BACK TO
TOP
Food insider

Eδραιώνουν ηλεκτρονικό εμπόριο και συμβολαιακή οι μεταβολές σε κατανάλωση και κλίμα

Το ηλεκτρονικό εµπόριο και η συµβολαιακή γεωργία και κτηνοτροφία είναι δύο τα κυρίαρχα επιχειρηµατικά µοντέλα που θα αναδειχθούν περαιτέρω τα επόµενα χρόνια στην ελληνική αγορά, µέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον που καλείται να απαντήσει σε προκλήσεις όπως οι µεταβαλλόµενες καταναλωτικές συνθήκες και η κλιµατική αλλαγή. Οι παρεχόµενες on-line δυνατότητες, ειδικά µετά την covid -19, έχουν αυξηθεί σηµαντικά, ενώ και η δηµοτικότητα των υπηρεσιών απευθείας διάθεσης γεωργικών προϊόντων θα συνεχίσει να κερδίζει έδαφος στη χώρα µας.

38a_8

Λεωνίδας Λιάμης

139
1

Αντιστοίχως το µοντέλο της συµβολαιακής αναµένεται να αποτελέσει ένα εργαλείο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του εγχώριου πρωτογενούς τοµέα, ο οποίος εξακολουθεί να έχει ως δυνατό του σηµείο την ποιότητα και τις ιδανικές συνθήκες παραγωγής, αλλά και «Αχίλλειο πτέρνα» το υψηλό κόστος καλλιέργειας και τις µικρές και κατακερµατισµένες εκµεταλλεύσεις.

Τις επισηµάνσεις αυτές έκανε η ∆ρ. Κική Ζηνοβιάδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια και επικεφαλής µεταπτυχιακού προγράµµατος στο Perrotis College της Αµερικανικής Γεωργικής Σχολής, επικαλούµενη έρευνα µε τη συµµετοχή 306 αγροτών και εκπροσώπων από 47 συνεταιρισµούς, 59 µεταποιητικές µονάδες και 24 καταστήµατα λιανικής και χονδρικής. Μιλώντας σε ειδική εκδήλωση για τις νέες τάσεις και τις προκλήσεις στον αγροδιατροφικό τοµέα διεθνώς, στα Ιωάννινα, η δρ. Ζηνοβιάδου αναφέρθηκε ιδιαίτερα και στη µεγάλη σπατάλη τροφίµων  στον πλανήτη.

«Παγκοσµίως πετιούνται ή χάνονται σε ετήσια βάση περίπου 1,6 δισ. τόνοι φαγητού, αξίας 1,2 τρισ. δολαρίων, ενώ το 2030 η απώλεια αυτή αναµένεται να φτάσει στα 2,1 δισ. τόνους, αξίας 1,5 τρισ. δολαρίων», είπε η οµιλήτρια και ανέδειξε την ανάγκη διαµόρφωσης περισσότερο βιώσιµων συστηµάτων παραγωγής τροφίµων, µε καλύτερη διαχείριση των φυσικών πόρων. Η ίδια επεσήµανε τις πέντε κορυφαίες τάσεις στον αγροδιατροφικό τοµέα για το 2023, που έχουν να κάνουν µε:

  •   Την αύξηση της πίεσης προς τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων COP28 για ένα βιώσιµο σύστηµα τροφίµων.
  •   Την ανάπτυξη περισσότερων υποκατάστατων κρέατος και την αυξηµένη υποστήριξη σ’ αυτό από επενδυτές.
  •   Τη στοχευµένη διατροφή µε πρωτοβουλίες και πολιτικές για την υγεία.
  •   Την αύξηση της ανάγκης αυτοµατοποίησης για αύξηση της ανθεκτικότητας.
  •   Την άνοδο των επενδύσεων σε λύσεις µε βάση την κυκλική οικονοµία.


Κλιµατικό «Hot Spot» η Μεσόγειος, πρόκληση για την επάρκεια τροφίµων

Στις µεγάλες προκλήσεις που ανακύπτουν για την ασφάλεια των τροφίµων σε µία εποχή που το κλίµα αλλάζει, αναφέρθηκε ο επικεφαλής του εκπαιδευτικού αγροκτήµατος της ΑΓΣ, ∆ρ Θεόδωρος Καλλίτσης, χαρακτηρίζοντας τη Μεσόγειο ως κλιµατικό «hot spot». Όπως εξήγησε, «η δυναµική κυκλοφορίας αερίων µαζών στην ατµόσφαιρα και η µείωση διαφοράς θερµοκρασίας µεταξύ στεριάς και θάλασσας, αναµένεται να δηµιουργήσει ξηρότερο κλίµα και έως 40% χαµηλότερες χειµερινές βροχοπτώσεις στις επόµενες δεκαετίες, επιδρώντας στην παραγωγικότητα των αγρών». Ορισµένες από τις αναµενόµενες επιπτώσεις, όπως υπογράµµισε, είναι η επαύξηση ζιζανίων στις καλλιέργειες, οδηγώντας σε αυξηµένη χρήση ζιζανιοκτόνων, αλλά και των ασθενειών (σ. σ. µυκοτοξίνες), ενώ και στη ζωική παραγωγή προβλέπονται επιβαρύνσεις, όπως οι επιζωοτίες και οι αναδυόµενες ζωοανθρωπονόσοι.

 


Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

05-05-2023 15:32Νεστορας

ANΤΙΣΤΑΣΗ ΟΣΟ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΣΕ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.ΕΙΝΑΙ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΗΘΙΝΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ.ΟΛΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΑΡΠΑΞΟΥΝ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ.ΜΟΝΟ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΑ ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΕ ΙΣΧΥΡΟΥΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ.ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΡΧΑΡΙΩΝ ΟΛΩΝ.ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΣΑΝ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ!!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία