BACK TO
TOP
Θεσμικά

Υπεράσπιση της Κομισιόν για τη συμφωνία εμπορίου της Mercosur

Η εμπορική συμφωνία Mercosur-ΕΕ, εάν εγκριθεί, θα δώσει στην ΕΕ μεγαλύτερη επιρροή στην αποτροπή της αποψίλωσης στη Βραζιλία, δήλωσε την Τρίτη (23 Ιουλίου) αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jyrki Katainen

mercosur-eu

25
0

Την υπεράσπιση της εμπορικής συμφωνίας που διαπραγματεύτηκε η Επιτροπή με τη Mercosur, η οποία αποτελείται από την Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Παραγουάη και την Ουρουγουάη.

"Γνωρίζω πολύ καλά ότι πολλοί λένε ότι δεν θα πρέπει να έχουμε εμπορική συμφωνία με την ΕΕ λόγω της αποψίλωσης. Όλοι γνωρίζουμε ότι υπήρξαν σοβαρά προβλήματα στις χώρες της Mercosur, ειδικά στη Βραζιλία, όσον αφορά την υποβάθμιση των τροπικών δασών , "δήλωσε ο Katainen.

Ο κ. Frans Timmermans παρουσίασε ένα νέο έγγραφο στρατηγικής για την προστασία των δασών του πλανήτη.

Το έγγραφο ανέφερε τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, σύμφωνα με τα οποία μια δασική έκταση 1,3 τετραγωνικών χιλιομέτρων έχει χαθεί μεταξύ 1990 και 2016 "το ισοδύναμο των 800 δασικών ποδοσφαιρικών πεδίων που χάνουν κάθε ώρα".

"Όλη αυτή η αποψίλωση έχει συμβεί χωρίς την εμπορική συμφωνία [Mercosur]", δήλωσε ο Katainen, ο οποίος σημείωσε ότι η εμπορική συμφωνία θα έρθει με όρους και για τις δύο πλευρές.

"Έχει αναφερθεί ρητά ότι η αύξηση του εμπορίου δεν μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της αποψίλωσης."

Η εμπορική συμφωνία περιλαμβάνει επίσης δεσμεύσεις για την εφαρμογή της συμφωνίας για το κλίμα του 2015 στο Παρίσι.

"Μας δίνει ένα ισχυρότερο χέρι να έχουμε έναν πολιτικό διάλογο με τη Βραζιλία", δήλωσε ο Katainen.

Από την 1η Ιανουαρίου, η Βραζιλία έχει έναν νέο, ακροδεξιό πρόεδρο, τον Jair Bolsonaro.

Το Bolsonaro δεν έχει μυστικό ότι η γεωργία έχει μεγαλύτερη προτεραιότητα απ 'ό, τι η προστασία των δασών.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, νέα στοιχεία έδειξαν ότι περισσότερα από 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα τροπικού δάσους είχαν καθαριστεί σε μόλις 15 ημέρες τον Ιούλιο, ποσοστό που ήταν 68% υψηλότερο από ό, τι σε ολόκληρο τον μήνα Ιουλίου 2018.

Ο Bolsonaro απέρριψε τα στοιχεία, ισχυρίστηκε ότι η Βραζιλία προστατεύει το τροπικό δάσος και ότι άλλες χώρες δεν είχαν δικαίωμα να διαλέξουν τη Βραζιλία.

«Καταλαβαίνουμε τη σημασία του Αμαζονίου για τον κόσμο - αλλά ο Αμαζόνιος είναι δικός μας. Δεν θα υπάρξει πλέον τέτοια πολιτική που είδαμε στο παρελθόν ότι ήταν τρομερό για όλους», είπε, σύμφωνα με τον Guardian.

"Καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει το ηθικό δικαίωμα να μιλήσει για τον Αμαζόνιο. Καταστρέψατε τα δικά σας οικοσυστήματα", είπε.

Οι ευρωβουλευτές ανησυχούν για τους ευρωπαίους αγρότες

Η Katainen δεν ήταν το μοναδικό μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έπρεπε να υπερασπιστεί τη συμφωνία, η οποία επετεύχθη τον περασμένο μήνα μετά από σχεδόν 20 χρόνια διαπραγματεύσεων.

Μέλη της επιτροπής γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από όλο το πολιτικό φάσμα ήταν πολύ δύσπιστα όσον αφορά τη συμφωνία εμπορίου ΕΕ-Mercosur.

Την Τρίτη, βομβάρδιζαν τον αρμόδιο για θέματα γεωργίας Phil Hogan ερωτήσεις και σχόλια.

"Είναι χειρότερο από ό, τι πιστεύαμε", δήλωσε ο Γερμανός πράσινος ευρωβουλευτής Martin Hausling.

"Η Mercosur αποτελεί απειλή και όχι ευκαιρία", δήλωσε ο ακροδεξιός Τσέχος ευρωβουλευτής Ivan David.

Μια διαβεβαίωση από τον Hogan ότι η επιτροπή θα αντέγραψε 1 δις ευρώ σε περίπτωση που η συμφωνία οδήγησε σε στρεβλώσεις στην αγορά, έσπασε.

Πολλοί ευρωβουλευτές την είδαν ως απόδειξη ότι η συμφωνία Mercosur δεν ήταν ευεργετική για τους ευρωπαίους αγρότες.

Ο γάλλος κεντροαριστερός βουλευτής Eric Andrieu είπε ότι ο Hogan ήταν "πυρομανικός και πυροσβέστης" την ίδια στιγμή.

Ο Γερμανός κεντροδεξός ευρωβουλευτής Peter Jahr εξέφρασε τις αμφιβολίες του ότι τα γεωργικά προϊόντα από τις χώρες της Mercosur θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στα ευρωπαϊκά πρότυπα προστασίας των τροφίμων.

Όμως ο Hogan υπερασπίστηκε τη συμφωνία, λέγοντας ότι απαιτούνται παραχωρήσεις για οποιαδήποτε εμπορική συμφωνία.

Ζητήθηκε από την ολλανδική κεντροδεξιά ευρωβουλευτή Annie Schreijer-Pierik γιατί η ΕΕ δέχθηκε αύξηση των εισαγόμενων πουλερικών από 90.000 τόνους σε 180.000 τόνους.

Ο Χόγκαν δήλωσε ότι ο όγκος πωλήσεων ήταν "μέτριας μερίδας" σε σύγκριση με τους εγχώριους καταναλωτές της ΕΕ των 14 εκατ. Τόνων.

"Κανείς δεν θα ήθελε να δώσει παραχωρήσεις", σημείωσε, αλλά δήλωσε ότι η κατανάλωση πουλερικών στην ΕΕ αυξάνεται, ως υποκατάστατο της κατανάλωσης βοδινού κρέατος.

Η τελική συμφωνία ήταν «ισορροπημένη, ολοκληρωμένη και φιλόδοξη», δήλωσε ο ιρλανδός Επίτροπος.

"Αποδέχομαι πλήρως ότι είναι δύσκολο για ορισμένους τομείς της γεωργίας, αλλά εξασφαλίσαμε επίσης σημαντικές ευκαιρίες σε ορισμένους τομείς της γεωργίας: το κρασί, τα οινοπνευματώδη ποτά, το ελαιόλαδο, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα μεταποιημένα τρόφιμα, για να αναφέρουμε μόνο λίγα, είχαν θετικό αποτέλεσμα. "

Η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη, και ενδεχομένως από τα εθνικά κοινοβούλια.

CETA

Μια παρόμοια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τον Καναδά, το CETA, οδήγησε σε σημαντικές συζητήσεις σε ορισμένα από τα κράτη μέλη της ΕΕ, ενώ ένα βελγικό περιφερειακό κοινοβούλιο σχεδόν εξαπατήσει ολόκληρη τη συμφωνία.

Την Τρίτη, η εθνική συνέλευση της Γαλλίας ενέκρινε το CETA με 266 ψήφους υπέρ και 213 κατά της.

Πηγή: euobserver.com

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές