BACK TO
TOP
Θεσμικά

Υπεγράφη η συμφωνία για την εκμίσθωση της ΕΒΖ στη Royal Sugar

Και με τη «βούλα» περνούν, πλέον, στον έλεγχο της «Royal Sugar» με τη μορφή της εκμίσθωσης για τους επόμενους 28 μήνες τα εργοστάσια της ΕΒΖ ΑΕ, στο Πλατύ της Ημαθίας και στις Σέρρες έναντι συνολικού ποσού 490.000 ευρώ.

photo_2__5-11-2019_

Λεωνίδας Λιάμης

6
0

Αργά το βράδυ της Τρίτης 5 Νοεμβρίου και μετά από διαπραγματεύσεις που χρειάστηκε να περάσουν από… σαράντα κύματα, τα εμπλεκόμενα μέρη, ήτοι ΕΒΖ ΑΕ και Τράπεζα Πειραιώς από τη μια και Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας με τη Royal Sugar από την άλλη, έβαλαν τις υπογραφές τους στη συμφωνία μίσθωσης των δύο μονάδων, υπό το βλέμμα της πολιτικής ηγεσίας των υπουργείων Ανάπτυξης κι Αγροτικής Ανάπτυξης, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του Agronews.

Είχε προηγηθεί το μεσημέρι της ίδιας ημέρας η ομόφωνη έγκριση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΒΖ, επί της πρότασης σχεδίου συμφωνίας σύμβασης, καθώς κι εκείνη της πιστώτριας τράπεζας, που είχαν ανοίξει το δρόμο για να πέσουν στη συνέχεια και οι υπογραφές, ξεκινώντας ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της εγχώριας παραγωγής ζάχαρης.

Η αρχική συμφωνία υπογράφηκε μεταξύ ΕΒΖ ΑΕ και Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία στη συνέχεια θα κάνει νέο υπομισθωτήριο συμβόλαιο με την εταιρεία Royal Sugar του Χρήστου Καραθανάση. Ο επιχειρηματίας κατά πληροφορίες αναλαμβάνει την υποχρέωση -με δέσμευση και έναντι της πολιτικής ηγεσίας των δύο υπουργείων- να απορροφήσει την παραγωγή τεύτλων του 2019 και να οργανώσει την καλλιέργεια και την παραγωγή ζάχαρης για τα έτη 2020 κι 2021, ενώ ταυτόχρονα αποκτά και το δικαίωμα πρώτου προτιμητέου συνομιλητή, μετά τη λήξη της σύμβασης μίσθωσης, εφόσον η Τράπεζα Πειραιώς αποφασίσει είτε να επαναμισθώσει τα εργοστάσια, είτε να προχωρήσει σε πώλησή τους.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε πως «ένα μεγάλο πρόβλημα που μας κληροδοτήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, μετά από δική μου επίπονη προσπάθεια, του κ. Σκρέκα και του κ. Παπαθανάση, βρήκε τη λύση του. Ένας δυνατός Έλληνας επιχειρηματίας, ο κύριος Καραθανάσης, αποφάσισε να αναλάβει ένα σημαντικό ρίσκο, αλλά στο τέλος θα βγάλει και τους τευτλοπαραγωγούς και την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ασπροπρόσωπους. Η Ελλάδα θα ξαναμπεί στο χάρτη της παραγωγής ζάχαρης».

Για μια νέα πνοή σε μια παλιά ακμάζουσα βιομηχανία, έκανε λόγο στη συνέχεια, ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Παπαθανάσης, εκφράζοντας την πίστη του ότι «αυτή η συμφωνία θα είναι η αρχή μιας μεγάλης πορείας έτσι ώστε να επαναδραστηριοποιηθεί η παραγωγή και η βιομηχανία της ζάχαρης στην Ελλάδα».

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας υποστήριξε πως «με την άριστη συνεργασία της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης διασφαλίζεται η συνέχιση μιας πολύ σημαντικής καλλιέργειας στην Ελλάδα, αυτή της τευτλοκαλλιέργειας εξασφαλίζοντας έτσι το αγροτικό εισόδημα στους Έλληνες τευτλοπαραγωγούς».

Ο επιχειρηματίας που αναλαμβάνει να τρέξει το πρότζεκτ της μίσθωσης των δύο εργοστασίων, Χρήστος Καραθανάσης μίλησε για «μία ιστορική συμφωνία σε ένα πολύ στρατηγικό προϊόν. Είμαστε εδώ προκειμένου να προσπαθήσουμε να γίνουμε καλύτεροι την επόμενη μέρα. Θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό, κ. Γεωργιάδη όπως και τον κ. Παπαθανάση, τον κ. Σκρέκα, τον κ. Βορίδη και την κ. Αραμπατζή. Επίσης, την Τράπεζα Πειραιώς, την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και τη Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών. Έχουμε δέσει πλέον και θα πορευτούμε μαζί τα επόμενα χρόνια».

Σε πρακτικό επίπεδο, βάσει των όρων της συμφωνίας, το πρώτο που θα πρέπει να γίνει είναι εντός 20 ημερών, από την ημέρα της υπογραφής, ο εκμισθωτής να έχει προχωρήσει στην υπογραφή συμβάσεων με τους τευτλοκαλλιεργητές για να παραλάβει τη σοδειά τους κι εκείνοι να τις καταθέσουν στο ΟΣΔΕ για να λάβουν τις επιδοτήσεις (σ. σ. το τσεκ και τη συνδεδεμένη ενίσχυση), τις οποίες ειδάλλως θα έχαναν.

Επίσης, θα ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία παράδοσης – παραλαβής των δύο εργοστασίων, η οποία θα χρειαστεί να πάρει κάποιες ημέρες (σ. σ. για την ώρα άγνωστο πόσες), δεδομένου ότι θα πρέπει να γίνει ακριβής καταμέτρηση του πάγιου εξοπλισμού και των ανταλλακτικών και από τον εκμισθωτή, ώστε όταν λήξη η σύμβαση μίσθωσης να παραδοθούν στον ιδιοκτήτη μονάδων.

Στόχος είναι αυτό να γίνει το συντομότερο δυνατό προκειμένου να γίνει και η παραλαβή των τεύτλων, τα οποία πάντως εκτός απροόπτου φέτος θα οδηγηθούν είτε για παραγωγή ζωοτροφών, είτε για βιοκαύσιμα, καθώς ο χρόνος που απομένει, σύμφωνα με τους παράγοντες της ΕΒΖ δεν αρκεί για να γίνουν οι παρεμβάσεις συντήρησης της μονάδας στο Πλατύ, που είναι το εργοστάσιο που θα επαναδραστηριοποιηθεί.

Εδώ, όμως, προκύπτει και η βασική ένσταση των τευτλοπαραγωγών, οι οποίοι το βράδυ της Τρίτης 5 Νοεμβρίου προχώρησαν σε κατάληψη των γραφείων της ΕΒΖ στη Θεσσαλονίκη. Δικαιολογώντας την κίνησή τους αυτή, οι καταληψίες παραγωγοί ανέφεραν πως «εμείς σπείραμε τεύτλα για να παραχθεί ζάχαρη και τώρα ακούμε πως αυτά θα πάνε για άλλα προϊόντα. Εδώ όμως υπάρχει μια διαφορά τιμής, την οποία κάποιος θα πρέπει να την καλύψει, διότι πλήττεται το εισόδημά μας».

Σημειώνουν, μάλιστα, πως δεν σκοπεύουν να λήξουν την κατάληψη και να βγάλουν τα τεύτλα από τα χωράφια τους, αν δεν λάβουν εγγυήσεις από την πολιτεία ότι θα διασφαλιστούν τόσο το εισόδημά τους, όσο και η συνέχιση της τευτλοκαλλιέργειας στη χώρα.



Αναλυτικά το σχετικό δελτίο τύπου του υπουργείου αναφέρει:

Με πρωτοβουλία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, υπεγράφη σήμερα, Τρίτη 5 Νοεμβρίου, η συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, της Τράπεζας Πειραιώς, της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας και της Royal Sugar.

Το παρών έδωσαν ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Νίκος Παπαθανάσης, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστας Σκρέκας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, κ. Χρήστος Πούρης, ο Πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας, κ. Αλέξανδρος Παπαδημητρίου και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Royal Sugar, κ. Χρήστος Καραθανάσης.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε:

«Ένα μεγάλο πρόβλημα που μας κληροδοτήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, μετά από δική μου επίπονη προσπάθεια, του κ. Σκρέκα και του κ. Παπαθανάση, βρήκε τη λύση του. Ένας δυνατός Έλληνας επιχειρηματίας, ο κύριος Καραθανάσης, αποφάσισε να αναλάβει ένα σημαντικό ρίσκο, αλλά στο τέλος θα βγάλει και τους τευτλοπαραγωγούς και την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ασπροπρόσωπους. Η Ελλάδα θα ξαναμπεί στο χάρτη της παραγωγής ζάχαρης».

Στη συνέχεια, ο κ. Παπαθανάσης είπε:

«Με τη σημερινή συμφωνία δίνουμε μια νέα πνοή σε μια παλιά ακμάζουσα βιομηχανία, αυτή της ζάχαρης. Πιστεύουμε ότι αυτή η αρχή θα είναι η αρχή μιας μεγάλης πορείας έτσι ώστε να επαναδραστηριοποιηθεί η παραγωγή και η βιομηχανία της ζάχαρης στην Ελλάδα».

Από την πλευρά του, ο κ. Σκρέκας πρόσθεσε:

«Με την άριστη συνεργασία της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σήμερα διασφαλίζεται η συνέχιση μιας πολύ σημαντικής καλλιέργειας στην Ελλάδα, αυτή της τευτλοκαλλιέργειας εξασφαλίζοντας έτσι το αγροτικό εισόδημα στους Έλληνες τευτλοπαραγωγούς».

Τέλος, ο κ. Καραθανάσης τόνισε:

«Είναι μία ιστορική συμφωνία σε ένα πολύ στρατηγικό προϊόν. Είμαστε εδώ για να προσπαθήσουμε να γίνουμε καλύτεροι την επόμενη μέρα. Θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό, κ. Γεωργιάδη όπως και τον κ. Παπαθανάση, τον κ. Σκρέκα, τον κ. Βορίδη και την κ. Αραμπατζή. Επίσης, την Τράπεζα Πειραιώς, την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και τη Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών. Έχουμε δέσει πλέον και θα πορευτούμε μαζί τα επόμενα χρόνια».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές