BACK TO
TOP
Πολιτικές

Πιέσεις των Πράσινων στην υποψήφια διάδοχο του Γιούνκερ για αλλαγή ΚΑΠ

Στο σύνολό τους οι Πράσινοι Ευρωβουλευτές αλλά και η σαφώς μειωμένη "φράξια" των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών στις Βρυξέλλες, διατείνονται πως θα γυρίσουν την πλάτη στην υποψήφια διάδοχο του Γιούνκερ, Ούρσουλα Φον ντερ Λέιεν, εφόσον αυτή δεν δεσμευτεί να προχωρήσει σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις πάνω στις προτάσεις Χόγκαν για την επερχόμενη ΚΑΠ.

Untitled-1_6

12
0

Αν και οι Σοσιαλδημοκράτες παίζουν ουσιαστικά αυτήν την στιγμή ένα μικροπολιτικό παιχνίδι, που φούντωσε τις προηγούμενες εβδομάδες, δοκιμάζοντας την συνεργασία τους με τους Χριστιανοδημοκράτες στην γερμανική κυβέρνηση, οι Πράσινοι, ζητούν περισσότερο αποφασιστικές μεταρρυθμίσεις στη νέα ΚΑΠ με φιλοπεριβαλλοντική κατεύθυνση. 

«Είστε έτοιμοι να υποστηρίξετε έναν ολοκληρωτικά αναπροσδιορισμό της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και να απορρίψετε τις προτάσεις μεταρρύθμισης της ΚΑΠ που υποβλήθηκαν από τον Επίτροπο Γεωργίας της ΕΕ Hogan προκειμένου να ξεκινήσει ένα νέο σχέδιο μεταρρύθμισης για την παραγωγή βιολογικών, χωρίς φυτοφάρμακα, τροφίμων στην ΕΕ;»

Αυτή ήταν η ερώτηση από πλευράς της γαλλίδας ευρωβουλευτού των Πράσινων Yannick Jadot προς την Ursula von der Leyen στην ακρόαση του Κόμματος των Κομμουνιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπου κατέδειξε με μεγαλύτερη σαφήνεια τη βούληση της ενισχυμένης πράσινης ομάδας της ΕΕ για τη γεωργική πολιτική της ΕΕ και μεταρρύθμιση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής στη νέα νομοθετική περίοδο. 

Η υποψήφια von der Leyen μίλησε υπέρ μιας νέας έμφασης στον πολιτικό διάλογο σχετικά με τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ: «Οι πολίτες δεν αναμένουν απλά μια γεωργική πολιτική, αλλά μια πολιτική τροφίμων που θα λαμβάνει περισσότερο υπόψη τη βιοποικιλότητα και την ευημερία των ζώων».

Επιθυμία για απόσυρση του πακέτου μεταρρυθμίσεων Hogan, που παραμένει ανοικτό

Αυτό δεν πρέπει να απαντηθεί με ένα απλό ναι ή όχι, κάτι που απορρίφθηκε από την Leyen ως διάταξη όπως ζητήθηκε από τους Πράσινους κατά την ακρόαση. Πρώτα απ 'όλα, πρέπει να εξεταστεί τι θα μπορούσε και τί δεν θα μπορούσε να μεταρρυθμιστεί. «Η κοινή γεωργική πολιτική απαιτεί εκσυγχρονισμό αλλά όχι πλήρη αναθεώρηση», δήλωσε η Ursula von der Leyen.

Οι εμπορικές συμφωνίες είναι προς το δικό μας συμφέρον

Η υποψήφια για την προεδρία έλαβε μια ουδέτερη στάση όσον αφορά την εμπορική πολιτική και τη Mercosur. «Οι εμπορικές συμφωνίες είναι ίδιον όφελος. Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να τηρηθούν οι ευρωπαϊκές μας αξίες και πρότυπα» τόνισε η von der Leyen.

 Το μορατόριουμ της Mercosur είναι εκτός ζήτησης για την Leyen

Η υποψήφια διαπιστώνει έλλειμμα στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις για συμφωνίες εμπορίου ή σύνδεσης σχετικά με τη διαφάνεια: «Πρέπει να εγγυηθούμε για το υψηλότερο δυ6νατόν επίπεδο διαφάνειας στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις». Αυτό επιτεύχθηκε πειστικά στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων του Brexit του διαπραγματευτή της ΕΕ Michel Barnier, και πρέπει να εξακολουθήσει να αποτελεί το σημείο αναφοράς για τις εμπορικές συνομιλίες στο μέλλον.

«Εάν, από την άλλη πλευρά, οι εταίροι μας δεν συμμορφωθούν με τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, ίσως χρειαστεί να αποσύρουμε μια εμπορική συμφωνία», δήλωσε η von der Leyen, χωρίς να θέλει να συμβιβαστεί σε αυτό το θέμα. Θα πρέπει να γίνουν σεβαστές οι κλειστές συνθήκες όπως η συμφωνία του Παρισιού για το διεθνές δίκαιο και οι δεσμεύσεις για την προστασία του κλίματος.

Το Συμβούλιο πρέπει να αξιολογεί τα προϊόντα προστασίας των καλλιεργειών

Σχετικά με τα φυτοφάρμακα και το glyphosate, η Leyen βασίστηκε στην ετυμηγορία της Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ Efsa: Για εκείνη, η ψήφος της Efsa και τα ευρήματα των ερευνητών που βασίζονται στη γνώση είναι ζωτικής σημασίας. Στο πλαίσιο αυτό, πρότεινε τη δημιουργία ομάδας επιστημόνων που ονομάζεται «Συμβούλιο Σοφών», η οποία θα πρέπει να επανεξετάζει μια ετήσια έκθεση σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία των φυτοφαρμάκων στην παραγωγή τροφίμων, ανεξάρτητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία