BACK TO
TOP
Θεσμικά

Αγροτικά Επιμελητήρια προς αναζήτηση τρίτου δρόμου

«Τρίτο δρόμο» επαναπροσδιορισμού όχι κατ´ ανάγκη και επίλυσης των αγροτικών ζητημάτων επιχειρεί η κυβέρνηση, τουλάχιστον με βάση το αχνό περίγραμμα του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στις τελευταίες διαδοχικές συναντήσεις με εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου

kritikoi_2

Γιάννης Πανάγος

23
0

Στην κυβέρνηση δείχνουν να έχουν αντιληφθεί πως οι καιροί αλλάζουν και ο τομέας της αγροδιατροφής θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με ενιαίο τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι η εκπροσώπηση των αγροτών και της πρωτογενούς παραγωγής δεν θα είναι όπως την ξέραμε αλλά θα παιρνάει από καινούργια φίλτρα. Ένα εξ αυτών θα είναι τα Αγροτικά Επιμελητήρια. Σ´ αυτά, όπως σχεδιάζονται δεν θα εκπροσωπούνται αμειγώς οι αγρότες αλλά ευρύτερα ένα μείγμα συντελεστών της αγροτικής παραγωγής και οικονομίας.

Με αυτό τον τρόπο, κατά την αντίληψη των εμπνευστών της ιδέας επιτυγχάνονται δύο στόχοι. Αντιμετωπίζεται κατά κάποιο τρόπο το σημερινό θέμα μη εκπροσώπησης των αγροτών με θεσμικό τρόπο στα επίσημα όργανα και ξεχωρίζει το θέμα συγκρότησης των παραγωγικών μονάδων (συνεταιρισμών, ομάδων παραγωγών κ.α.) από την εμπλοκή σε συνδικαλιστικά ζητήματα. Κάπως έτσι η κυβέρνηση επιχειρεί να ξεπεράσει αφενός τα δύο στρατόπεδα στις τάξεις των συνεταιριστών και αφετέρου το «μεγάλο αγκάθι» που έχει φυτρώσει στα αγροτικά με τη λεγόμενη συντεχνία του ΟΣΔΕ. Μια πρώτη γεύση της ιδέας περί Αγροτικών Επιμελητηρίων υπήρξε από τον κ. Βορίδη σε μια από τις συναντήσεις με αντιπροσωπεία αγροτών - εν προκειμένου από την Κρήτη-.

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο αναφέρεται:

Τη σαφή βούληση της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και του ίδιου να υπερασπιστούν και να αυξήσουν το εισόδημα των αγροτών επεσήμανε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης στη συνάντηση που είχε το πρωί της Τρίτης (6/8/2019) με εκπροσώπους των Συλλόγων Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης.

Οι εκπρόσωποι των αμπελουργών και των ελαιοπαραγωγών της Μεγαλονήσου έθεσαν στον Υπουργό το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και ο κ. Βορίδης τους ενημέρωσε για όλα τα ζητήματα τα οποία βρίσκονται στην ατζέντα του και αναμένεται να υλοποιηθούν στο πλαίσιο των προεκλογικών δεσμεύσεων της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Εξειδικεύοντας την κυβερνητική βούληση ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΕΛΓΑ και την εξελισσόμενη ήδη προσπάθειά του να δημιουργήσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε οι γεωργικές ασφαλίσεις να εξυγιανθούν. Πρόσθεσε δε ότι είναι δεδομένη η σύνδεση των συνεπειών των κλιματικών αλλαγών με τις αποζημιώσεις.

Σχετικά με τη νέα ΚΑΠ, ο κ. Βορίδης διευκρίνισε την κατεύθυνση την οποία αυτή θα έχει και η οποία θα οδηγεί σε συγκεκριμένες επενδύσεις που στόχο θα έχουν τη βελτίωση των προϊόντων με παράλληλη μείωση του κόστους  προς όφελος τόσο των ευρωπαίων αγροτών όσο και των ευρωπαίων καταναλωτών.
Παράλληλα έκανε σαφές ότι θα υπάρξει διαχωρισμός της θεσμικής εκπροσώπησης των αγροτών (μέσα από τη δημιουργία Επιμελητηρίου αγροτών) από την οικονομική παραγωγή.


Δείτε εδώ αναλυτικά το Δελτίο Τύπου σχετικά με  τη συνάντηση ΥπΑΑΤ, Μ. Βορίδη με τους αμπελουργούς και ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές