BACK TO
TOP
Θεσμικά

Υποχρεωτική δήλωση αποθεμάτων σε αγροτικά εφόδια και δημητριακά

Την υποχρέωση επιχειρήσεων να δηλώνουν τα αποθέματα σε συγκεκριμένα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα η επάρκεια των οποίων απειλείται από τις κρίσεις της πανδημίας και του ουκρανικού προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή.

20940925_xxl_4

3675
0

Εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, η κυβέρνηση (με τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας) υποχρεώνει συγκεκριμένες επιχειρήσεις που εισάγουν και παράγουν γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα, όπως τα δημητριακά, να δηλώνουν τα αποθέματά τους.

Σύμφωνα με τη σχετική αιτιολογική έκθεση «μέσα στο τοπίο αβεβαιότητας που έχει διαμορφωθεί την τρέχουσα περίοδο, μετά την πανδημία του κορωνοϊού και λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος μεταξύ άλλων, προκαλεί διαταράξεις στις αγορές του αγροδιατροφικού τομέα προτάσσεται η διαφύλαξη της σταθερότητας, ώστε να αποτραπούν τυχόν δυσμενείς συνέπειες στην επισιτιστική ασφάλεια».

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες η ρύθμιση στοχεύει και στην αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας καθώς έχει διαπιστωθεί ότι ορισμένες επιχειρήσεις κρατούν στις αποθήκες τους συγκεκριμένα προϊόντα με την προσδοκία ότι θα τα πωλήσουν ακριβότερα σε μεταγενέστερο χρόνο.

Η νέα τροπολογία προβλέπει τα ακόλουθα:

  • Επιβάλλεται, για χρονικό διάστημα τριών (3) μηνών από την έναρξη ισχύος του υπό ψήφιση σχεδίου νόμου, που μπορεί με ΚΥΑ να παρατείνεται, υποχρέωση στις επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα παραγωγής, εισαγωγής, εμπορίας, πώλησης, μεσιτείας, διακίνησης, διανομής και αποθήκευσης γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, να υποβάλλουν εντός προθεσμίας δύο (2) ημερών από τη δημοσίευση της προβλεπόμενης ΚΥΑ, δήλωση με τα στοιχεία αποθεμάτων των ακόλουθων αγαθών:

α) πρώτες ύλες για την παραγωγή λιπασμάτων,

β) λιπάσματα,

γ) ζωοτροφές,

δ) ωμά δημητριακά παντός είδους και ιδίως σιτάρι ή σμιγάδι, σίκαλη, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι, εδώδιμο φαγόπυρο,

ε) άλευρα και ιδίως αλεύρια σιταριού ή σμιγαδιού και αλεύρια δημητριακών, στ) ηλίανθο, και

ζ) φυτικά έλαια, εκτός από το ελαιόλαδο, και ιδίως ηλιέλαιο (έλαιο ηλιοτροπίου), φοινικέλαιο και αραβοσιτέλαιο.

  • Η μη υποβολή ή η υποβολή ανακριβούς δήλωσης επισύρει αθροιστική επιβολή κυρώσεων, ως εξής: α) κατάσχεση των αναφερόμενων ειδών, στο μέτρο που δεν έχουν δηλωθεί ή έχουν δηλωθεί ανακριβώς και β) διοικητικό πρόστιμο ύψους από χίλια (1.000) έως εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης.
  • Με ΚΥΑ μπορούν να εξειδικεύονται οι επιχειρήσεις και τα είδη των προϊόντων, τα στοιχεία των αποθεμάτων, η διαδικασία του ελέγχου, τα αρμόδια για την επιβολή των κυρώσεων όργανα, η κλιμάκωση των κυρώσεων ανάλογα με τη βαρύτητά τους καθώς και κάθε άλλο ειδικότερο θέμα.

Αναλυτικά η σχετική τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών διαθέσιμη εδώ

Δεν θα επιτραπούν φαινόμενα κερδοσκοπίας λέει ο Γεωργαντάς

«Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε φαινόμενα κερδοσκοπίας, τόνισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, υποστηρίζοντας στη Βουλή τη διάταξη για τα «Έκτακτα μέτρα για την εξασφάλιση της επάρκειας γεωργικών προϊόντων και τροφίμων για την επισιτιστική ασφάλεια και την αποφυγή αθέμιτων εμπορικών πρακτικών», που είναι ενσωματωμένη στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών.

Ο κ. Γεωργαντάς επισήμανε ότι η κίνηση της αγοράς και οι εισαγωγές γίνονται ομαλά και τόνισε ότι υπάρχει επισιτιστική επάρκεια.  Προειδοποίησε όμως εκείνους που τυχόν επιχειρήσουν να κερδοσκοπήσουν ότι δεν θα τα καταφέρουν, καθώς κάτι τέτοιο δεν είναι απλά ανεπίτρεπτο και παράνομο αλλά και ανήθικο.

Συγκεκριμένα είπε:

«Σήμερα είμαι εδώ για κάτι συγκεκριμένο που πρέπει όλους να μας ενώσει.

Αυτή η μη ομαλή εξέλιξη της αγοράς, αυτό το διάστημα, σε μερικούς δίνει την αίσθηση ότι θα μπορέσουν να κερδοσκοπήσουν. Να κερδοσκοπήσουν σε βάρος των αγροτών μας, σε βάρος των κτηνοτρόφων μας. Δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε, σε όποιον έχει αυτήν την αίσθηση ότι θα μπορέσει να τα καταφέρει.

Βιώνουμε όλοι μας καθημερινά – το βιώνω εγώ ως Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, είμαι σίγουρος ότι το βιώνουν και όλοι οι βουλευτές της περιφέρειας - τη μεγάλη αγωνία των γεωργών να εξασφαλίσουν τα εφόδια εκείνα για να μπορέσουν να καλλιεργήσουν και τη μεγάλη αγωνία των κτηνοτρόφων να μπορέσουν να εξασφαλίσουν τις ζωοτροφές για το βιός τους.

Η κίνηση της αγοράς και οι εισαγωγές, επειδή τις παρακολουθούμε, γίνονται με κανονικό τρόπο παρά τις δύσκολες συγκυρίες. Είμαι σε καθημερινή επαφή με αυτούς οι οποίοι μεταφέρουν τα φορτία από το εξωτερικό. Είμαι σε καθημερινή επαφή με αυτούς οι οποίοι ασχολούνται με τον κλάδο.

Όμως επειδή υπάρχει ήδη η αίσθηση ότι κάποιοι από τους εμπλεκόμενους σε όλη αυτή την αλυσίδα δεν συμμετέχουν στην μεγάλη προσπάθεια που οφείλουμε να κάνουμε όλοι για την αντιμετώπιση αυτής της δύσκολης συγκυρίας, έρχεται σήμερα η τροπολογία αυτή η οποία ουσιαστικά υποχρεώνει όλους,  όσες επιχειρήσεις ασχολούνται με την εμπορία, με την εισαγωγή, με την πώληση συγκεκριμένων προϊόντων -και αναφέρω ενδεικτικά τις ζωοτροφές, τα λιπάσματα, τα ωμά δημητριακά δηλ. το σιτάρι, το κριθάρι, τη βρόμη και το καλαμπόκι- να κάνουν δήλωση ακριβώς για να γνωρίζουμε ποια είναι τα αποθέματά τους και να το γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή.

Δεν είναι απλά ανεπίτρεπτο κάποιος να προσπαθεί να κερδοσκοπήσει αυτή την περίοδο, δεν είναι απλά παράνομο, είναι ανήθικο. Και αυτή την ανηθικότητα δεν πρόκειται να την επιτρέψουμε με κανένα τρόπο.

Έλαβα ένα μήνυμα από έναν κτηνοτρόφο, από μια ορεινή περιοχή της χώρας μας και έλεγε ένα πράγμα:

«Αυτοί που επιχειρήσουν να κρύψουν τα αποθέματά τους για να βγάλουν κάποια περισσότερα χρήματα αύριο, είναι σαν να κρύβουν τις σφαίρες ενώ έχουμε πόλεμο».

Δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε. Υπάρχει η επάρκεια, να υπάρχει και η διαθεσιμότητα από όποιους οφείλουν να πράξουν συγκεκριμένες ενέργειες.

Καλώ όλους πραγματικά με αίσθηση ευθύνης να συνεισφέρουν αυτό που οφείλουν σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Να δώσουν τη δυνατότητα στους αγρότες μας, στους κτηνοτρόφους μας να έχουν τα εφόδια εκείνα που χρειάζονται για να παράγουν».

Προηγουμένως, ο κ. Γεωργαντάς, απαντώντας σε επισημάνσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ευ. Αποστόλου σημείωσε ότι από τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για την αντιμετώπιση της κρίσης οι αγρότες επωφελούνται σε τρία επίπεδα: Με την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, την έκπτωση στην αντλία, αλλά και με τη δήλωση ενός αγροτικού οχήματός τους στην περίπτωση που έχουν εισόδημα κάτω από 30.000 ευρώ.

Τέλος σε ό,τι αφορά στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, τόνισε ότι αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης η επιστροφή του ΕΦΚ, με βάση τα δημοσιονομικά δεδομένα, να γίνει μόνο στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, καθώς το μοναδικό τους εισόδημα προέρχεται από την παραγωγή»

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές