BACK TO
TOP
Θεσμικά

Αναστολή εκρίζωσης και ελέγχου νοσημάτων εισηγούνται οι κτηνιάτροι

Οι Π.Ε.Κ.Δ.Υ. και Π.Ο.ΓΕ.Δ.Υ. , λαμβάνοντας υπόψη την εξάπλωση του κορωνοϊού, προτείνουν εξειδικευμένα μέτρα για τη δράση των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών.

shutterstock_556103953-1

24
1

Συγκεκριμένα, αναφέρονται στην αναστολή των προγραμμάτων εκρίζωσης και ελέγχου νοσημάτων, στον επαναπροσδιορισμό των ημερών λειτουργίας των σφαγείων και στην έκδοση κτηνιατρικών υγειονομικών πιστοποιητικών μετά από συνεννόηση με τους ενδιαφερόμενους φορείς.

Δείτε παρακάτω αναλύτικά την σχετική ανακοίνωση των Π.Ε.Κ.Δ.Υ. και Π.Ο.ΓΕ.Δ.Υ. :

Γνωρίζοντας ότι οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες λειτουργούν με σκοπό την προστασία της Δημόσιας Υγείας, της Υγείας των Ζώων (αναχαίτιση επιζωοτιών) και τον απρόσκοπτο ανεφοδιασμό της τροφικής αλυσίδας με προϊόντα ζωικής προέλευσης είναι υποχρέωση όλων και πρωτίστως του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο έχει μεταβιβάσει στις Υπηρεσίες των Περιφερειών – Περιφερειακών Ενοτήτων αρμοδιότητες ελέγχου και εφαρμογής προγραμμάτων, στα πλαίσια της ατομικής και κοινωνικής ευθύνης, τούτες τις κρίσιμες ώρες να λάβει πρωτοβουλίες και αποφάσεις ώστε να προστατευτούν τα μέλη μας από άσκοπες μετακινήσεις και συνάθροιση με κόσμο.

Τα γενικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας που ανακοινώνουν οι Περιφερειάρχες της χώρας, με σχετικά Δελτία Τύπου, είναι οριζόντια, χωρίς την εξειδίκευση για τις δράσεις των δικών μας Υπηρεσιών (λειτουργία βιομηχανικών σφαγείων, όπου συναθροίζεται κόσμος, εφαρμογή προγραμμάτων υγείας και ευζωίας, κλπ),

Λαμβάνοντας υπόψη:

  • την τραγική υποστελέχωση των κτηνιατρικών Υπηρεσιών των Περιφερειών – Περιφερειακών Ενοτήτων και την ανάγκη λήψης κατεπειγόντων μέτρων για την προστασία των μελών μας καθώς και του κοινωνικού συνόλου και όλων όσων προσέρχονται (κτηνοτρόφοι, έμποροι, κρεοπώλες, επιχειρηματίες, κλπ.) στις Υπηρεσίες,
  • την ανησυχία και αγωνία των μελών μας, οι οποίοι έχοντας πλήρη επίγνωση των καθηκόντων τους και του λειτουργήματος που επιτελούν, αλλά παράλληλα διαπιστώνουν ότι είναι δύσκολο ως ακατόρθωτο να περιοριστεί η διάδοση του κορωνοϊού COVID – 19, στους χώρους όπου εργάζονται λόγω των συνθηκών υγιεινής,

προτείνουμε:

  1. Την αναστολή της εφαρμογής των προγραμμάτων εκρίζωσης και ελέγχου νοσημάτων (βρουκέλλα, φυματίωση, εξωτικά νοσήματα κ.ά), με εξαίρεση αυτό της Αφρικανικής Πανώλης του Χοίρου,
  2. Τον επαναπροσδιορισμό των ημερών λειτουργίας των σφαγείων σύμφωνα με τις δυνατότητες της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της κάθε Π.Ε μετά την χρήση των αναγκαστικών αδειών από το προσωπικό καθώς την πλήρη εφαρμογή των μέτρων για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού στα σφαγεία (κλείσιμο κυλικείων, απολυμάνσεις, αποφυγή συνωστισμού παραγωγών και εμπόρων κ.α).
  3. Την έκδοση κτηνιατρικών υγειονομικών πιστοποιητικών μετά από συνεννόηση με τους ενδιαφερόμενους φορείς.

Σας ενημερώνουμε ότι στην περίπτωση που δεν θα γίνει εξ ορθολογισμός κτηνιατρικών δράσεων, ιεράρχηση προτεραιοτήτων και περιορισμός στα απολύτως αναγκαία, είναι βέβαιο ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα δεν θα υπάρχουν κτηνίατροι να προσφέρουν τις Υπηρεσίες τους διότι ή θα νοσούν ή θα είναι σε καραντίνα.

Η ΠΟΓΕΔΥ και η ΠΕΚΔΥ δηλώνουν ότι θα προστατεύσουν με κάθε τρόπο τα μέλη τους που επιτελούν σημαντικό έργο προάσπισης της Δημόσιας Υγείας, υπό αντίξοες συνθήκες εγκατάλειψης και αποδυνάμωσης.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

19-03-2020 12:06Φλώρα ΠΕΡΔΙΚΗ

Ευτυχώς πέρασε ο καιρός που ένας - δύο νομοκτηνιατροι αλώνιζαν τα ξεκαλοκαιρια'με το μουλάρι για να ελέγχουν τα κοπάδια.Για την ασφάλεια σας προτείνω να γίνουμε όλοι VEGAN!!!!!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές