BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Συμφωνία για μεταβατική περίοδο ΚΑΠ στο Συμβούλιο Γεωργίας

Την δυνατότητα διατήρησης και μεταφοράς πόρων από τον πρώτο στον δεύτερο πυλώνα της ΚΑΠ για το έτος 2021 ενέκριναν οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ στη συνάντηση που είχαν την Δευτέρα 27 Ιανουαρίου στο πλαίσιο του Συμβουλίου των υπουργών Γεωργίας.

_EFAA1438-23C5-2047-9C56-98B4630B54C7_

9
0

Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες μέρες του 2019 και με συνοπτικές διαδικασίες ο Ευρωβουλή είχε εγκρίνει τον πρώτο μεταβατικό κανονισμό για την ΚΑΠ μετά το 2020, που προβλέπει ότι οι ενισχύσεις θα συνεχιστούν μέχρι και το 2021, ακόμα και αν τα κράτη μέλη δεν καταφέρουν να έλθουν σε συμφωνία αναφορικά με το  Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Βέβαια και οι υπουργοί της ΕΕ ζητούσαν όλο το προηγούμενο διάστημα την επέκταση των μεταβατικών κανονισμών της ΚΑΠ ώστε να καλύψει και το 2022, κάτι που σημαίνει παράταση των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 και του καθεστώτος δικαιωμάτων όπως έχει.

Η νέα νομοθεσία της ΕΕ διασφαλίζει ότι οι ισχύοντες κανόνες για τη χορήγηση στήριξης στους αγρότες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του μηχανισμού δημοσιονομικής πειθαρχίας για τη διατήρηση της χρηματοδότησης εντός των ανώτατων ορίων του προϋπολογισμού, μπορούν να συνεχιστούν μετά το 2019, ακόμη και αν ο νέος μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ και η μεταρρύθμιση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής ) δεν έχει εγκριθεί ακόμα.

Το επικυρωμένο κείμενο επεκτείνει τους κανόνες 2015-2019 για την ευελιξία μεταξύ των πυλώνων της ΚΑΠ, δηλαδή τη μεταφορά χρημάτων από τα εθνικά κονδύλια για την ανάπτυξη της υπαίθρου στις άμεσες πληρωμές έως το οικονομικό έτος 2021.

Οι νουθεσίες των ΗΠΑ

"Όσον αφορά τα τρόφιμα, οι αρμόδιοι για τη χάραξη πολιτικής της ΕΕ θα πρέπει να κάνουν επιστημονικές αποφάσεις εάν θέλουν να βοηθήσουν τους Ευρωπαίους αγρότες να αντιμετωπίσουν τις "εύλογες ανησυχίες" για την αειφορία, δήλωσε τη Δευτέρα (27 Ιανουαρίου) ο υφυπουργός Γεωργίας των ΗΠΑ Sonny Perdue.

Μιλώντας σε ομάδα δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες, ο κ. Perdue ανέφερε ότι οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής της ΕΕ δεν είναι αφελείς όσον αφορά τις προκλήσεις της γεωργίας. Νωρίτερα τη Δευτέρα, συναντήθηκε με τον Επίτροπο Γεωργίας της ΕΕ Janusz Wojciechowski, καθώς και με τον επικεφαλής της ΕΕ για την υγεία Στέλλα Κυριακίδη και τον Επίτροπο Εμπορίου Phil Hogan.

Ερωτηθείσα από το EURACTIV εάν οι αρμόδιοι για τη χάραξη πολιτικής της ΕΕ είναι πρόθυμοι να ανοίξουν τη συζήτηση για τη βιοτεχνολογία στη γεωργία, ο Perdue δήλωσε:

"Κάθε φορά που έχετε ανθρώπους που εκλέγονται, πρέπει να ακούσετε την κοινή γνώμη, αλλά νομίζω ότι και αυτοί ανταποκρίνονται, κατανοούν την ευθύνη τους ως ηγέτες. Πρέπει να λάβουμε αποφάσεις πολιτικής βάσει υγιούς επιστήμης όταν πρόκειται για τρόφιμα. Και νομίζω ότι είναι πρόθυμοι να το κάνουν αυτό. "

Είπε ότι υπάρχει "κάποια ανησυχία σχετικά με την ικανότητα, για να αντισταθμίσουμε μερικές από τις ΜΚΟ που βρίσκονται εδώ να διαδίδουν φόβο σχετικά με την προσέγγιση βασισμένη σε κίνδυνο και όχι με βάση τον κίνδυνο". "Χρησιμοποιώ το παράδειγμα του επιτραπέζιου αλατιού που μπορεί να είναι επικίνδυνο αν το καταναλώσετε σε υπερβολική ποσότητα, αλλά το χρησιμοποιούμε τακτικά. Και γι 'αυτό έχουμε το MRL (ανώτατο όριο υπολειμμάτων) για τα φυτοφάρμακα [...] πρέπει να υπάρχει ένα επίπεδο που να είναι ασφαλές, όχι κάτι που αν μόλις πήρατε το επιτραπέζιο αλάτι με κάθε γεύμα, ότι πρόκειται να είστε άρρωστος, " αυτός είπε. Σχολιάζοντας τις συνεχιζόμενες συνομιλίες για την επόμενη Κοινή Γεωργική Πολιτική της ΕΕ μετά το 2020, ο Perdue εξέφρασε την ανησυχία του για το ότι δεν πηγαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση. "Νομίζω ότι οι αγρότες έχουν νόμιμη ανησυχία. Οι αγρότες δεν θέλουν να είναι αποδέκτες ευημερίας. Με ανησυχεί [η ΕΕ] κινείται προς ένα κράτος πρόνοιας στην Κοινή Γεωργική Πολιτική, προσπαθώντας να αντισταθμίσει αυτό που δεν θα επιτρέψει στους αγρότες να κάνουν, όπως ξέρουν πώς να κάνουν ", πρόσθεσε ο αξιωματούχος των ΗΠΑ. Το ζήτημα της βιοτεχνολογίας στη γεωργία της ΕΕ έχει προκαλέσει πονοκεφάλους σε όλη την Ευρώπη, ιδίως μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του 2018, ότι οι οργανισμοί που λαμβάνονται με τεχνική αναπαραγωγής φυτά μεταλλαξογένεσης είναι ΓΤΟ και πρέπει, κατ 'αρχήν, να εμπίπτουν στην οδηγία για τους ΓΤΟ. Η απόφαση εξέπληξε τη βιομηχανία και τους αγρότες, οι οποίοι δήλωσαν ότι στερούνται τα απαραίτητα εργαλεία που θα τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν τις περιβαλλοντικές ανησυχίες και θα καταφέρουν να ανταγωνιστούν με άλλους αγρότες σε όλο τον κόσμο. Από την άλλη πλευρά, οι ΜΚΟ χαιρέτισαν την απόφαση, λέγοντας ότι το Συνέδριο είχε εμποδίσει την είσοδο νέων ΓΤΟ στην αγορά της ΕΕ μέσω της πίσω πόρτας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεξάγει επί του παρόντος μελέτη για τη διερεύνηση εναλλακτικών λύσεων για την επικαιροποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας για τις ΓΤΟ ή για τη δημιουργία ενός νέου πλαισίου για αυτές τις καινοτόμες τεχνικές.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά