηµιουργία ενός ολοκληρωµένου συστήµατος αειφορικής ανάπτυξης.

Από το 1985, καλλιεργούνται συστηµατικά µόνο γηγενείς, παραδοσιακές και αρχαίες ποικιλίες σιτηρών (σιτάρι µονόκοκκο και δίκοκκο, κριθάρι, σίκαλη κ.ά), οι οποίες διατηρούνται επίµονα από γενιά σε γενιά. Με τις µεθόδους/τεχνικές βιοκαλλιέργειας που έχει αναπτύξει σε συνεργασία µε Πανεπιστηµιακά ιδρύµατα και ειδικότερα µε τον καθηγητή Μιχάλη Κορνάρο του τµήµατος Χηµικών Μηχανικών του Πανεπιστηµίου Πατρών και την ερευνητική του οµάδα παράγει προϊόντα µε υψηλά κριτήρια ποιότητας. Ακολουθώντας διαδικασίες παραγωγής που εναρµονίζονται µε τη βιωσιµότητα, το Αγρόκτηµα έχει επαναφέρει στην αγορά/κατανάλωση παλαιά είδη ντόπιων σιτηρών καθώς και τροφών µε υψηλή διατροφική αξία, κάτι που αξιολογείται και από την πληθώρα των βραβείων που αποσπά. Συµµετέχοντας στους ∆ιεθνείς ∆ιαγωνισµούς Taste Olymp Awards 2020 και Mediterranean Taste Awards 2020, απέσπασε χρυσά, αργυρά και χάλκινα βραβεία για την ποιότητα, την καινοτοµία και την γεύση µιας σειράς από τα προϊόντα του (γκοφρέτες µονόκοκκου, φάβα λαθουρίου, γκοφρέτες καλαµποκιού,  φάβα φακής, αλεύρι καλαµποκιού, στριφτό «Ζέας»Ολικής Άλεσης, γκοφρέτες Ζέας» κλπ.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία