BACK TO
TOP
Θεσμικά

Τα «κατορθώματα» των Διαχειριστών του ΟΣΔΕ με το Εθνικό Απόθεμα

Το μέγεθος της λαθροχειρίας που έχει συντελεστεί τα τελευταία 4 χρόνια στην κατανομή του Εθνικού Αποθέματος με αφετηρία βέβαια τα καινούργια βοσκοτόπια που εντάχθηκαν στο σύστημα και τα οποία «καρπώθηκαν» οργανωμένα συμφέροντα και όχι πραγματικοί κτηνοτρόφοι, επιβεβαιώνει έγγραφο του ΟΠΕΚΕΠΕ που δημοσιεύει σήμερα η Agrenda.

8_04_pin

Γιάννης Πανάγος

50
6

«Tονίζεται ότι σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 30, του Καν. (ΕΕ), 1.307’/2013 ορίζεται  ότι τα κράτη μέλη χορηγούν δικαιώματα ενίσχυσης από το εθνικό του ή τα περιφερειακά τους αποθέματα σύμφωνα με αντικειμενικά κριτήρια και κατά τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η ίση μεταχείριση των γεωργών και να αποφεύγονται οι στρεβλώσεις της αγοράς και του ανταγωνισμού. Κατ’ εφαρμογή του ανωτέρω Κανονισμού δεν  είναι δυνατή η δημιουργία τεχνητών προϋποθέσεων για την απόκτηση πλεονεκτημάτων δυνάμει του καθεστώτος Βασικής Ενίσχυσης, προκειμένου να αποφεύγεται η άνιση μεταχείριση μεταξύ των γεωργών.».

Αυτό αναφέρεται στο υπηρεσιακό έγγραφο του ΟΠΕΚΕΠΕ, το οποίο συνοδεύεται από τους ακόλουθους πίνακες και οι οποίοι δείχνουν καθαρά πώς αλλοιώθηκε με τον καιρό το «μείγμα» για την κατανομή δικαιωμάτων κοινοτικών ενισχύσεων από το Εθνικό Απόθεμα. Αφετηρία αποτέλεσε βέβαια ο Κοινοτικός Κανονισμός 2393/2017, ο οποίος παρέχει τη δυνατότητα να ενταχθούν ως επιλέξιμα στο σύστημα περί τα 9,6 εκατ. στρέμματα καινούργια δημόσια και ιδιωτικά βοσκοτόπια. Συμφέροντα με αναφορά στη διαχείριση του ΟΣΔΕ, βρήκαν τον τρόπο να εκμεταλλευθούν τα νέα δεδομένα, σε βάρος βέβαια των αγροτών, με την διοίκηση του Οργανισμού να διαιωνίζει την αδικία.      

 

Σχόλια (6)
Προσθήκη σχολίου

22-06-2021 09:07GR

Μόνο ο έντιμος Δρ. Γρηγόριος Βάρρας προσπάθησε να βάλει τάξει στο σάπιο τοπίο. Δυστυχώς <<κάποιοι>> ΔΕΝ ΤΟΝ ΆΦΗΣΑΝ.

Απάντηση

21-06-2021 20:54Καπνοφυτης

Αυτα ειναι τα κατορθωματα των δηθεν νεων αγροτων που δικαιουνται βοσκοτοπους απο το εθνικο αποθεμα,περνουν δικαιωματα και μετα τα πουλανε σε αλλον.

Απάντηση

20-06-2021 15:14Sotiris

Όλα όσα γράφονται είναι προς Τη σωστή κατεύθυνση. Πραγματικά πρέπει ΜΟΝΟ οι αληθινοί κ ενεργοί αγρότες (καλλιεργητές , κτηνοτρόφοι, αλιείς) να απολαμβάνουν τις αγροτικές ενισχύσεις εν γένει. ΟΜΩς, όλοι οι κανονισμοί της ΕΕ κ του Συμβουλίου από τον 1303 έως τον 1307 και τον 2393 σε συνδυασμό με τους εκτελεστικους κλπ. κανονισμούς αλλά και τον ισχύοντα Euratom για τα.δημοσιονομικα, επιτρέπουν την χορήγηση ενισχύσεων στους κατόχους (είτε πρωτογενώς ως ιδιοκτήτες είτε δευτερογενώς ως μισθωτές) για βοσκότοπους σε καλή γεωργική κατάσταση άνευ της υποχρέωσης κατοχής κ εκμετάλλευσης ζώων. Όσοι θυμούνται τα παλιά θα πρέπει να ανακαλέσουν στη μνήμη τους και όταν μετρούσαμε "κεφάλια" για τις ενισχύσεις που αμολουααν τα σκυλιά για να μη γίνει η καταμέτρηση και τι "είδους" καταμετρήσεις έκαναν τότε οι ελεγκτές . Για το λόγο αυτόν άλλαξε κ ο τρόπος χορήγησης των ενισχύσεων ακολουθωντας το αγρονομικο κ εκτατικό κριτήριο για τα βοσκοτόπια. Τώρα ανακαλύψαμε ότι κ αυτό είναι ανακριβές , αναληθές κλπ κλπ και, ενδεχομένως έως σίγουρα, να είναι και ζητούμε να γυρίσουμε στο παλιό σύστημα . Όμως επειδή οι κανονισμοί έχουν οριζόντια εφαρμογή (στην ΕΕ δεν υπάρχουν αλά καρτ κανονισμοί) απλά αφήνουν στο κράτος Μέλος την ευθύνη της σωστής εφαρμογής του ) δεν φταίει η Αυστρία η Γαλλία η Γερμανία το Βέλγιο και οι λοιπές χώρες που επιθυμούν το αγρονομικο εκτατικό κριτήριο λόγω πληθώρας βοσκοτόπων ελεύθερων από την τρελλα της Ελλάδας (πχ όλα τα βοσκοτόπια είναι δασικά σύμφωνα με το ΠΔ 32/2016 που θέτει υψομετρικό κριτήριο τα 150 μέτρα (για γέλια και για κλάματα μαζί) κ πολλά άλλα . Ας μην φωνασκουμε ασκόπως ως άλλοι πρόδρομοι προφήτες της ερήμου. Απλά όσοι έχουν επίσημα "φωνή" να "φωνάζουν" για την σωστή εφαρμογή των κανόνων δικαίου που ισχυουν. Ναι, είναι σωστό αν έχω τη χρήση (ως ιδιοκτήτης ή κύριος) καλής κατάστασης βοσκότοπου να λαμβάνω ενίσχυση . Το θέμα είναι να έχω τη χρήση κ να είναι βοσκότοπος. Τόσο απλό.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές