BACK TO
TOP
Θεσμικά

Εκτός ενίσχυσης ζωοτροφών μονάδες, ζητούν νέα προκήρυξη

Υψηλό ποσοστό δικαιούχων κτηνοτρόφων, ιδίως της εντατικής, δεν κατάφερε να οριστικοποιήσει τις δηλώσεις ενίσχυσης για το Μέτρο 22 που επιδοτεί την αγορά ζωοτροφών, δείχνουν οι πρώτες διαπιστώσεις λίγα 24ωρα μετά από το κλείσιμο της σχετικής πλατφόρμας (καταληκτική ημερομηνία 10 Ιανουαρίου).

7af04108cb449c383fe1f0d4410370d6398b2cc6

8578
7

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις της Στερεάς Ελλάδας και της Εύβοιας που τροφοδοτούν εταιρεία στην Εύβοια, επίσης δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία υποβολής αιτημάτων ενίσχυσης, λόγω απουσίας του αριθμού παραδόσεων στο ΑΡΤΕΜΙΣ όπως ορίζει η προκήρυξη του Μέτρου 22. 

Η μη οριστικοποίηση των δηλώσεων αποδίδεται από αρκετούς στην αδυναμία ταυτοποίησης των δικαιούχων ή στην αναντιστοιχία των δεδομένων παραγωγής που έχουν οι ίδιοι καταγράψει έναντι των όσων έχουν δηλωθεί από τις συνεργαζόμενες μεταποιητικές επιχειρήσεις. Δεν είναι λίγες και οι περιπτώσεις στις οποίες υπάρχει συνολική απουσία στοιχείων παραγωγής της εκμετάλλευσής τους. Το πρόβλημα είναι εντονότερο σε εντατικές κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Το ζήτημα αναδεικνύεται και από την ΕΘΕΑΣ η οποία μάλιστα ζητά να υπάρξει συμπληρωματική πρόσκληση – προκήρυξη ή οι διαχειριστικές αρχές να διευθετήσουν μονομερώς το ζήτημα, προκειμένου να μην υπάρξει περιπτώσεις πραγματικών κτηνοτρόφων που δεν θα λάβουν την ενίσχυση.

 

Σχετική ανακοίνωση της ΕΘΕΑΣ αναφέρει:

«Με βάση στοιχεία μελών μας από Κτηνοτροφικούς και Πτηνοτροφικούς Συνεταιρισμούς, Χοιροτρόφους και Βοοτρόφους σημαντικός αριθμός δικαιούχων δεν μπόρεσε μέχρι χθες 10.1.2022 να οριστικοποιήσει την αίτηση ένταξης για να ενταχθεί στο Μέτρο 22 για την ενίσχυση της κτηνοτροφίας λόγω της ουκρανικής κρίσης. Ειδικότερα στους δικαιούχους εντατικής μορφής εκμεταλλεύσεων το ποσοστό μη ολοκλήρωσης υποβολής των αιτήσεων είναι υψηλό.

Αιτία η αδυναμία ταυτοποίησης των δικαιούχων και η διαφορά των στοιχείων παραγωγής του 2021 ή η απουσία στοιχείων παραγωγής της εκμετάλλευσής τους (Πτηνοτρόφοι κλπ).

Η ΕΘΕΑΣ καλεί τους αρμόδιους φορείς Διαχειριστική Αρχή και ΟΠΕΚΕΠΕ να θεραπεύσουν το πρόβλημα ώστε να μην υπάρξει αποκλεισμός πραγματικών δικαιούχων κτηνοτρόφων από την πρόσκληση της 3540/15.12.2022. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει ΑΜΕΣΑ να υπάρξει συμπληρωματική πρόσκληση- προκήρυξη ώστε κανένας δικαιούχος κτηνοτρόφος να μη χάσει την ενίσχυση και να υπάρξει πλήρης απορρόφηση των σχετικών πιστώσεων. Το Μέτρο 22 προέκυψε μετά από προσπάθεια και αγώνα των κτηνοτρόφων που πλήττονται από το μεγάλο κόστος παραγωγής και δε δικαιολογείται να μη χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυσή τους».

Σχόλια (7)
Προσθήκη σχολίου

13-01-2023 21:05Γιαννης

Τα σκυλιά και οι γάτες γιατί δεν παίρνουν;;

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

13-01-2023 09:43Θέμης Φαραντάκης

Τα κουνέλια γιατί έμειναν εκτός??? Γιατί δεν πληρώνουν βάση τιμολογίων ζωοτροφών

Απάντηση

13-01-2023 09:10Μάριος

Οι παραγωγοί εκκολάψιμων αυγών ορνίθων εκλαμβανόταν από το σύστημα ως κρεατοπαραγωγοι!!!!! και ουσιαστικά μένουν έξω!!!!

Απάντηση

12-01-2023 15:26Αγροτισα

Πότε πληρώνει;

Απάντηση

12-01-2023 15:13Γιανναρελης Νικηφόρος

Οι εκτροφεις κουνελιων δεν είναι παραγωγοί κ δεν βρίσκονται μέσα??????

Απάντηση

12-01-2023 14:05maria

Εντύπωση θα μου προκαλούσε ,εάν και αυτή η πληρωμή ( όταν γίνει ) θα γίνει σωστά . Ότι να είναι πάλι , ,εμ με τόσα κουτιά , και κουρτίνες , και χωρίς διευκρινίσεις, , όλα μπαχαλο πάλι . Και όταν θα γίνει , θα φανούν και τα περισσότερα λάθη , πάλι θα μείνει αρκετός κτηνοτροφικός κόσμος από έξω , σε μια χρονική στιγμή που ο κτηνοτρόφος τα χρήματα τα έχει ανάγκη όσο ποτέ . Κοντός ψαλμός αλληλούια. Ελπίζω να κάνω λάθος , και όλα να πάνε κατευχειν , χωρίς παρατράγουδα .

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές