BACK TO
TOP
Θεσμικά

Αύξηση σε αξία των εξαγωγών ελιάς που άγγιξαν τα 529 εκατ. ευρώ

Μια ανασκόπηση της χρονιάς και το ζήτημα της νομικής διαμάχης για το ΠΟΠ Καλαμάτα απασχόλησε την Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μελών της ΠΕΜΕΤΕ που έγινε στις 4 Σεπτεμβρίου 2021 στην Λάρισα.

aGewrgoudisNelosepanekloghpemete_2

92
0

Όπως αναφέρθηκε από τον Πρόεδρο της ΠΕΜΕΤΕ κ.Νέλο Γεωργούδη, η χρονική περίοδος από την προηγούμενη Γενική Συνέλευση της ΠΕΜΕΤΕ (12/9/20), συνέχισε να δοκιμάζει τις αντοχές της οικονομίας, των επιχειρήσεων και της κοινωνίας λόγω της πίεσης που εξακολουθούν να ασκούν οι επιπτώσεις της πανδημίας.

Οι ελληνικές επιτραπέζιες ελιές το 2020, παρά το κλείσιμο της HORECA στις διεθνείς αγορές και σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, εμφανίζουν άνοδο αξίας των εξαγωγών κατά 2% περίπου σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά ρεκόρ, φθάνοντας τα 529 εκατ. ευρώ, με περίπου 210.000 τόννους προϊόντος.

Επίσης το 2020 σηματοδότησε για την Ελλάδα την επάνοδο μετά από 36 χρόνια σε πλεονασματικό ισοζύγιο τροφίμων και αγροτικών προϊόντων.

Αναφέρθηκαν τα σημαντικότερα γεγονότα της χρονιάς που πέρασε:

              Η αναγνώριση της ΔΟΕΠΕΛ σε Εθνική στις 10/11/2020 που αποτέλεσε όραμα ετών για τους απασχολούμενους στον κλάδο, τους ελαιοπαραγωγούς και τις μεταποιητικές, τυποποιητικές, εξαγωγικές επιχειρήσεις των επιτραπέζιων ελιών.

              Η εκδίκαση στο ΣτΕ της προσφυγής Μεσσήνιων για ακύρωση της Απόφασης Αποστόλου (331/20735/7.2.2018) σχετικά με το “Kalamata olives”. Αναφέρθηκαν αναλυτικά οι φορείς και οι εξαγωγικές επιχειρήσεις επιτραπέζιων ελιών ελαιοπαραγωγικών Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας (εντός και εκτός Μεσσηνίας) που παρενέβησαν στο ΣτΕ υπέρ της Απόφασης Αποστόλου με νομική εκπροσώπηση, ενώ γνωστοποιήθηκε και η επιστολή του Ευρωπαίου Επιτρόπου Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκι που μεταξύ άλλων αναφέρει ότι:

-               “Η ποικιλία “Καλαμών” που είναι επίσης γνωστή με το συνώνυμο της “Καλαμάτα”, καλλιεργείται ευρέως στην Ελλάδα εκτός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής του προϊόντος ΠΟΠ “Ελιά Καλαμάτας”, πριν από την καταχώριση της ΠΟΠ”.

-               “….δεν θα ήταν δυνατή η καταχώριση μιας ΠΟΠ που ερχόταν σε σύγκρουση με την ονομασία ποικιλίας…”

-               “Εν κατακλείδι, κανένα στοιχείο της καταχώρισης της ΠΟΠ  “Ελιά Καλαμάτας” δεν εμποδίζει την ορθή χρήση της ονομασίας “Καλαμών” ή “Καλαμάτα” για την περιγραφή των ελιών της εν λόγω ποικιλίας”.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές