BACK TO
TOP
Θεσμικά

Λιπάσματα σε προσιτές τιμές αλλά απουσία κοινοτικών πόρων το παράδοξο που διχάζει τις Βρυξέλλες

Η ανάγκη εξασφάλισης κοινοτικών πόρων προκειμένου η κατανομή τους να διευκολύνει τα κράτη μέλη στην επιδότηση της αγοράς λιπασμάτων για τους αγρότες τους, ήταν ο κυρίαρχος προβληματισμός των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ κατά τη συνεδρίασή τους την Δευτέρα 21 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες.

528e6ac4-e474-4271-8b1f-1785e832479d__1_

176
0

«Καθώς οι τιμές της ενέργειας και των λιπασμάτων αυξάνονται, είναι καθήκον μας να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να διατηρήσουμε τις τιμές των τροφίμων σε ολόκληρη την ΕΕ σε λογικά επίπεδα. Για να επιτευχθεί αυτό, είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί και να σταθεροποιηθεί η παραγωγή λιπασμάτων στην ΕΕ και να εξασφαλιστεί η πρόσβαση των αγροτών σε οικονομικά προσιτά λιπάσματα» σχολίασε κατά τη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε τις εργασίες του Συμβουλίου οι Τσέχος προεδρεύων, Ζντένεκ Νέκουλα. Η συζήτηση αυτή ξεκίνησε με αφορμή την παρουσίαση πριν από λίγες εβδομάδες του σχεδιασμού της Κομισιόν αναφορικά με την κρίση των λιπασμάτων. Πέραν του αποθεματικού κρίσης των 450 εκατ. ευρώ περίπου του 2023 το οποίο θα κατανεμηθεί (όπως και πέρυσι) στα κράτη μέλη για ενίσχυση των αγροτών, η Κομισιόν δεν έχει εξασφαλίσει επιπλέον κοινοτική χρηματοδότηση για τον σκοπό αυτό. Μάλιστα, ο Έλληνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, στάθηκε στην ανάγκη να διατεθούν πόροι εκτός ΚΑΠ για την έκτακτη αυτή ανάγκη.

Όπως θα θυμούνται αρκετοί, η Κομισιόν είχε επίσης προτείνει την αγορά λιπασμάτων από κάποιον κρατικό φορέα και στη συνέχεια τη διάθεση τους στους αγρότες σε χαμηλότερες τιμές, κάτι όπως που απαιτεί κρατική χρηματοδότηση και άρα όσα κράτη μέλη έχουν λιγοστά περιθώρια στους εθνικούς τους προϋπολογισμούς, θα δυσκολευτούν να ακολουθήσουν σε σχετικές πολιτικές ενίσχυσης που μπορεί να εφαρμόσουν πιο εύρωστα οικομικά κράτη. Αυτό ήταν και το βασικό επιχείρημα του Έλληνα υπουργού. 

 

Νέα στρατηγική της ΕΕ για τα δάση 2030

Οι Υπουργοί Γεωργίας συζήτησαν την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής στην εφαρμογή της Νέας Δασικής Στρατηγικής της ΕΕ για το 2030, καθώς και μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν τόσο σε εθνικό όσο και σε επίπεδο ΕΕ για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς της. Οι Υπουργοί αντάλλαξαν επίσης απόψεις σχετικά με τον τρόπο ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ της Επιτροπής, των κρατών μελών και των ενδιαφερομένων μερών, ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματική εφαρμογή της στρατηγικής και να διασφαλιστεί ένα περιεκτικό και συνεκτικό πλαίσιο δασικής διακυβέρνησης στην ΕΕ. 

Τα δάση και άλλες δασώδεις εκτάσεις καλύπτουν περισσότερο από το 43,5 % της ΕΕ και είναι απαραίτητα για την υγεία και την ευημερία των Ευρωπαίων. Τα δάση διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην οικονομία και την κοινωνία μας, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και παρέχοντας τρόφιμα, φάρμακα, υλικά, καθαρό νερό και άλλους πόρους. Είναι επίσης ένας φυσικός σύμμαχος στην προσαρμογή και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Με την άνοδο των προκλήσεων που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, η Επιτροπή πρότεινε μια Νέα Δασική Στρατηγική της ΕΕ για το 2030 στις 16 Ιουλίου 2021, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και τη Στρατηγική της ΕΕ για τη Βιοποικιλότητα για το 2030. Στις 15 Νοεμβρίου 2021, οι Υπουργοί Γεωργίας ενέκριναν συμπεράσματα σχετικά με τη νέα στρατηγική της ΕΕ για τα δάση για το 2030 και κάλεσε την Επιτροπή να υποβάλλει ετήσια έκθεση στο Συμβούλιο σχετικά με την εφαρμογή της. 

Οι Υπουργοί συζήτησαν επίσης τις γεωργικές, δασικές και θαλάσσιες πτυχές του προτεινόμενου κανονισμού για την αποκατάσταση της φύσης, καθώς και τα αποτελέσματα της Διάσκεψης Βιοοικονομίας της ΕΕ 2022. Η Επιτροπή παρουσίασε επίσης την ανακοίνωσή της για τα λιπάσματα, εξηγώντας την ανάγκη να εξασφαλιστεί η διαθεσιμότητα και η οικονομική προσιτότητα των λιπασμάτων ως βάση για την επισιτιστική ασφάλεια. 

Τέλος, οι υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την ανάγκη προώθησης της ενεργειακής μετάβασης στους τομείς της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας και για τη διασφάλιση ενός ισχυρού και βιώσιμου τομέα των φυκών.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές