BACK TO
TOP
Τρίμματα

Τυροκαυτερή

Ένα σηµαντικό µέρος των θεµάτων που επηρεάζουν τη θέση των αγροτών, άπτονται τη πολιτικής που υπαγορεύεται από Βρυξέλλες και Αθήνα.

Πanagos_trimmata_3_2_2_3_2_2_21

Γιάννης Πανάγος

210
1

Το άλλο έχει να κάνει µε τη συµπεριφορά των αγορών, η οποία, σε πολλές περιπτώσεις, είναι επίσης συνάρτηση ή και απαύγασµα κάποιων πολιτικών. Μ’ αυτή την έννοια, ο προσανατολισµός στην αγορά, τον οποίο συχνά, ιθύνοντες και µη, επικαλούνται, χωράει πολύ συζήτηση.

  • Τρικλοποδιές

Τα λέω αυτά, µε αφορµή το παιχνίδι που παίχτηκε τους τελευταίους µήνες και είχε ως κατάληξη τη ραγδαία υποχώρηση των τιµών παραγωγού στο πρόβειο γάλα. Θα τολµούσα, µάλιστα, να πω ότι η υποχώρηση αυτή θα είχε συντελεστεί αρκετά νωρίτερα αν η καταιγίδα Daniel και οι πληµµύρες στη Θεσσαλία δεν ανακάτευαν τα πράγµατα, µε αποτέλεσµα να είναι δύσκολο ένα δεύτερο χτύπηµα, από ανθρώπινο αυτή τη φορά χέρι, στο ίδιο περίπου χρονικό διάστηµα.

  • Ό,τι πει ο γαλατάς

Οι εξελίξεις στη συγκεκριµένη αγορά καθιστούν άλλη µια φορά σαφές ότι διάθεση συνεννόησης µε ευρύ ορίζοντα και επ’ αµοιβαίο όφελος δεν υπάρχει, αντίθετα αυτό που καθορίζει την έκβαση των πραγµάτων είναι ο νόµος του ισχυρού. Εν προκειµένω η βούληση της γαλακτοβιοµηχανίας. Το γεγονός, µάλιστα, ότι οι τιµές παραγωγού προσεγγίζουν κατά κάποιο τρόπο τις αντίστοιχες που θα πλήρωνε η βιοµηχανία αν επέλεγε, ακόµα και για την παρασκευή Φέτας, το εισαγόµενο πρόβειο γάλα, είναι κάτι που επιβεβαιώνει την προσαρµογή (κάθε φορά) της αγοράς… στα µέτρα µας!

  • Salad Cheese

Ακόµα και εχέφρονες τυροκόµοι, µε διάθεση να πληρώσουν το κάτι παραπάνω στον παραγωγό, όχι µόνο από ευαισθησία αλλά και για να διασφαλίσουν τη βιωσιµότητά τους, εποµένως και την προµήθεια πρώτης ύλης, µακροπρόθεσµα, ασκούσαν τον τελευταίο καιρό πίεση για διαµόρφωση των τιµών παραγωγού στα επίπεδα του εισαγόµενου γάλακτος, κάτι που τελικά φαίνεται να γίνεται. Γιατί; Για να αποφύγουν τον αθέµιτο ανταγωνισµό εκείνων που δεν δίσταζαν να κάνουν φέτα από εισαγόµενο γάλα. Είναι οι ίδιοι που το περασµένο καλοκαίρι υποκατέστησαν στην εγχώρια αγορά τη φέτα µε λευκό τυρί, ενώ στους «κουτόφραγκους» πουλάνε συστηµατικά εδώ και πολύ καιρό «Salad Cheese». 

  • Πίσω στο Μεσαίωνα

Κι όλα αυτά, γιατί δεν υπάρχει οργανωµένη πολιτεία, δεν υπάρχει εθνικό σχέδιο δράσης, δεν υπάρχει εποπτεία των αγορών, δεν υπάρχει ηθική στις business, δεν υπάρχει σεβασµός στο fair play, δεν υπάρχουν αξίες. Ο τρόπος µε τον οποίο ανδρώθηκαν κάποιες επιχειρήσεις είναι αυτός που υπαγορεύει και τον τρόπο λειτουργίας τους. Το µοντέλο είναι γνωστό, δεν προέκυψε τελευταία, µόνο που, η εφαρµογή του (µε την ανοχή όλων µας) σε βάθος χρόνο οδηγεί στο Μεσαίωνα.

  • Φάρµακο ή φαρµάκι
Τώρα καταλαβαίνει κανείς γιατί πολεµήθηκε τόσο λυσσαλέα η ∆ιεπαγγελµατική της Φέτας, γιατί οδηγήθηκε τελικά σε παράλυση (επί της ουσίας δεν λειτούργησε ποτέ), γιατί µπάζει νερά ο ΕΛΓΟ, γιατί δεν λέει να µπει µια τάξη στον έλεγχο των τροφίµων. Αν για τους εργαζόµενους, όπως είπε και ο πρωθυπουργός, το φάρµακο στον πληθωρισµό είναι η αύξηση στους µισθούς, στην περίπτωση των αγροτών µπορεί να εµφανίζεται ως λύση η µείωση των τιµών παραγωγού

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία