BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Από τα Baltic Statistics έρχονται νέα σενάρια σύγκλισης

Ξεχνάνε οι θιασώτες του οριζόντιου πριμ την κατάταξη για την ανά εκμετάλλευση ενίσχυση

2-Senaria-sigklisis

Γιώργος Κοντονής

13
0

Την πλατφόρµα πάνω στην οποία έχουν στηρίξει τη ρητορική τους οι χώρες της Βαλτικής, υποστηρίζοντας την πλήρη εξωτερική σύγκλιση των άµεσων ενισχύσεων για την ερχόµενη προγραµµατική περίοδο, παρουσιάζει η Agrenda, η οποία να σηµειωθεί ότι έρχεται σε πλήρη αντίθεση µε την επίσηµη ευρωπαϊκή θέση για µία σύγκλιση 50% ανάµεσα στα κράτη-µέλη.

Πρόκειται για µία 15σέλιδη µελέτη, οι συγγραφείς της οποίας προέρχονται από οικονοµικά ινστιτούτα και ιδρύµατα της Λιθουανίας, µία από τις χώρες που υποστηρίζει την πλήρη σύγκλιση και έχει στόχο να δείξει ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που βρίσκεται υπό διαπραγµάτευση, δεν εξασφαλίζει δίκαιη κατανοµή. Σε αυτό το πλαίσιο προτείνει ένα µηχανισµό σύγκλισης που θα βασίζεται στο κόστος της αγροτικής παραγωγής κάθε χώρας, και όχι µόνο αυστηρά στο µέσο όρο ενισχύσεων ανά στρέµµα, ένα µοντέλο που σε ένα βαθµό υποστήριζουν χώρες όπως η Ελλάδα. Ωστόσο, άλλα κρίσιµα µεγέθη, όπως η ανά εκµετάλλευση ενίσχυση που επίσης ζητά να ληφθεί υπόψη στις διαπραγµατεύσεις της νέας ΚΑΠ η χώρα µας δεν λαµβάνονται υπόψη. Χαρακτηριστικό είναι όπως είχε γράψει η Agrenda, ότι οι Έλληνες αγρότες λαµβάνουν πολύ λιγότερες ενισχύσεις σε σχέση µε τους «αδικηµένους» Λιθουανούς, Εσθονούς, Σλοβάκους, Λετονούς κ.α.  Ειδικά οι Σλοβάκοι αγρότες λαµβάνουν 25.620 ευρώ ανά εκµετάλλευση κατά µέσο όρο, την ώρα που στη χώρα µας το ποσό αυτό φτάνει στα 3.630 ευρώ.

Να σηµειωθεί πάντως πως αν ληφθούν υπόψη τα στοιχεία της Eurostat που φιλοξενεί η µελέτη, η χώρα µας εµφανίζεται στην τρίτη θέση εντός ΕΕ στην παραγωγικότητα (για κάθε 1 ευρώ εισροές ο αγρότης παράγει 1,38 ευρώ αξία). Το αν αυτά τα νούµερα αντικατοπτρίζουν την κατάσταση στην ελληνική αγροτική οικονοµία, µένει να το αποδείξουν οι έχοντες την ευθύνη για τη διαπραγµάτευση της ΚΑΠ στη χώρα µας.

Λαµβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, στο πρώτο σενάριο των συγγραφέων που η σύγκλιση οφελεί περισσότερο τις χώρες µε µικρή παραγωγικότητα, η Ελλάδα από τα 50 ευρώ το στρέµµα, κατεβαίνει στα 21,6 ευρώ. Αν από την άλλη, όπως δείχνει το δεύτερο σενάριο, η σύγκλιση γίνει υπέρ των χωρών µε µεγάλη παραγωγικότητα, η χώρα µας κατεβαίνει στα 30,9 ευρώ. 

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 24 Αυγούστου
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά