BACK TO
TOP
Πολιτικές

Η Λαγκάρντ έχει πολύ πιο δύσκολο έργο από τον Πάουελ στο Τζάκσον Χολ

Οι δύο πιο εξέχοντες κεντρικοί τραπεζίτες του κόσμου μιλούν στο συνέδριο του Τζάκσον Χολ σήμερα. Το δολάριο έχει ενισχυθεί ενόψει του συνεδρίου και ο επιθετικός τόνος του Πάουελ είναι πλέον σε μεγάλο βαθμό αποτιμημένος.

6044ae2b6b1d4ae185be860f5e6c460e

55
0

 Η Λαγκάρντ ωστόσο έχει ένα πολύ πιο δύσκολο τεστ, καθώς πρέπει να αντιμετωπίσει την επιδείνωση της οικονομικής προοπτικής στην ευρωζώνη, αλλά το πιθανότερο είναι να τηρήσει τον επιθετικό τόνο και το… μότο της ΕΚΤ για εξάρτηση των αποφάσεών της από τα δεδομένα.

Η επιθετικότητα του Πάουελ έχει αποτιμηθεί

Ορισμένοι ομιλητές της Fed έθεσαν τις βάσεις για τη σημερινή κεντρική ομιλία του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ στο συνέδριο στο Τζάκσον Χολ. Αυτό έρχεται μετά από ένα μάλλον ήσυχο καλοκαίρι στην επικοινωνία της κεντρικής τράπεζας. 

Η ING εντοπίζει μερικά σημεία που ξεχώρισαν από τις χθεσινές παρατηρήσεις και σχόλια αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας: ο Πάτρικ Χάρκερ, πρόεδρος της Fed της Φιλαδέλφειας, τάχθηκε στην πλευρά των περιστεριών και είπε ότι η Fed "μάλλον έχει κάνει αρκετά" για τη σύσφιξη της πολιτικής. Η Σούζαν Κόλινς, επικεφαλής της Fed της Βοστώνης, πρότεινε επίσης ότι η Fed μπορεί να χρειαστεί να κάνει παύση στις αυξήσεις για κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά απέφυγε να υποδείξει πού είναι η κορυφή των επιτοκίων. Ακούσαμε επίσης από τον πρώην πρόεδρο της Fed του Σεντ Λούις, Τζέιμς Μπούλαρντ, ο οποίος παρέμεινε στη συνηθισμένη επιθετική ρητορική του. 

 

Τι είναι στην ατζέντα του Πάουελ σήμερα; Αναμφισβήτητα, όπως τονίζει η ING, το σκηνικό δεν έχει αλλάξει δραματικά από την ανακοίνωση των επιτοκίων της FOMC πριν από έναν μήνα. Η διαδικασία αποπληθωρισμού προχώρησε σύμφωνα με τις προσδοκίες, ενώ οι βασικοί δείκτες δραστηριότητας συνέχισαν να αποδεικνύονται ανθεκτικοί. Σίγουρα, η μάλλον ουσιαστική αναθεώρηση των μισθολογίων υποδηλώνει μια λιγότερο ρόδινη εικόνα για την απασχόληση από ό,τι είχε αρχικά υποδειχθεί, αλλά η ολλανδική τράπεζα αμφιβάλλει ότι θα μπορούσε να είναι αρκετή για να προκαλέσει μια αλλαγή στη συνολική ανακοίνωση πολιτικής.

Ο Πάουελ θα πρέπει για άλλη μια φορά να αντιμετωπίσει τις προβλέψεις της δικής του Επιτροπής που βλέπουν τα επιτόκια να αυξάνονται για μία ακόμα τελευταία φορά φέτος: πιθανότατα θα επαναλάβει ότι η Fed είναι ανοιχτή σε μια τέτοια πιθανότητα και διατηρεί μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα δεδομένα. Οι αγορές δύσκολα θα εκπλαγούν από αυτό, ή από οποιαδήποτε επαναδιατύπωση ότι οι μειώσεις των επιτοκίων είναι ακόμη πολύ μακριά.

Η πρόσφατη άνοδος των επιτοκίων στις ΗΠΑ σίγουρα συμπληρώνει τη σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών που προκλήθηκε από τη νομισματική πολιτική, αλλά δεδομένης της σταθεροποίησης στην αγορά ομολόγων μετά το μεγάλο sell-off του Ιουλίου-Αυγούστου, η ING δεν πιστεύει ότι ο Πάουελ θα ανησυχήσει υπερβολικά για το "σφυροκόπημα" που δέχθηκαν τα αμερικάνικα ομόλογά.

Η πρόσφατη ισχύς του δολαρίου πιθανώς επηρεάζει ορισμένες από τις προσδοκίες των αγορών για έναν επιθετικό τόνο από τον Πάουελ, επομένως δεν αναμένεται νέο ράλι του δολαρίου σήμερα. Η ομιλία της Κριστίν Λαγκάρντ μπορεί να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στο ευρώ και να προκαλέσει διόρθωση στον δείκτη του δολαρίου.

Το δύσκολο έργο της Λαγκάρντ

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ αντιμετωπίζει ένα πιο δύσκολο έργο από τον Αμερικανό ομόλογό της σήμερα, τονίζει η ING. Οι πιο πρόσφατοι δείκτες PMI επιβεβαίωσαν ότι η οικονομία της ευρωζώνης οδεύει προς μια περίοδο υποτονικής ανάπτυξης, η οποία πλέον καθιστά κάθε επιθετική δήλωση δυσκολότερη.

Την ίδια στιγμή, η Λαγκάρντ και οι συνάδελφοί της στην ΕΚΤ πιθανότατα γνωρίζουν ότι το παράθυρο για μια τελευταία αύξηση επιτοκίων για τον περιορισμό του ακόμη μη αμελητέου πληθωρισμού των υπηρεσιών κλείνει γρήγορα. Με άλλα λόγια, εάν η ΕΚΤ κάνει παύση τον Σεπτέμβριο, μπορεί κάλλιστα να μην έχει την ευκαιρία να προχωρήσει στη συνέχεια σε άλλη αύξηση δεδομένης της επιδείνωσης των οικονομικών προοπτικών.

Όπως και στην περίπτωση της Fed, αξιωματούχοι της ΕΚΤ έκαναν επίσης με ενδείξεις για τις προθέσεις του. Οι δηλώσεις του Νάγκελ, του επικεφαλής της Bundesbank και γνωστό "γεράκι" της ΕΚΤ, δεν αποτελούν έκπληξη.  Όπως είπε είναι πολύ νωρίς για να σκεφτεί μία παύση και επανέλαβε την προσέγγιση της τράπεζας που εξαρτάται από τα δεδομένα. Ένα ελαφρώς πιο ήπιο στη ρητορική του μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, ο Μπόρις Βούιτσιτς, επανέλαβε επίσης αυτό το σκεπτικό.

Η άποψη της ING είναι ότι η Λαγκάρντ είναι δυσαρεστημένη με την πρόσφατη μείωση των προσδοκιών της αγοράς για τα επιτόκια στην ευρωζώνη (οι προσδοκίες για μια αύξηση τον Σεπτέμβριο έχουν μειωθεί στο 40%) και μπορεί να προτιμά να συνεχίσει να παραβλέπει ορισμένα στοιχεία επιδείνωσης της ανάπτυξης και να εμμείνει στην προσέγγιση της εξάρτησης από τα δεδομένα. 

Τελικά, εάν ο πληθωρισμός εκπλήξει ανοδικά, οι πιθανότητες αύξησης των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο θα αυξηθούν σημαντικά κατά την άποψη της ολλανδικής τράπεζας, ειδικά δεδομένης της επιδείνωσης των προοπτικών ανάπτυξης, που σημαίνει ότι θα μπορούσε να είναι η τελευταία ευκαιρία της ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια.

Πηγή : Capital.gr

 

 

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία