BACK TO
TOP
Θεσμικά

Δοκιμάζει ανάφλεξη στο μηχανισμό του υπουργείου ο Βορίδης

Τις διαφορές στα αντανακλαστικά των υπηρεσιών του υπουργείου προσπαθεί να αµβλύνει ο Μάκης Βορίδης

10-11_12

Γιάννης Πανάγος

17
1

Προσπάθεια να ξυπνήσει από τον λήθαργο τον κοιµισµένο γίγαντα της δηµόσιας διοίκησης και ειδικότερα τον παρηκµασµένο µηχανισµό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης καταβάλει αυτές τις µέρες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης.

Είναι ο πρώτος υπουργός που ξεκινάει τη θητεία του µε έναν ευρύ κύκλο επισκέψεων σε όλες τις υπηρεσίες, τα παραρτήµατα και τους εποπτευόµενους από το υπουργείο οργανισµούς. Οι συναντήσεις δεν έχουν κοµµατικό χρώµα, δεν αφορούν τόσο στους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των εργαζοµένων και τις παρατάξεις τους αλλά επικεντρώνονται στο ίδιο το στελεχιακό δυναµικό των αντίστοιχων υπηρεσιών και διευθύνσεων. Θα µπορούσε να πει κανείς ότι αυτός ο κύκλος επαφών δεν έρχεται για να δώσει απάντηση στο αν περνάνε καλά οι υπάλληλοι και τι ενδεχοµένως προβλήµατα αντιµετωπίζουν. Έχει να κάνει µε την ανάγκη της πολιτικής ηγεσίας να ακούσει από πρώτο χέρι, δηλαδή από τους χειριστές των θεµάτων που εµπίπτουν στην ευθύνη του υπουργείου, µια εµπεριστατωµένη αναφορά επ’ αυτών και ενδεχοµένως την απόψη των χειριστών για το πώς θα µπορούσαν τα θέµατα αυτά να αντιµετωπιστούν καλύτερα. Είναι σαφές ότι οι συναντήσεις αυτές έρχονται αφενός για να µάθει ο υπουργός και οι στενοί του συνεργάτες σε βάθος τα ζητήµατα, αφετέρου για να φιλοτιµηθούν κάτα κάποιο τρόπο οι υπάλληλοι και το στελεχιακό δυναµικό να τα πάρουν επάνω τους.

εν είναι µια εύκολη υπόθεση, καθώς έχει τρέξει πολύ νερό στο µύλο της αδιαφορίας, η µισθολογική υποβάθµιση των εργαζοµένων στη δηµόσια διοίκηση, ειδικά τα πρώτα χρόνια των µνηµονίων, έχει αποδεκατίσει οργανωτικά και ψυχολογικά κάποιες γενιές υπαλλήλων οι οποίες ούτως ή άλλως από την αρχή δεν είχαν ξεκινήσει την καριέρα τους στο δηµόσιο µε τους καλύτερους οιωνούς.

Αυτό δεν σηµαίνει ότι δεν υπάρχουν καλοί, ευσυνείδητοι και καταρτισµένοι υπάλληλοι οι οποίοι µε πολύ ζήλο και αυτοθυσία κάνουν τη δουλειά τους.

Θα µπορούσε να αναφερθεί µάλιστα ότι οι περισσότεροι εξ αυτών καλύπτουν ανάγκες των περιφερειακών υπηρεσιών, όπου καταταλήγουν όλα τα θέµατα και όπου υπάρχει άµεση επαφή µε τον αγροτικό κόσµο και γενικά µε τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής. Εκεί, ίσως επειδή δεν γίνεται διαφορετικά, καθώς τα θέµατα της καθηµερινότητας πρέπει να επιλύονται, η κουλτούρα γενικά των ανθρώπων της δηµόσιας διοίκησης είναι κάπως διαφορετική, παρά το γεγονός ότι οι µετακινήσεις από το γραφείο στα αγροκτήµατα γίνονται µε δυσκολία και γενικά η υπόθεση των συµβουλών καλλιεργητικής φροντίδας προς τους παραγωγούς έχει βαλτώσει.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 17 Αυγούστου
Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

17-08-2019 16:23Τσιορβά Βάννα

Μπράβο! Επιτελους μια παραγωγική αντίληψη της δημόσιας διοίκησης και ενα ευήκοον ους από εναν εμπρακτα μη ξερολα υπουργό.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές