BACK TO
TOP
Food insider

Στην τελική ευθεία το επενδυτικό πλάνο 40 εκατ. της Πίνδος

Μία μετά την άλλη μπαίνουν οι ψηφίδες στην τελική νέα εικόνα που θα έχει ο πτηνοτροφικός συνεταιρισμός Ιωαννίνων «Πίνδος», από το 2024 και μετά, με την ολοκλήρωση του μεγάλου επενδυτικού προγράμματος, ύψους 40 εκατ. ευρώ, που άρχισε να υλοποιεί από το 2019.

Dimitriou

Λεωνίδας Λιάμης

316
0

Σειρά παίρνει πλέον η καινούρια γραμμή αερόψυκτης σφαγής, η οποία αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023 και ταυτόχρονα μπαίνει πολύ σύντομα στη γραμμή εκκίνησης η έναρξη κατασκευής του νέου φυραματοποιείου της οργάνωσης παραγωγών.

«Το επενδυτικό μας εξελίσσεται κανονικά. Στην περίπτωση της γραμμής αερόψυξης προχωρά με γοργούς ρυθμούς η παραλαβή του εξοπλισμού από το εξωτερικό και στις αρχές του 2023 θα αρχίσει η τοποθέτηση και η δοκιμαστική λειτουργία. Οπότε ευελπιστούμε ότι στο πρώτο τρίμηνο θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία», ανέφερε στην Agrenda ο πρόεδρος της «Πίνδος», Ανδρέας Δημητρίου. Με την προσθήκη της νέας γραμμής, η οποία αποτελεί μια επένδυση της τάξης των 10 εκατ. ευρώ, η «Πίνδος» αυξάνει τη δυνατότητα σφαγής από 8.000 στα 12.000 πτηνά την ώρα, προσθέτοντας επιπλέον 50% στη δυναμικότητά της.

Εξελίξεις αναμένονται στις αμέσως επόμενες ημέρες και με το project του νέου φυραματοποιείου, μια επένδυση με αρχικό προϋπολογισμό της τάξης των 10 εκατ. ευρώ. Αυτή την περίοδο η διοίκηση της «Πίνδος» αξιολογεί προσφορές που έχει δεχθεί από κατασκευάστριες εταιρείες, ώστε να καταλήξει, πριν το τέλος του 2022, στον ανάδοχο. «Θέλουμε από τις αρχές του 2023 να αρχίσει να κατασκευάζεται και πιστεύουμε ότι περίπου ένα χρόνο μετά, στις αρχές του 2024, το νέο εργοστάσιο παραγωγής ζωοτροφών θα είναι έτοιμο να μπει σε πλήρη παραγωγική λειτουργία», σημειώνει ο κ. Δημητρίου.

Στο επενδυτικό της πενταετίας 2019-24, περιλαμβάνεται, επίσης, η νέα αυτοματοποιημένη μονάδα της Βιομηχανίας Επεξεργασίας Κοτόπουλου (ΒΕΚ), για την παραγωγή μαριναρισμένων και ψημένων προϊόντων και γύρου από κοτόπουλο, ύψους σχεδόν 10 εκατ. ευρώ, που ξεκίνησε να λειτουργεί πριν περίπου ένα χρόνο. «Η νέα μονάδα της ΒΕΚ, προχωρά με υψηλή δυναμική στην παραγωγή και εμπορία των προϊόντων, εντός και εκτός συνόρων και έχει υπερβεί κάθε προσδοκία. Πετύχαμε τους στόχους που είχαμε θέσει για τη διετία στον πρώτο χρόνο και αυτό μας δίνει δύναμη και κουράγιο να συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση», αναφέρει ο πρόεδρος της οργάνωσης, σημειώνοντας, ωστόσο, πως για να εξαντληθεί η δυναμικότητά της θα χρειαστεί μια 5ετία ανάπτυξης.

Όσον αφορά στο υπόλοιπο των επενδύσεων, αφορούν την ανανέωση του στόλου οχημάτων, το ψηφιακό μετασχηματισμό της επιχείρησης, νέα υποκαταστήματα και τον εκσυγχρονισμός των κέντρων διανομής, τα οποία, αποτελούν συνολική δαπάνη άλλων περίπου 10 εκατ. ευρώ.

Ως προς την πορεία της επιχείρησης, ο κ. Δημητρίου ανέφερε πως για το 2022 η «Πίνδος» θα υπερβεί σε τζίρο τα 300 εκατ. ευρώ από 285 εκατ. ευρώ πέρυσι, με οριακά θετικό αποτέλεσμα, καθώς «το ενεργειακό και οι υψηλές τιμές στις ζωοτροφές, τρώνε τα κέρδη μας».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία