Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Green reports

Την ενίσχυση των ενεργειακών καλλιεργειών ζητούν οι παραγωγοί

Την αύξηση των στρεμμάτων της καλλιέργειας του ηλίανθου, αλλά και γενικότερα των ενεργειακών καλλιεργειών από 700.000 στρέμματα που είναι σήμερα στα 900.000 στρέμματα και την ενίσχυση των αγροτών που απασχολούνται στην παραγωγή βιοντίζελ ζητούν από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης οι αγρότες.

Ψηλότερα «κοιτάζει» φέτος ο ηλίανθος

11
0

Με υπόμνημα που απέστειλε πρόσφατα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών παρουσιάζει την υφιστάμενη κατάσταση στις ενεργειακές καλλιέργειες (στρεμματικές αποδόσεις, οφέλη, πλεονεκτήματα κ.ά), τα προβλήματα στην κατανομή του βιοντίζελ, αλλά και προτάσεις για την ενίσχυση των εν λόγω καλλιεργειών, των παραγωγών και της απασχόλησης στον κλάδο.

Το υπόμνημα των αγροτών

«Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για την κατανομή του βιοντίζελ, υπάρχουν τρία συναρμόδια υπουργεία (Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών) τα οποία αποφασίζουν για την ετήσια παραγόμενη ποσότητα.

Στη διαδικασία κατανομής συμμετέχουν ελληνικές και ξένες (εισαγωγικές) εταιρείες, οι οποίες αιτούνται ποσότητες βάσει κάποιων κριτηρίων τα οποία ετησίως με απόφαση δύναται να τροποποιούνται.

Από τη συνολική αναγκαία ποσότητα της χώρας μόνο το 85% της ποσότητας κατανέμεται βάσει των κριτηρίων στους συμμετέχοντες της κατανομής. Το υπόλοιπο 15% της ποσότητας γίνεται με ελεύθερη διαπραγμάτευση των συμμετεχόντων από τους υπόχρεους και σχεδόν πάντα καταλήγει σε εισαγωγείς οι οποίοι τελικά το προμηθεύονται από χώρες όπως Ρουμανία, Βουλγαρία αμφιβόλου προελεύσεως (προέρχεται από Αμερική Β99 ή αντίστοιχα Μαλαισίας και Αργεντινής)

Το 100% των ποσοτήτων θα πρέπει για το 2015 να πληροί τα κριτήρια αειφορίας. Συνεπώς με το υπάρχον σύστημα το 30-35% των ποσοτήτων καταλήγει σε εισαγωγείς στερώντας από τους Έλληνες αγρότες και παραγωγούς απασχόληση.

Τα κριτήρια της κατανομής για το 85% της ποσότητας είναι:

1. Ελληνικές ενεργειακές καλλιέργειες σε ποσοστό 57%, οι οποίες έχουν συμβολαιοποιηθεί και καταχωρηθεί στο ΟΣΔΕ του ΟΠΕΚΕΠΕ.

2. Ελληνικός βαμβακόσπορος σε ποσοστό 7%.

3. Τηγανέλαια σε ποσοστό 12,5%.

4. Επιστημονικές συνεργασίες σε ποσοστό 4,75%.

5. Αιτούμενη ποσότητα σε ποσοστό 18,75%.

Τα κριτήρια 1,2,3, μπορούν να αυξηθούν μέχρι 23% αν οι ποσότητες που θα υποβληθούν είναι μεγαλύτερες.

 

Τα αιτήματα

Τη μέγιστη απασχόληση Ελλήνων αγροτών και παραγωγών βιοντίζελ. Αυτή μπορεί να προέλθει με τους εξής απλούς τρόπους:

• Μεγιστοποίηση της συμμετοχής των ελληνικών πρώτων υλών (ενεργειακές καλλιέργειες και βαμβακόσπορος).

• Κατάργηση του 85%-15% και υποχρεωτικότητας του 100% για τους συμμετέχοντες που έχουν ελληνικές πρώτες ύλες.

• Κατάργηση του κριτηρίου της αιτούμενης ποσότητας γιατί το κριτήριο καταστρατηγείται κατά κύριο λόγο από τους εισαγωγείς οι οποίοι έχουν συμβάσεις με μεγάλες μονάδες παραγωγής στην Ευρώπη με υψηλή δυναμικότητα και οι οποίοι τελικά παίρνουν το μεγαλύτερο ποσοστό του συγκεκριμένου κριτηρίου .

• Κατάργηση του κριτηρίου των επιστημονικών συνεργασιών γιατί για τα συγκεκριμένα προγράμματα οι εισαγωγείς και οι πολύ μεγάλες εταιρείες του κλάδου έχουν τη δυνατότητα να δαπανήσουν αρκετά χρήματα για την έρευνα και καρπώνονται τελικά όλο αυτό το κριτήριο. Τα συγκεκριμένα ερευνητικά προγράμματα όμως στο τέλος δεν έχουν καμία πρακτική εφαρμογή και αποτελούν μόνο πηγή εσόδων για συγκεκριμένους φορείς έρευνας. Απόδειξη αυτών είναι να δούμε τι πρακτικό αποτέλεσμα είχαν τα προγράμματα αυτά τα παλαιότερα χρόνια.

Τα πιο πάνω ποσοστά των κριτηρίων που θα καταργηθούν θα ανακατανεμηθούν μεταξύ των ελληνικών πρώτων υλών, με κύρια προτεραιότητα τις ενεργειακές καλλιέργειες και το βαμβακόσπορο.

Επίσης θα ήταν καλό από την πρόσκληση της κατανομής να εξαιρεθούν οι εισαγωγείς και να παραμείνουν μόνο Ευρωπαίοι παραγωγοί που θα συμμετέχουν απ’ ευθείας.

 

Στρεμματικές αποδόσεις

Οι στρεμματικές αποδόσεις των ελληνικών ενεργειακών καλλιεργειών που υπολογίζονται για την κατανομή, βασίζονται σε πειραματικά δεδομένα του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) των αρχών του 1990. Με την εξέλιξη και την φροντίδα που καταβάλουν οι Έλληνες αγρότες, οι στρεμματικές αποδόσεις είναι σημαντικά μεγαλύτερες με αποτέλεσμα ποσότητες σπόρων ελληνικών ενεργειακών καλλιεργειών να απορρίπτονται από τη κατανομή γιατί είναι αυξημένες σε σχέση με τα θεσμοθετημένα όρια, μέγα λάθος. Για την αλλαγή αυτή το μόνο που απαιτείται είναι μια απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης.

 

Τα οικονομικά Οφέλη

Φέτος περισυλλέχθηκαν 192.000 τόνοι ενεργειακών προϊόντων, κυρίως ηλίανθος, οι οποίοι προέρχονται από καλλιέργεια περισσοτέρων από 700.000 στρεμμάτων πανελλαδικά. Από τις ποσότητες αυτές οι Έλληνες αγρότες εισέπραξαν 70 εκατ. ευρώ και ο συνολικός τζίρος που έγινε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της αλυσίδας (γεωπόνοι, μεταφορείς, μετατροπείς) ήταν τουλάχιστον άλλος τόσος από τον οποίο το κράτος εισέπραξε όλους τους φόρους και το ΦΠΑ, ενώ από τους εισαγωγείς δεν εισέπραξε τίποτα.

Μπορούμε κάλλιστα πολύ εύκολα να διπλασιάσουμε τις ποσότητες των καλλιεργήσιμων εκτάσεων χωρίς να αφαιρέσουμε ούτε ένα στρέμμα από τα χωράφια που παράγουν προϊόντα της τροφικής αλυσίδας και να εξασφαλίσουμε περισσότερο εγγυημένο εισόδημα στους αγρότες.

Αντίστοιχα η ποσότητα του ελληνικού βαμβακόσπορου που οδηγήθηκε για την παραγωγή βιοντίζελ ανέρχεται σε 97.000 τόνους.

Πλεονεκτήματα των ενεργειακών καλλιεργειών σε σχέση με τις υπόλοιπες καλλιέργειες (καλαμπόκι, κτλ.).

 

Οι προτάσεις

Οι προτάσεις μας επικεντρώνονται στα εξής:

-Τα μοναδικά κριτήρια στην κατανομή να είναι οι ελληνικές ενεργειακές καλλιέργειες, ο βαμβακόσπορος και τα τηγανέλαια σε περιορισμένη ποσότητα.

-Να κατανέμεται όλη η ποσότητα (100%) και όχι το 85% των αναγκών της χώρας.

-Να μη συμμετέχουν στην κατανομή εισαγωγείς παρά μόνο Ευρωπαίοι παραγωγοί, που σημαίνει «ελάτε να καλλιεργήσετε και πάρτε τις ποσότητες».

Τα κριτήρια θα ήταν καλό να είναι:

-Ελληνικές ενεργειακές καλλιέργειες: 75-80%

-Βαμβακόσπορος: 10-15%

-Τηγανέλαια: 5-10%».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προιόντα Τεχνολογία