BACK TO
TOP
Θεσμικά

Την δική της πρόταση για Γύρο ΠΓΕ θα καταθέσει η ΕΔΟΚ

Τη δική της πρόταση θέλει να κατεβάσει η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος (ΕΔΟΚ) σχετικά με την πιστοποίηση του Γύρου ως ΠΓΕ.

pge_2

144
0

Ειδικότερα, σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΔΟΚ την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου, μέσα στην ατζέντα της συζήτησης επανήλθε το ζήτημα της κατάθεσης ένστασης για την πρόταση πιστοποίησης του Γύρου ως ΕΠΙΠ με την ταυτόχρονη κατάρτιση και υποβολή φακέλου για την πιστοποίηση του ελληνικού γύρου ως ΠΓΕ. Εκεί τα μέλη του ΔΣ ενημερώθηκαν για την πρόσφατη απόφαση του ΣΕΒΕΚ να προχωρήσει στην άμεση υποβολή και δεύτερου φακέλου για την κατοχύρωση του «Ελληνικού Γύρου» και ως προϊόντος Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), και αποφάσισε παρόλα αυτά να καταθέσει τη δική της πρόταση.



Αναλυτικά το σχετικό απόσπασμα από το Δελτίου Τύπου της ΕΔΟΚ

«Ένσταση για το Γύρο και υποβολή φακέλου για ΠΓΕ

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου επιβεβαίωσαν την πρόθεση που είχε εκφραστεί στην ημερίδα της ΕΔΟΚ στο πλαίσιο της Zootechnia 2019, αναφορικά με την κατάθεση ένστασης στην πρόταση πιστοποίησης του γύρου ως Εγγυημένου Παραδοσιακού Ιδιότυπου Προϊόντος (ΕΠΙΠ). Αποφασίστηκε δε η ολοκλήρωση και υποβολή του φακέλου της ΕΔΟΚ για την πιστοποίηση του ελληνικού γύρου ως προϊόντος Προστατευόμενης Γεωργικής Ένδειξης (ΠΓΕ). To συμβούλιο ενημερώθηκε ικανοποίηση, για την πρόσφατη απόφαση του ΣΕΒΕΚ, που προσχωρεί στις θέσεις της ΕΔΟΚ για ΠΓΕ, και αποφάσισε πως χρέος της ΕΔΟΚ είναι να καταθέσει τη δική της πρόταση που θα προασπίζει τα συμφέροντα όλων των επαγγελματιών του τομέα.

"Με την πρόταση αυτή τίθεται ως κυρίαρχο στοιχείο η ιστορία και η φήμη του γύρου καθώς και η προέλευση της πρώτης ύλης, εν προκειμένω του ελληνικού χοίρου, αλλά και των άλλων ειδών κρεάτων" επανέλαβε ο κ. Γίτσας και πρόσθεσε: "οι Έλληνες χοιροτρόφοι μπορούν να πετύχουν τουλάχιστον διπλασιασμό των μεγεθών τους σε ένα χρόνο, χωρίς να δημιουργηθούν παρενέργειες στην αγορά και με τη σωστή στήριξη". Το κοτόπουλο εχει ανάγκη από ανάλογη στηριξη,όπως και ο γύρος κάθε είδους κρέατος ,προβάτου αρνιού μοσχαριού κλπ. Η ένσταση θα κατατεθεί επειδή το σήμα ΕΠΙΠ αφορά την πιστοποίηση του τρόπου παραγωγής ενός τελικού προϊόντος, δηλαδή τη μοναδική συνταγή του, που σημαίνει ότι οι παρασκευαστές δεν θα είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν Ελληνική πρώτη υλη, ενώ με το σήμα ΠΓΕ πιστοποιείται η γεωγραφική προέλευση του προϊόντος, δηλαδή του χοιρινού κρέατος.»

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές