BACK TO
TOP
Θεσμικά

Πήρε ΦΕΚ η απόφαση για την εγγραφή ποικιλιών στον Εθνικό Κατάλογο

Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ με την απόφαση που καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις της εγγραφής και διαγραφής ποικιλιών των καλλιεργούμενων φυτικών ειδών και των εγχώριων αβελτίωτων ποικιλιών, στον Εθνικό Κατάλογο, σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης.

DSC_9992

127
0

Με τη συγκεκριµένη απόφαση ορίζονται οι φυτοϋγειονοµικές απαιτήσεις ενός προϊόντος απαλλαγµένου από επιβλαβείς οργανισµούς και ιώσεις. Η απόφαση αυτή αρχίζει να ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Μεταξύ άλλων η νέα ΥΑ προβλέπει:

  1. Το φυσικό ή νοµικό πρόσωπο που είναι δημιουργός ή διενεργεί την διατήρηση υποχρεούται να προσκομίσει, στο Τµήµα Ελέγχου Ποικιλιών Καλλιεργούµενων Φυτών (ΤΕΠΚΦ) της ∆ιεύθυνσης Πολλαπλασιαστικού Υλικού Καλλιεργούµενων Φυτικών Ειδών και Φυτογενετικών Πόρων του ΥΠΑΑΤ, ειδική έντυπη αίτηση που χορηγείται από αυτό, στην οποία δηλώνεται υποχρεωτικά αν έχει κατατεθεί για την ποικιλία αυτή αίτηση εγγραφής σε άλλα κράτη μέλη ή τρίτες χώρες, ποια κράτη είναι αυτά, καθώς και το αποτέλεσμα της αίτησης.
  2. Για τη διαδικασία εγγραφής πρέπει να προσκοµισθούν τα αποτελέσµατα εξέτασης της ποικιλιακής ταυτότητας του υποψήφιου για να διαπιστωθεί ότι η ποικιλία είναι διακριτή, ομοιόμορφη και σταθερή και για να δημιουργηθεί η επίσημη περιγραφή της από επίσηµα αναγνωρισµένο εργαστήριο της χώρας ή της ΕΕ.

 3. Χρειάζονται επίσης αποτελέσµατα ελέγχου φυτοϋγείας από επίσηµα αναγνωρισµένο εργαστήριο της χώρας ή αναγνωρισµένα εργαστήρια της ΕΕ και εφόσον απαιτείται αποτελέσµατα της εξυγίανσης,

  1. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχου και λαµβάνοντας υπόψη τα αποτελέσµατα του ελέγχου της υποψήφιας ποικιλίας, το ΤΕΠΚΦ συντάσσει σχετική έκθεση και εισηγείται στην Τεχνική Επιτροπή Πολλαπλασιαστικού Υλικού, η οποία γνωµοδοτεί προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης επί της αποδοχής ή απόρριψης της υποψηφιας ποικιλιας. Ωστόσο κατά παρέκκλιση του παραπάνω για την εγγραφή κάθε ποικιλίας στον εθνικό κατάλογο ποικιλιών, ο υποψήφιος κλώνος προτείνεται για εγγραφή, µόνο εφόσον διατηρεί την ποικιλιακή του ταυτότητα και διαπιστωθεί ότι πληροί τις φυτοϋγειονοµικές απαιτήσεις της ισχύουσας ενωσιακής και εθνικής φυτοϋγειονοµικής νοµοθεσίας
  2. Οι πειραματικές δοκιμές ελέγχου εγκαθίσταται σε µια ή κατά προτίµηση σε δύο τουλάχιστον περιοχές µε διαφορετικές εδαφοκλιµατικές συνθήκες, από αυτές όπου καλλιεργείται η ποικιλία.
  3. Ο έλεγχος της υποψήφιας προς εγγραφή ποικιλίας διαρκεί τουλάχιστον 2έτη από το χρόνο της πρώτης κανονικής παραγωγής. Για τη συνέχιση των δοκιμών ΔΟΣ για δεύτερο έτος απαιτείται η υποβολή ειδικής έντυπης αίτησης που χορηγείται από το ΤΕΠΚΦ, δήλωση του τελικού ονόματος της ποικιλίας και αποδει κτικό πληρωμής του τέλους δοκιμής
  4. Μετά το τέλος των δοκιμών του δεύτερου έτους ή του τρίτου έτους σύμφωνα με τις περιπτώσεις α) και β) της παρ. 4, το ΤΕΠΚΦ συντάσσει σχετική έκθεση και εισηγείται στην ΤΕΠΥ, η οποία γνωμοδοτεί προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την εγγραφή ή την απόρριψη της ποικιλίας. Η εγγραφή ή η απόρριψη της εγγραφής στον Εθνικό Κατάλογο γίνεται σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 6 του ν. 1564/1985.
  5. Η εγγραφή των ποικιλιών των φυτικών ειδών της παρ. 1 του άρθρου 1 στον Εθνικό Κατάλογο ισχύει για χρονικό διάστημα τριάντα (30) ετών, που ξεκινά από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου της εγγραφής έτους.

Για την ανανέωση εγγραφής μιας ποικιλίας ο δημιουργός της ποικιλίας ή ο εξουσιοδοτημένος από τον δημιουργό διατηρητής αυτής ή ο νόμιμος εκπρόσωπος αυτών, που έχει την έδρα του ή την κατοικία του στην Ε.Ε. και ο οποίος έχει ορισθεί με εξουσιοδότηση του δημιουργού ή του διατηρητή της ποικιλίας, το αργότερο δύο (2) χρόνια πριν τη λήξη της χρονικής διάρκειας εγγραφής της παρ. 7 του άρθρου 2, υποβάλλει στο ΤΕΠΚΦ γραπτή αίτηση ανανέωσης εγγραφής, η οποία συνοδεύεται από στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι πληρούνται οι όροι της παρ. 1.

Για τη Διαδικασία εγγραφής – διαγραφής εγχώριων αβελτίωτων ποικιλιών

Κατά παρέκκλιση του άρθρου 2, οι εγχώριες αβελτίωτες ποικιλίες των φυτικών ειδών της παρ. 2 του άρθρου 1 γίνονται αποδεκτές για εγγραφή στον Εθνικό Κατάλογο εφόσον είναι διακριτές, ομοιόμορφες και σταθερές, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 3 και εφόσον ικανοποιούνται οι φυτό υγειονομικές απαιτήσεις της Χώρας, σύμφωνα με το π.δ. 365/2002 (Α' 307), όπως ισχύει.

Για την καταχώριση μιας εγχώριας αβελτίωτης ποικιλίας των φυτικών ειδών της παρ. 2 του άρθρου 1 στον Εθνικό Κατάλογο, δεν απαιτείται η διενέργεια των δοκιμών ΔΟΣ του άρθρου 3, εφόσον έχει υποβληθεί από τον διατηρητή της παρ. 4, ειδική έντυπη αίτηση στο ΤΕΠΚΦ.

Μετά την υποβολή της αίτησης και των δικαιολογητικών, το ΤΕΠΚΦ συντάσσει σχετική έκθεση και εισηγείται στην ΤΕΠΥ, η οποία γνωμοδοτεί για την αποδοχή της εγχώριας αβελτίωτης ποικιλίας, εφόσον τα στοιχεία της παρ. 1 είναι επαρκή.

Ως διατηρητής των εγχώριων αβελτίωτων ποικιλιών των φυτικών ειδών του Παραρτήματος Ι και του φυτικού είδους Ceratonia siliqua (Χαρουπιά) του Παραρτήματος II ορίζεται το Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου και το Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ. Ως διατηρητής των εγχώριων αβελτίωτων ποικιλιών του φυτικού είδους Pistacia lentiscus var. chia (μαστιχόδενδρο ή σχίνος) του Παραρτήματος II ορίζεται η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ.

Οι διατηρητές των εν λόγω ποικιλιών συλλέγουν υλικό των ποικιλιών αυτών και το εγκαθιστούν στη συλλογή ποικιλιών που διατηρούν.

 

Βρείτε εδώ το σχετικό ΦΕΚ

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές