BACK TO
TOP
Food insider

Επενδύει σε συσκευαστήριο - ψυγεία για επιτραπέζιο ροδάκινο και αχλάδι η Γαία Φρουΐτ

Κίνηση προκειµένου να δηµιουργήσει ιδιόκτητο συσκευαστήριο και ψυγεία για τα παραγόµενα φρούτα, ετοιµάζει κατά το προσεχές διάστηµα η Γαία Φρουΐτ, ήτοι η οργάνωση παραγωγών Αγροτικού Συνεταιρισµού ∆ένδρων Τυρνάβου.

32a_10

Γιώργος Λαμπίρης

1325
2

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Συνεταιρισµού, Χρήστος Τασιούλας, «µία τέτοια πρωτοβουλία θα βοηθήσει τον παραγωγικό σχηµατισµό να αντιµετωπίσει το υψηλό λειτουργικό κόστος και τις χαµηλές τιµές που µέχρι στιγµής πληρώνεται για το βιοµηχανικό ροδάκινο και το αχλάδι». Η οργάνωση συνολικά, αριθµεί 40 µέλη µε την παραγωγή της να ανέρχεται συνολικά στα 6 εκατ. κιλά φρούτων ετησίως. Από τη συγκεκριµένη ποσότητα, περίπου τα 3 εκατ. κιλά αντιστοιχούν στην παραγωγή των επιτραπέζιων ροδάκινων και των αχλαδιών.

 

Ένταξη στα Σχέδια

Η οµάδα δηµιουργήθηκε το 2012 και τα αποτελέσµατα µέχρι στιγµής δικαιώνουν τη συγκεκριµένη επιλογή, όπως επισηµαίνει ο κ. Τασιούλας. «Για την υλοποίηση της επένδυσης που πρόκειται να θέσουµε σε εφαρµογή έχουµε ενταχθεί σε αντίστοιχα Σχέδια Βελτίωσης. Ολοκληρώνοντας την κίνηση αυτή, θα µπορέσουµε να αντιµετωπίσουµε αποτελεσµατικότερα το κόστος στο αχλάδι, το οποίο αυτή τη στιγµή υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ ανά στρέµµα. Το αντίστοιχο κόστος για την παραγωγή του ροδάκινου είναι περίπου 500 έως και 600 κιλά ανά στρέµµα». Ως προς τις αποδόσεις που λαµβάνουν οι παραγωγοί από τα χωράφια τους κινούνται µεσοσταθµικά σε περίπου 3 τόνους ανά στρέµµα για το βιοµηχανικό ροδάκινο και σε αντίστοιχη ποσότητα για το βιοµηχανικό αχλάδι.

 Ζήτηµα η σωστή καρπόδεση σε ροδάκινο και αχλάδι

«Τα τελευταία χρόνια είναι αρκετά δυσχερή τα δεδοµένα λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής και του κόστους προµήθειας πετρελαίου, ενώ είναι ιδιαίτερα δύσκολη η ανεύρεση προσωπικού. Φέτος βρισκόµαστε αντιµέτωποι µε µία ακόµη πιο δύσκολη συνθήκη, σε µία χρονιά κατά την οποία δεν υπήρχε ανθοφορία, καθώς το βερίκοκο επηρεάστηκε από την παγωνιά. Αχλάδι και ροδάκινο δεν έχουν επηρεαστεί και πλέον το ζήτηµα που µας απασχολεί είναι η σωστή τους καρπόδεση, λόγω των συνεχιζόµενων βροχοπτώσεων στην περιοχή το τελευταίο διάστηµα, επηρεάζοντας την παραγωγή».

Σηµαντική έλλειψη σε εργατικά χέρια

Ο Χ.Τασιούλας σχολιάζει µεταξύ άλλων, ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα πρέπει να εντοπίσει λύσεις για την απλούστευση των διαδικασιών που αφορούν την πρόσληψη εργατών γης, διότι αυτή τη στιγµή υφίσταται σηµαντική έλλειψη σε εργατικά χέρια. Ζήτηµα αποτελούν για τον κλάδο και οι ανοιχτές τιµές των προϊόντων, οι οποίες όπως λέει είναι συχνά πολύ χαµηλές για τους παραγωγούς, µε αποτέλεσµα να µην καλύπτουν ούτε το βασικό κόστος παραγωγής των προϊόντων τους.


Συνεχής ανανέωση φυτικού κεφαλαίου µε νέες ποικιλίες

Κάθε χρόνο η Γαία Φρουΐτ ανανεώνει το φυτικό της κεφάλαιο, προσθέτοντας δέντρα και στο ροδάκινο και στο αχλάδι και φέρνοντας στην επιφάνεια νέες ποικιλίες. Εκτός των άλλων έχει αποκτήσει µηχανήµατα
για την µηχανοποίηση της καλλιέργειας, τα οποία αραιώνουν τα δέντρα καθώς
και κλαδευτικά µηχανήµατα προκειµένου να αυτοµατοποιήσει την παραγωγή. Από πλευράς οικονοµικών επιδόσεων, ο τζίρος της το 2022 ανήλθε στα
2 εκατοµµύρια ευρώ. Σε ό,τι αφορά τον θεσµικό χαρακτήρα και τη συµµετοχή του φορέα στη λήψη των αποφάσεων, η Γαία Φρουΐτ είναι µέλος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισµών-ΕΘΕΑΣ.

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

26-04-2023 09:57ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ. ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΔΩΣΕΤΕ ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΛΑΜΠΙΡΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΜΑΣ ΕΓΡΑΨΕ ΤΟ ΑΡΘΟ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΟΥΜΕ

Απάντηση

24-04-2023 18:35ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Σας Ευχαριστώ πολυ για την αντικειμενική απεικόνιση της πραγματικής κατάστασης του Συνεταιρισμού, της δύσκολης κατάστασης των συνθηκών που αντιμετωπίζουν οι Συνεταιρισμοί και ο αγροτικός τομέας.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία