BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Ψαλίδι σε 265.000 εκμεταλλεύσεις με 75% εσωτερική σύγκλιση

Τρέχοντας σενάρια για τα δικαιώματα βασικής ενίσχυσης της νέας περιόδου, ο κ. Κασίμης αποκάλυψε πως αν ακολουθήσουμε την πρόταση της Επιτροπής για 75% εσωτερική σύγκλιση, αυτό θα σημαίνει ότι θα μειωθεί η αξία των δικαιωμάτων σε 265.000 εκμεταλλεύσεις, με τις 230.000 να είναι μικρού μεγέθους και Τυπική Απόδοση 16.5000 ευρώ.

Kassimis-Kap-Caravel

12
0

Εδώ υπολογίζεται η συνολική μείωση στα 55 εκατ. ευρώ και θα ευνοηθούν οι μεγάλες εκμεταλλεύσεις με τυπική απόδοση 25.000 ευρώ. Θα σημειωθεί μείωση σε βοοειδή, βαμβάκι και ελαιοκομικά και αύξηση σε λοιπές αροτραίες και πρόβατα.

Ένα άλλο σενάριο είναι να τρέξουμε την επόμενη περίοδο με μία ενιαία στρεμματική ενίσχυση χωρίς περιφερειακό μοντέλο (flat rate): Εδώ θα μειωθούν οι ενισχύσεις για 380.000 εκμεταλλεύσεις με Τυπική Απόδοση κάτω από 16.000 ευρώ. Το ποσό που θα μεταφερθεί σε 40.000 εκμεταλλεύσεις μεγαλύτερες (περίπου 253 εκατ. ευρώ). Η κατανομή αυτή των ενισχύσεων θα ευνοήσει την κτηνοτροφία σε βάρος της φυτικής.

Όσον αφορά άλλα ερωτήματα που έθεσε σε διαβούλευση ο κ. γενικός γραμματέας, μέσα ήταν και οι συνδεδεμένες ενισχύσεις. Όπως είπε υπάρχει ακόμα και πρόταση για 25% στις συνδεδεμένες ενισχύσεις, λέγοντας πως σήμερα δίνουμε 18 συνδεδεμένες στη χώρα μας αλλά κάποιες είναι υποεκτελεσμένες (π.χ πορτοκάλι χυμοποίησης, ροδάκινα χυμοποίησης κ.α.), λέγοντας πως έχουμε κάνει μία προβληματική επιλογή μέχρι στιγμής. Επίσης εδώ τόνισε, ότι υπάρχει η άποψη πως οι συνδεδεμένες θέτουν τις βάσεις για αθέμιτο ανταγωνισμό και δεν ανεβάζουν την παραγωγικότητα.

Ακόμα ένα «καυτό ζήτημα» έχει να κάνει με το αν θα πρέπει να δίνονται οι ενισχύσεις μόνο σε κατ’ επάγγελμα αγρότες. Εδώ σημείωσε ο κ. γενικός ότι σε σύνολο 644.000 περίπου ενεργών γεωργών που σήμερα λαμβάνουν ενισχύσεις, οι επαγγελματίες ανέρχονται σε 220.000 περίπου. «Οι περισσότεροι λένε για να είναι προαιρετικός ο ορισμός. Σήμερα εφαρμόζουμε εμείς τον ορισμό του ενεργού γεωργού στις άμεσες ενισχύσεις, αλλά για τα Σχέδια Βελτίωσης του επαγγελματία αγρότη», ανέφερε ο κ. Κασίμης, θέτοντας προβληματισμούς για κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες μίας τέτοιας επιλογής για άμεσες μόνο σε κατ’ επάγγελμα. 

Παράλληλα, ενδιαφέρον είχε και η συζήτηση για ένα όριο στις ενισχύσεις. Δηλαδή αν το όριο των 60.000 ευρώ και προτείνει η Επιτροπή, θα πρέπει να μειωθεί και άλλο, ενδεχομένως στα 40.000 ευρώ. Σημειώνεται εδώ πως για την Ελλάδα το ποσό που προκύπτει από την εφαρμογή των ορίων της πρότασης του Κανονισμού, ανέρχεται μόνον σε 4,1 εκατ. ευρώ και αφορά μόνον 810 εκμεταλλεύσεις της χώρας.

Ο κ. Κασίμης τέλος, έθεσε και το ζήτημα της εκπροσώπησης των αγροτών στα κρίσιμα ζητήματα στους θεσμικούς διαλόγους (ΚΑΠ, Προγράμματα κ.α), λέγοντας χαρακτηριστικά πως "το έχουμε τραβήξει από τα μαλλιά"

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά