BACK TO
TOP
Θεσμικά

Τιμητική εκδήλωση για τον ομότιμο καθηγητή Γεωλογίας Γ. Μιγκίρο  

Ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Μιγκίρος, πρώην διευθυντής επί 22 συναπτά έτη του εργαστηρίου Γεωλογίας – Ορυκτολογίας, τιμήθηκε σε εκδήλωση που έλαβε χώρα στο ΓΠΑ, την Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019.

geoponiki

Ελισσαίος-Ιωάννης Μανιάτης

434
0

Ο Γ. Μιγκίρος, αφού τελείωσε το φυσιογνωστικό τμήμα του πανεπιστημίου Αθηνών, είχε λαμπρή διαδρομή στο ΙΓΜΕ. Έπειτα εντάχθηκε στο εργαστήριο Γεωλογίας και ορυκτολογίας του ΓΠΑ από το 1989 υπό την Ελευθερία Δάβη, όπου και εξελίχθηκε και αναδείχθηκε σε άξιο συνεχιστή της. Σήμερα, το εργαστήριο έχει φτάσει σε διεθνώς αναγνωρισμένα υψηλό επίπεδο, με πολλές δημοσιεύσεις ερευνών σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια.


Ο Ανδρέας Καραμάνος, ομότιμος καθηγητής γεωργίας ΓΠΑ, πρώην πρύτανης (αριστερά) και ο Γεώργιος Παπαδούλης, καθηγητής εντομολογίας ΓΠΑ, τέως πρύτανης (δεξιά)

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο πρύτανης του ΓΠΑ Σπυρίδων Κίντζιος, ο αντιπρύτανης Ιορδάνης Χατζηπαυλίδης και πλήθος καθηγητών και ερευνητών.  Ο Ιωάννης Παπανικολάου, νυν Διευθυντής του εργαστηρίου, μίλησε σε κλίμα συγκίνησης για τη ζωή και το έργο του Γ. Μιγκίρου, εξηγώντας το μέγεθος της συνεισφοράς του, αλλά και την ερευνητική του δεινότητα. Από την εποχή που ακόμη οι γεωλογικοί χάρτες χαράσσονταν στο χαρτί, ο Μιγκίρος έφτανε σε αποτέλεσμα που ανταγωνίζεται το σημερινό των υπερυπολογιστών, όπως επισημάνθηκε από τον Ι. Παπανικολάου. Χρησιμοποιούσε μεθόδους τηλεπισκόπησης από το 1990, μεθόδους που ακόμη δυσκολεύονται σύγχρονοι επιστήμονες να χρησιμοποιήσουν και να εντάξουν στις εργασίες τους. Πάνω από 1200 αναφορές στο ευρετήριο αναφορών βιβλιογραφίας έχουν το όνομα του Μιγκίρου, ανέφερε ο Δρ Δημήτριος Παπανικολάου, ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στην παρουσίασή του με τίτλο «Γιώργος Μιγκίρος – Ο καθηγητής, ο επιστήμονας, ο συνάδελφος, ο φίλος», ένας τίτλος ο οποίος βρήκε σύμφωνο όλο το πάνελ αλλά και το ακροατήριο.  Ο Νίκος Σκαρπέλλης, ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ, ανέτρεξε στην έρευνα του τιμώμενου καθηγητή, ανέφερε μερικές πρωτοποριακές ασχολίες του όπως την ενασχόλησή του με τους οφιόλιθους και τόνισε τη συνεισφορά του ΙΓΜΕ στην επιστήμη στην Ελλάδα.

Ο Σπυρίδων Κίντζιος, πρύτανης του ΓΠΑ (αριστερά) και ο Ιορδάνης Χατζηπαυλίδης, αντιπρύτανης οικονομικών, προγραμματισμού και ανάπτυξης ΓΠΑ (δεξιά)


Ακολούθησε το βαρύ πυροβολικό της επιστήμης της γεωργίας, με τον Ανδρέα Καραμάνο και το Χρήστο Αυγουλά, ομότιμους καθηγητές ΓΠΑ και πρώην γενικούς γραμματείς του υπουργείου Παιδείας και Γεωργίας αντίστοιχα, να μιλούν για τη συνεισφορά του Μιγκίρου στις γεωπονικές επιστήμες και ειδικότερα στην εφαρμογή της επιστήμης στην πράξη και στην επιτυχή συνεργασία των επιστημόνων της φυτικής παραγωγής με το εργαστήριο γεωλογίας. Επισημάνθηκαν δράσεις του Πανεπιστημίου στις οποίες πρωτοστάτησε ο Γ. Μιγκίρος όπως η μελέτη για την επιρροή της σήραγγας του μετρό και η διατήρηση ταινίας του 1927 που απεικονίζει την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης.

Ο τιμώμενος Γιώργος Μιγκίρος, ομότιμος καθηγητής ΓΠΑ κρατώντας την τιμητική πλακέτα που του απονεμήθηκε

Ο ίδιος ο Γ. Μιγκίρος παρουσίασε έρευνές του που είχαν να κάνουν με τεχνικά έργα υποδομής και περιβαλλοντικές μελέτες, όπως η εκτροπή του Αχελώου, σχολιάζοντας πως ενώ τα επιφανειακά ύδατα αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία του διαθέσιμου νερού, εμείς έχουμε καταλήξει να χρησιμοποιούμε τα υπόγεια, γεγονός που η αλλαγή του θα ήταν ευχής και υποδομής έργο.

Ο Δημήτριος Παπανικολάου, ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ (αριστερά), με τον συνεργάτη και φίλο του Γιώργο Μιγκίρο
 
Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης επικρατούσε κλίμα συγκίνησης τόσο για τον Μιγκίρο, όσο και για όλους τους ερευνητές και καθηγητές που παρευρίσκοντο, εφόσον μπροστά τους έβλεπαν αναγνώριση και θαυμασμό που επεκτείνονταν από τον τιμώμενο καθηγητή σε όλη την επιστημονική κοινότητα και τη δουλειά των αφανών και αναγνωρισμένων ερευνητών.

Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές