BACK TO
TOP
Πολιτικές

Γραμμή από τους τραπεζίτες στο  Jackson Hole αναμένουν οι αγορές

Πέρυσι τέτοια εποχή, οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως ήταν ενωμένες στο να αντιληφθούν λάθος την υπόθεση του πληθωρισμού.

-1x-1_3

216
0

Τώρα, καθώς οι κορυφαίοι φορείς χάραξης πολιτικής συγκεντρώνονται για το ετήσιο συνέδριο νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Κάνσας στο Jackson Hole στο Ουαϊόμινγκ, η κεντρική τράπεζα τρων ΗΠΑ φαίνεται ότι μπορεί να διαχειριστεί μια "ήπια προσγείωση" για τη δική της οικονομία, αλλά οι προοπτικές για την Ευρώπη είναι πολύ πιο ανησυχητικές.

 Μεγάλο μέρος του κόσμου αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη άνοδο των τιμών από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, εγείροντας φόβους για μιας επανάληψη του φαινομένου αύξησης-σπιράλ των μισθών εκείνη την εποχή που απαιτούσε διψήφια επιτόκια –και επώδυνες υφέσεις- για να αποκατασταθεί η σταθερότητα των τιμών.

 "Βρίσκονται παγιδευμένοι μεταξύ της επερχόμενης ύφεσης και του υψηλού πληθωρισμού. Η πρώτη τους ανησυχία είναι να αντιδράσουν στον υψηλό πληθωρισμό. Μόλις η ύφεση γίνει ξεκάθαρη, η ανησυχία θα μετατοπιστεί", τόνισε ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg.

 Αυτή η στροφή ωστόσο, θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ασύμμετρη, με την αμερικανική κεντρική τράπεζα συγκεκριμένα να σηματοδοτεί μια απροθυμία να αντιστρέψει γρήγορα την ταχύτητα.

 Πέρυσι αυτή την εποχή για παράδειγμα, ο πρόεδρος της Fed, Ζερόμ Πάουελ ισχυρίστηκε ότι η άνοδος του πληθωρισμού θα ήταν πιθανότητα παροδική. Καθώς αυτή η αφήγηση αποκαλύφθηκε, ο ίδιος έγινε η κινητήρια δύναμη πίσω από τον ταχύτερο ρυθμό της νομισματικής σύσφιξης των ΗΠΑ εδώ και τέσσερις δεκαετίες.

 Επιπλέον, ο ίδιος και άλλοι στην αμερικανική κεντρική τράπεζα, έχουν επίσης δείξει την προθυμία τους να ανεχθούν μια κάποια συρρίκνωση στην αμερικανική οικονομία, εάν αυτό είναι που απαιτείται για να τιθασευτεί ο πληθωρισμός.

 Ενώ υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η Fed μπορεί σύντομα να μειώσει τις αυξήσεις των επιτοκίων της από τον ρυθμό των 75 μονάδων βάσης στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις πολιτικής, ο Πάουελ μπορεί να χρησιμοποιήσει τη βασική του ομιλία στο συμπόσιο την Παρασκευή για να αμβλύνει τις προσδοκίες των επενδυτών για περικοπές στο κόστος δανεισμού το 2023.

 "Ο Πάουελ πιθανότατα θα προσπαθήσει να δώσει έμφαση σε έναν βραδύτερο ρυθμό αυξήσεων, αλλά επίσης και σε μια μεγαλύτερη χρονική περίοδο σε περιοριστικό έδαφος, "ρίχνοντας" λίγο τους τόνους για το αφήγημα της στροφής με λιγότερο επιθετικές προοπτικές", ανέφερε ο Jack Janasiewicz, επικεφαλής στρατηγικής χαρτοφυλακίου στη Natixis Investment Managers.

 Οι προοπτικές είναι πολύ χειρότερες στην Ευρώπη που εισάγει ενέργεια, όπου η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει οδηγήσει στην εκτίναξη των ενεργειακών τιμών που αναμένεται να συνεχίσουν να ανεβαίνουν, καθώς η Μόσχα ως αντίποινα για τις δυτικές κυρώσεις, περιορίζει τις ροές αερίου.

 Η ΕΚΤ προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί στο 3,5% το 2023, αλλά τα στοιχεία της έχουν αναθεωρηθεί ανοδικά και τώρα η Γερμανία αναμένει τον πληθωρισμό πάνω από το 6%, υποδηλώνοντας ότι οι επόμενες εκτιμήσεις της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο, θα είναι ακόμη υψηλότερες.

"Αυτές οι πληθωριστικές πιέσεις είναι πιθανό να παραμείνουν για κάποιο διάστημα", ανέφερε η Isabel Schnabel, μέλος της ΕΚΤ η οποία θα μιλήσει στο συμπόσιο του Jackson Hole.

 "Δεν θα εξαφανιστούν γρήγορα. Ακόμη και με τη συνεχιζόμενη ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής, θα χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι ο πληθωρισμός να επανέλθει στο 2%", πρόσθεσε.

 Στη Βρετανία, η οποία έχει λάβει λιγότερα μέτρα από τις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες για να προστατεύσει τα νοικοκυριά της από την άνοδο της τιμής ενέργειας και πλήττεται επίσης από τον πληθωρισμό στην αγορά εργασίας (όπως οι ΗΠΑ), η κατάσταση είναι ακόμη πιο δραματική.

 Αναλυτές στη Citi δήλωσαν αυτή την εβδομάδα ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 18% στις αρχές του 2023, στο υψηλότερο επίπεδο από το 1976, παρά το ότι η Τράπεζα της Αγγλίας έχει ήδη αυξήσει τα επιτόκια έξι φορές από τον Δεκέμβριο.

 Αν και άλλοι αναλυτές βλέπουν χαμηλότερη κορυφή, αυτού του είδους το πλήγμα στο βιοτικό επίπεδο, τροφοδοτεί τη σπέκουλα ότι ο διάδοχος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, θα πρέπει να βρει νέο τρόπο στήριξης για τα νοικοκυριά, για να αποτρέψει την αύξηση της εξαθλίωσης.

 Ωστόσο, ο Richard Flynn, της Charles Schwab UK, έχει εντοπίσει κάποια πρώιμα σημάδια μια παγκόσμιας αλλαγής στη στάση της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες της Βραζιλίας και της Τσεχίας, μεταξύ των πρώτων που αύξησαν τα επιτόκια πέρυσι, και που έχουν προτείνει ότι τα ποσοστά τους μπορεί να έχουν κορυφωθεί.

 "Τα τελευταία 20 χρόνια, η στροφή από τις αυξήσεις στις περικοπές, έχει την τάση να είναι απότομη και όχι σταδιακή, συχνά ως απάντηση στην οικονομική ύφεση", είπε ο  Flynn.

 "Το συμπόσιο αυτού του έτους, μπορεί να παρέχει μια πρώιμη ένδειξη για το πότε μπορεί να συμβεί η στροφή από τις αυξήσεις στις περικοπές".

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία