BACK TO
TOP
Δρώμενα

Φεστιβάλ ταινιών Γυναίκες και Πολιτική στην Ταινιοθήκη

Σε συνεργασία με το European Feminist Think Tank «Gender 5+», τη βελγική ομάδα γυναικείου κινηματογράφου «Elles Tournent» και το σωματείο WIFT GR (Wοmen in Films and Television) στις 2-3 Νοεμβρίου 2018 με ελεύθερη είσοδο.

afisagynaikespolitikh

24
0


Παρασκευή 2 Νοεμβρίου  

18:00 Ειδική προβολή σε συνεργασία με την πρεσβεία του Καναδά

Michaelle Jean - Μια αφοσιωμένη Γυναίκα

Ζαν Ντανιέλ Λαφόντ - Ντοκιμαντέρ - Καναδάς, 52’

Μια φεμινίστρια και μετανάστρια που έγινε Γενικός Κυβερνήτης του Καναδά το 2005 και υπερασπίστηκε τα δικαιώματα των γυναικών και των μειονοτήτων.



19:00
Εγώ αποφασίζω / Yο Decido

Το τρένο της ελευθερίας / El tren de la libertad

Συλλογική ταινία μιας ομάδας 80 Ισπανίδων σκηνοθετών, Ντοκιμαντέρ, Ισπανία, 2014, 43’


Ένα νέο νομοσχέδιο κατά του δικαιώματος της άμβλωσης προτάθηκε από την ισπανική κυβέρνηση το 2014 και πυροδότησε μια έντονη κινητοποίηση. Μία ομάδα φεμινιστικών οργανώσεων έκανε μια περιοδεία σε σημαντικές ισπανικές και ευρωπαϊκές πόλεις για να δημιουργήσει κύμα αντίστασης στο νόμο. Αυτό το συλλογικό ντοκιμαντέρ, έργο 80 Ισπανίδων γυναικών σκηνοθετών, παρουσιάζει τις σπουδαιότερες δράσεις για τη στήριξη του δικαιώματος στην άμβλωση που έγιναν στη Μαδρίτη, τις Βρυξέλλες και το Παρίσι. Το νομοσχέδιο δεν υπερψηφίστηκε και ο υπουργός Δικαιοσύνης που το παρουσίασε αναγκάστηκε να παραιτηθεί.


Θα ακολουθήσει συζήτηση: Colette de Troy, Marie Vermeiren (Elles Tournent)

 

21:00 Σύνορα

Χλόη Ρομπισώ, Ταινία Μυθοπλασίας, Καναδάς, 2016, 98’

Στο Μπέσκο, ένα νησί με πλούσιο υπέδαφος, μια ιδεαλίστρια νεαρή πολιτικός, η Φελίξ, έρχεται να διαπραγματευτεί τα δικαιώματα εξόρυξης για τον Καναδά. Η Ντανιέλ, η πρόεδρος του νησιού, θέλει να διασφαλίσει όχι μόνο την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και την οικονομική ανάκαμψη του τόπου. Για τη διευκόλυνση των διαπραγματεύσεων διορίζεται μια διαμεσολαβήτρια. Αυτές οι τρεις γυναίκες, κάτω από πίεση, ασκούν πολιτική και παράλληλα προσπαθούν να βρουν μια ισορροπία μεταξύ της προσωπικής και επαγγελματικής τους ζωής.


Θα ακολουθήσει συζήτηση: Colette de Troy, Marie Vermeiren (Elles Tournent)

 

Σάββατο 03 Νοεμβρίου

 

16:30 Τα κορίτσια της βροχής

Αλίντα Δημητρίου - Nτοκιμαντέρ, Ελλάδα, 2012, 120’ 

Την ταινία θα προλογίσει η Ρέα Βαλντέν, θεωρητικός κινηματογράφου, μέλος ΔΣ του WIFT - GR

Η ταινία Τα Κορίτσια της Βροχής ολοκληρώνει την τριλογία που αφορά τη συμβολή των γυναικών στους πολιτικούς αγώνες του εικοστού αιώνα. Η ταινία ασχολείται με γυναίκες που φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν κατά τη δικτατορία των Συνταγματαρχών της περιόδου 1967-1974. Πενήντα γυναίκες καταθέτουν τις μαρτυρίες τους στην ταινία.

 

19:00 Προβολή τριών ταινιών Μικρού Μήκους


- Μια ελληνική τραγωδία της Νικόλ Βαν Γκέτεμ - Ταινία κινουμένων σχεδίων - Βέλγιο, 1985, 7’

Τρεις μισόγυμνες γυναικείες φιγούρες αγωνίζονται να συγκρατήσουν τα καταρρέοντα ερείπια ενός αρχαίου ελληνικού ναού. Μέχρι να έρθει το πλήρωμα του χρόνου. Αλλά τι θα γίνουν οι Καρυάτιδες που απελευθερώνονται από το βάρος τους;


- Ελίαν Βόγκελ Πόλσκυ των Χάλε Τσίνικαρ και Ανιές Ουμπέρ - Ντοκιμαντέρ - Βέλγιο, 2018, 30’

Η Eliane Vogel Polsky ήταν μια γυναίκα ιδιαιτέρων ικανοτήτων. Βελγίδα δικηγόρος συνεισέφερε στη βελτίωση της θέσης της γυναίκας στην Ευρώπη. Ως δικηγόρος σε δικαστήρια, ερευνήτρια και καθηγήτρια σε πανεπιστήμια, και εμπειρογνώμων σε διεθνείς οργανισμούς, αγωνιζόταν αδιάκοπα για ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες, για την ισότητα και μια κοινωνική Ευρώπη. Μέσα από εξαιρετικά αρχεία και σπάνιες μαρτυρίες, αυτή η ταινία αποτυπώνει τους αγώνες και τις επιτυχίες της, μεταφέροντάς μας σε σημαντικές στιγμές της ιστορίας της Ευρώπης και τους αγώνες των γυναικών για ισότητα.


- Προηγούνται οι κυρίες της Μόνα Αλ Ναγκάρ – Ντοκιμαντέρ - ΗΠΑ, 2016, 33'

Το 2016, η Σαουδική Αραβία χορήγησε στις γυναίκες το δικαίωμα συμμετοχής στις τοπικές εκλογές, τόσο με την ψήφο τους όσο και με την υποψηφιότητά τους. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας. Πώς βίωσαν οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία αυτό το νέο τους δικαίωμα; Ήταν πρόθυμες να μιλήσουν για αυτό; Και ποιες ευρύτερες ερωτήσεις μπορεί να προκύψουν από τις εκλογές; Το «Προηγούνται οι κυρίες», χρησιμοποιεί τις τοπικές εκλογές ως ευκαιρία για να επικεντρωθεί στην προσπάθεια κοινωνικών και πολιτικών μεταρρυθμίσεων στη Σαουδική Αραβία.

 

Θα ακολουθήσει συζήτηση: Colette de Troy, Marie Vermeiren (Elles Tournent), Agnès Hubert


21:00 Μιλήστε μου για τη βροχή

Aνιές Ζαουί (Γαλλία) - Ταινία Μυθοπλασίας - Γαλλία, 2008, 98’

Η Agathe Villanova έκανε τα πάντα για να φύγει από τη Νότια Γαλλία, όπου μεγάλωσε. Φεμινίστρια, συμμετέχει ενεργά στην πολιτική. Όταν το κόμμα της την στέλνει αναγκαστικά πίσω στη γενέτειρά της για λόγους ισότητας μεταξύ των φύλων στους υποψηφίους, δεν έχει άλλη επιλογή, πρέπει να πάει στο Νότο. Θα είναι μια ευκαιρία να επιστρέψει στο πατρικό της, όπου η αδερφή της περιμένει να τακτοποιήσει τις υποθέσεις της αποθανούσας μητέρας τους. Ξεκινώντας την εκλογική εκστρατεία της, η Agathe προσπαθεί να πείσει ψηφοφόρους. Αλλά η καρδιά της δεν το λέει.


Θα ακολουθήσει συζήτηση: Colette de Troy, Marie Vermeiren (Elles Tournent)

Αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ

Tαινιοθήκη της Ελλάδος

Ιερά Οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου, μετρό Κεραμεικός

τηλ: 210 36 12 046, 210 36 09 695

tainiothiki.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία