BACK TO
TOP
Πληρωμές

Αποζημιώσεις ροδακινοπαραγωγών μέσω έκτακτης εθνικής ενίσχυσης 10,2 εκατ. ευρώ φέρνει η Βάθη

Την στήριξη των ροδακινοπαραγωγών για τις απώλειες της παραγωγής του 2018 (από τις βροχοπτώσεις) μέσω της καταβολής κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, λίγες ώρες μετά το σχετικό ρεπορτάζ του Agronews.

rodak_2

Χρήστος Διαμαντόπουλος

12
2

Σύμφωνα με πληροφορίες του Agronews μετά τα de minimis για τους αιγοπροβατρόφους και τους καπνοπαραγωγούς (η είδηση έγινε γνωστή χθες Τρίτη 11 Δεκεμβρίου) η κυβέρνηση κατάφερε να εξασφαλίσει κονδύλι και για τους ροδακινοπαραγωγούς.  Αν και όπως μαθαίνουμε καταβάλλονται προσπάθειες οι πληρωμές να πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του έτους, αυτό φαίνεται δύσκολο καθώς θα πρέπει πρώτα να υπογραφούν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις, να δημοσιευθούν στο ΦΕΚ αλλά και να εγκριθούν οι πιστώσεις.   

Σημειώνεται ότι η ενίσχυση θα καταβληθεί για τις ζημιές που σημειώθηκαν από τις βροχοπτώσεις που έλαβαν χώρα από τον Μάιο έως Νοέμβριο.

Λίγες ώρες μετά το ρεπορτάζ του Agronews το υπουργείο εξέδωσε το παρακάτω δελτίο Τύπου:

 Ενισχύσεις de minimis 10,2 εκατ. ευρώ στους ροδακινοπαραγωγούς

Την καταβολή κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) ύψους 10,2 εκατ. ευρώ στους παραγωγούς επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, σε συνάντηση με βουλευτές.

Επιλέξιμοι είναι οι δενδροκαλλιεργητές των νομών Ημαθίας, Καβάλας, Κοζάνης, Λάρισας Μαγνησίας, Πέλλας, Πιερίας, Τρικάλων και Φλώρινας.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι εξαντλήθηκε κάθε δημοσιονομικό περιθώριο ώστε το συνολικό ποσό να διαμορφωθεί στα 10,2 εκατ. ευρώ, το οποίο δεσμεύθηκε από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2018 μετά από επίμονες προσπάθειες της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να ενισχυθούν οι καλλιεργητές που είδαν την παραγωγή τους να μειώνεται και να υποβαθμίζεται σε μεγάλο ποσοστό (άνω του 30%), λόγω των βροχοπτώσεων του περασμένου Ιουνίου. Τα χρήματα θα καταβληθούν σε περίπου 12.500 παραγωγούς μέχρι το τέλος του έτους.

Καπνός 

Όσον αφορά τους καπνοπαραγωγούς της ποικιλίας Μπασμά θα λάβουν κρατικές ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis) ύψους 8,2 εκατ. Αν και ανακοινώθηκε το ύψος των ενισχύσεων ανά στρέμμα, δεν έγινε γνωστό πότε θα γίνει η πληρωμή.

Σύμφωνα με όσα έγιναν τονίζονται σε ανακοίνωση του υπουργείου επιλέξιμοι είναι οι καλλιεργητές της ποικιλίας «Μπασμά» και τα ποσά που θα δοθούν είναι:

 - 100 ευρώ ανά στρέμμα για Έβρο, Ροδόπη, Ξάνθη και Καβάλα, με ποσοστό ζημιάς άνω του 55%

- 65 ευρώ ανά στρέμμα για Δράμα και Σέρρες, με ποσοστό ζημιάς άνω του 35%.

 De minimis στους αιγοπροβατοτρόφους

Να σημειωθεί ότι η απόφαση για de minimis στους παραγωγούς καπνού έρχεται μετά την αντίστοιχη για έκτακτες εθνικές ενισχύσεις στους αιγοπροβατοτρόφους (42 εκατ. ευρώ). Στην περίπτωση αυτή επιλέξιμοι θα είναι - όπως έχει γίνει γνωστό - οι αιγοπροβατοτρόφοι όλων των περιοχών, με 20 ζώα και άνω, εφόσον έχουν παραδώσει γάλα. Η ενίσχυση δίνεται για τα θηλυκά αιγοπρόβατα άνω του 1 έτους.

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

12-12-2018 19:19Ιωάννης Σιφνιος

Εκτός από τα νεκταρίνια και τα επιτραπέζια ροδάκινα ζημιά είχαν και τα βιομηχανικά θα περιμένουμε μέχρι της εκλογές κάντε λίγη υπομονή αγρότες αδέρφια αυτή είναι η αριστερά τον αθεων

Απάντηση

12-12-2018 19:07ιωαννης

για το τεραστιο προβλημα που υπαρχει στην μελισσοκομια στην β.ελλαδα κυριως και στη παραγωγη και στα σμηνοι ειναι κανεις ενημερωμενος η θα πεθανουμε απο την πεινα εδω πανω και εμεις και τα μελισσια?

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα