BACK TO
TOP
Τεχνολογία

Το πολυλειτουργικό της ρομπότ SMASH δοκιμάζει σε καλλιέργειες η Yanmar

Η Yanmar, γνωστή στον χώρο του γεωργικού κλάδου, ανέπτυξε ένα αυτόνομο ρομπότ πολλών χρήσεων το οποίο μπορεί, μεταξύ άλλων, να ανιχνεύει τις βλάβες στα φυτά και να συνεργάζεται με εναέρια και επίγεια συστήματα για την παροχή μιας συνολικής εικόνας της καλλιέργειας.

Yanmar_3

Βασίλης Σοφός

75
0

Στην Ιταλία βρίσκεται και δοκιμάζεται αυτή την περίοδο το SMASH, το αυτόνομο πολυλειτουργικό ρομπότ της Yanmar που δύναται να φέρει εις πέρας πολλές εργασίες εντός του πεδίου, χάρη στο ευπροσάρμοστο «σασί» του.

Η ονομασία SMASH σημαίνει «Smart Machine for Agricultural Solutions Hightech» και αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά πρότζεκτ στον κόσμο συγχρηματοδοτημένο από την τοπική αυτοδιοίκηση της Τοσκάνης. Πρόκειται για μια σπονδυλωτή ρομποτική πλατφόρμα που χρησιμοποιεί προηγμένη τεχνολογία για την εξέταση των καλλιεργειών και των εδαφών, την ανάλυση των συγκεντρωμένων πληροφοριών και την παροχή σαφών και ενεργών πληροφοριών στους αγρότες για την καλύτερη υποστήριξη της διαχείρισης των καλλιεργειών.

Ένας από τους πολλούς στόχους της Yanmar ήταν να αναπτύξει συστήματα ελέγχου για το ρομποτικό βραχίονα πολλαπλών χρήσεων, την ενσωμάτωση αισθητήρων για τεχνολογίες εντοπισμού θέσης και την αυτόνομη πλοήγηση και ανάπτυξη λογισμικού για τον έλεγχο της κινητής βάσης του συστήματος (σε συνεργασία με άλλους συνεργάτες ).

Το SMASH δεν είναι ένα μόνο μηχάνημα, ένα οικοσύστημα συμπεριλαμβανομένων ρομπότ, μετεωρολογικών σταθμών, drone και αισθητήρων πεδίου που όλα μαζί παρέχουν ζωτικές πληροφορίες για να βοηθήσουν τους αγρότες. Για παράδειγμα ο παραγωγός θα μπορεί να προγραμματίσει την εργασία που θέλει να εκτελέσει το SMASH, και ενώ ασχολείται με άλλες δραστηριότητες, αυτό να κινηθεί αυτόνομα, να παρακολουθεί τις καλλιέργειες, να ανιχνεύει και να θεραπεύει ασθένειες και να εξοικονομεί χρόνο εργασίας.

Στο πρότζεκτ SMASH (Smart Machine for Agricultural Solutions Hightech), εκτός από τη φροντίδα των καλλιεργειών, στόχος είναι το ρομπότ να φροντίζει και για τη δειγματοληψία του εδάφους καθώς και για την άμεση ανάλυση πληροφοριών που θα προσφέρονται στον παραγωγό. Προς το παρόν υπάρχουν δύο πρωτότυπα ρομπότ. Το ένα δοκιμάζεται σε αμπελώνες, το άλλο σε καλλιέργεια με σπανάκι. Η ανάπτυξη διήρκησε δύο χρόνια ενώ συνολικά διάφοροι συνεργάτες έχουν επενδύσει περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ σε αυτά τα πρότζεκτ.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία