BACK TO
TOP
Θεσμικά

Το μετέωρο βήμα των έργων εκτροπής του νερού του Αχελώου

Πολύ μελάνι έχει χυθεί μέχρι σήμερα για την τεράστια σήραγγα των 17,4 χιλιομέτρων που θα καλύψει τις ανάγκες άρδευσης του θεσσαλικού κάμπου.

44-45_13

Μαρία Γιουρουκέλη

12
0

Την υπόθεση της «µερικής εκτροπής» του Αχελώου, όπως προκύπτει και από πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Υποδοµών και Μεταφορών Κώστα Καραµανλή, επιχειρούν να ανοίξουν στην κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι για την επανεκκίνηση των «στοιχειωµένων» έργων που ξεκίνησαν το 1986 και σταµάτησαν σταδιακά από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, απαιτείται προσεκτική µελέτη και κεφάλαια. Αν µη τι άλλο το θέµα, που αποτελεί από τη δεκαετία του ’80 πεδίο για µεγαλόπνοες διακηρύξεις από τις εκάστοτε κυβερνήσεις αλλά και αντιπαράθεσης αφού έχει ήδη ακυρωθεί δικαστικά 6 φορές (σ.σ. το ΣτΕ έχει απορρίψει προηγούµενα σχέδια «µερικής εκτροπής») για θέµατα προστασίας του περιβάλλοντος, ξαναέρχεται στο προσκήνιο µε το διαγωνισµό που προκηρύσσει εντός των ηµερών το υπουργείο Υποδοµών για τις επεµβάσεις στα ηµιτελή έργα του Αχελώου.

Σηµειωτέον εδώ και δύο δεκαετίες δεν έχει γίνει καµία συντήρηση κυρίως στη σήραγγα εκτροπής του φράγµατος Συκιάς, ενώ απαιτούνται επισκευές στην επένδυσή της και έργα στην είσοδο και έξοδό της.

Συνολικά, για τα ηµιτελή έργα έχουν δαπανηθεί σχεδόν 600 εκατ. ευρώ, ενώ χρειάζονται περί τα 150 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωσή τους. Αντίθετα, για να «ξηλωθούν» ώστε να επανέλθει το περιβάλλον στην προηγούµενη κατάσταση, θα χρειαστούν άλλα 300 εκατ. ευρώ. Την ίδια, ώρα το φράγµα Μεσοχώρας της ∆ΕΗ έχει αποσυνδεθεί από την εκτροπή του Αχελώου, επιφέροντας ετήσια ζηµιά στην επιχείρηση περί τα 30 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, προκειµένου να τρέξουν οι διαδικασίες απεγκλωβισµού των έργων του Αχελώου, ρόλο συντονιστή έχει αναλάβει ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ενώ το θέµα τέθηκε επί τάπητος σε διευρυµένη σύσκεψη στις 16 Ιανουαρίου που συµµετείχαν οι εµπλεκόµενοι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, Υποδοµών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραµανλής και Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, οι βουλευτές -όλων των κοµµάτων- της Θεσσαλίας, ο Περιφερειάρχης, οι δήµαρχοι της Θεσσαλίας, οι εκπρόσωποι των γεωτεχνικών, του ΤΤΕ, των αγροτών και της ΕΘΕΜ.

Σύσκεψη, η οποία ωστόσο είχε περισσότερο ενηµερωτικό χαρακτήρα, αφού δεν κατέληξε σε συγκεκριµένο οδικό χάρτη και ορισµένο σχεδιασµό για την πορεία υλοποίησης των έργων. Πάντως, έγινε σαφές στους εκπροσώπους της κυβέρνησης το επείγον του θέµατος, για να µην ερηµοποιηθεί ο κάµπος της Θεσσαλίας.

Γνώστες πάντως του θέµατος αναφέρουν πως υπάρχουν κάποια γκρίζα σηµεία που θα πρέπει να αντιµετωπιστούν όπως:

  • Η ανάγκη επαρκούς νοµικής τεκµηρίωσης ώστε να µην υπάρξει για έβδοµη φορά, αρνητική απόφαση του ΣτΕ.
  • Νέα διαπραγµάτευση µε την Κοµισιόν για αλλαγές στα Σχέδια ∆ιαχείρισης Λεκανών Απορροής του Αχελώου που κατατέθηκαν από την προηγούµενη κυβέρνηση το 2017, τα οποία προβλέπουν µηδενική εκτροπή υδάτων προς τη Θεσσαλία, ώστε να προχωρήσει το µοντέλο της «µερικής εκτροπής», περίπου 250 εκατ. κυβικών µέτρων τον χρόνο.
  • Χάραξη εθνικής στρατηγικής για τις καλλιέργειες που θέλει ο θεσσαλικός κάµπος, προκειµένου να υπάρξει αντιστοίχιση των αναγκών σε νερό.
  • Αναζήτηση κεφαλαίων εκατοντάδων εκατοµµυρίων για τα έργα άρδευσης στον θεσσαλικό κάµπο, καθώς η Κοµισιόν δεν χρηµατοδοτεί πλέον ανταποδοτικά έργα, δηλαδή υποδοµές για τις οποίες µπορούν να πληρώσουν οι χρήστες και συνεπώς είναι ελκυστικά στον ιδιωτικό τοµέα.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές