BACK TO
TOP
Πολιτικές

Η Ευρωβουλή ψήφισε υπέρ της αξιοποίησης αστικών λυμάτων για άρδευση

Εγκρίθηκε ο νέος ευρωπαϊκός νόμος που καθορίζει τις ελάχιστες απαιτήσεις για την ανάκτηση και επαναχρησιμοποίηση αστικών λυμάτων στην αγροτική παραγωγή.

karouliamesa

16
0

Το ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε το νόμο χωρίς ψηφοφορίας, ενώ μετά την έγκρισή του θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα και θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες αργότερα.

Οι νέοι κανόνες αποσκοπούν στη διασφάλιση της ευρύτερης επαναχρησιμοποίησης των επεξεργασμένων λυμάτων με σκοπό τον περιορισμό της χρήσης από υδάτινα σώματα και υπόγεια ύδατα. Η πτώση των επιπέδων υπόγειων υδάτων, κυρίως λόγω της άρδευσης της γεωργίας, αλλά και της βιομηχανικής χρήσης και της αστικής ανάπτυξης, είναι μια από τις κύριες απειλές για το περιβάλλον της ΕΕ στα ύδατα

«Σήμερα σηματοδοτεί ένα άλλο σημαντικό ορόσημο για τη μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία για τους υδάτινους πόρους. Με αυτόν τον τρόπο, βαθμιαία, φέρνουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα για το περιβάλλον », δήλωσε ο επικεφαλής ευρωβουλευτής Simona Bonafè (S&D, IT).

«Θα μπορούσαμε ενδεχομένως να επαναχρησιμοποιήσουμε 6,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού έως το 2025, σε σύγκριση με τα τρέχοντα 1,1 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως. Αυτό θα απαιτούσε επένδυση κάτω των 700 εκατομμυρίων ευρώ και θα μας επέτρεπε να επαναχρησιμοποιήσουμε περισσότερο από το ήμισυ του τρέχοντος όγκου νερού που προέρχεται από εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων της ΕΕ θεωρητικά διαθέσιμες για άρδευση, αποφεύγοντας περισσότερο από το 5% της άμεσης εξαγωγής από υδατικά συστήματα και υπόγεια ύδατα ", αυτή πρόσθεσε.

 

Ιστορικό

Σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής για την ευρωπαϊκή πολιτική για τη λειψυδρία και την ξηρασία, η λειψυδρία εξακολουθεί να αποτελεί ένα ολοένα και μεγαλύτερο πρόβλημα για πολλά κράτη μέλη. Τουλάχιστον το 11% του ευρωπαϊκού πληθυσμού και το 17% του εδάφους του έχουν πληγεί από λειψυδρία. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού στην περιοχή της Μεσογείου επηρεάζεται από την πίεση του νερού

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία