BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Τις θέσεις της για τη νέα ΚΑΠ ψηφίζει τον Σεπτέμβριο η Ευρωβουλή

Μετά την καλοκαιρινή διακοπή λειτουργίας του ευρωκοινοβουλίου, δηλαδή στα μέσα Σεπτεμβρίου έχουν αποφασίσει τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής Γεωργίας του Οργάνου, να φέρουν στην ολομέλεια για ψηφοφορία τις θέσεις τους πάνω στην επερχόμενη Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ). Το παραπάνω συμφώνησαν την Δευτέρα 3 Μαρτίου τα μέλη της Επιτροπής ComAgri, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το Euractiv.

parliament_2

15
0

"Οι εισηγητές ενημέρωσαν τους συντονιστές σχετικά με την πρόοδο που σημειώθηκε σε τεχνικό επίπεδο, κυρίως μέσω απομακρυσμένων συνεδριάσεων και γραπτής διαδικασίας. Όλοι προβλέπουν ότι η ψηφοφορία στην Ολομέλεια θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μετά το καλοκαιρινό διάλειμμα. Οι συντονιστές συμφώνησαν με αυτήν την προσέγγιση ", αναφέρει το έγγραφο.

Αυτό σημαίνει ότι η ψηφοφορία αναμένεται κατά τη σύνοδο ολομέλειας στις 14-17 Σεπτεμβρίου.

Μετά το πέρας της συνόδου ολομέλειας, οι ευρωβουλευτές θα μπορούσαν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο προκειμένου να επιτύχουν μια τελική συμφωνία.

Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να είναι χρονοβόρες και σκληρές. Υπενθυμίζεται ότι οι συνομιλίες μεταξύ των βουλευτών του ΕΚ και των υπουργών της ΕΕ χρειάστηκαν 18 μήνες και 56 συνεδριάσεις κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την τρέχουσα ΚΑΠ.

Δεδομένου ότι οι διαπραγματεύσεις για την ΚΑΠ μετά το 2020 δεν θα ολοκληρωθούν πριν από την έναρξη της περιόδου προγραμματισμού 2021-2027, οι βουλευτές του ΕΚ πρέπει να συμφωνήσουν σε ορισμένα προσωρινά μέτρα που θα βασίζονται στους ισχύοντες κανόνες της ΚΑΠ, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι γεωργικές επιδοτήσεις της ΕΕ θα συνεχίσουν να κανονικά.

Η ψηφοφορία της επιτροπής σχετικά με αυτούς τους μεταβατικούς κανονισμούς παραμένει προγραμματισμένη για τις 27-28 Απριλίου, σύμφωνα με το έγγραφο.

"Ο εισηγητής κάνει τα πάντα για να εξασφαλίσει ότι ο φάκελος θα εγκριθεί σύμφωνα με το προγραμματισμένο χρονοδιάγραμμα και θα έχει ως στόχο την ψηφοφορία επί της έκθεσης κατά τη συνεδρίαση της 27/28 Απριλίου", αναφέρει το ίδιο έγγραφο.

Ο εισηγητής για το φάκελο, η φινλανδική ευρωβουλευτής Elsi Katainen (Renew Europe), δημοσίευσε ήδη ένα σχέδιο έκθεσης τον Ιανουάριο και επί του παρόντος διαπραγματεύονται πλήρεις συμβιβαστικές τροπολογίες με όλες τις πολιτικές ομάδες.

"Οι συντονιστές υποστηρίζουν τον εισηγητή και επιθυμούν να πραγματοποιήσουν συνεδρίαση επιτροπής πριν από την ψηφοφορία", σημειώνει το έγγραφο.

Πρόσφατα ο αρμόδιος για τη γεωργία Επίτροπος Janusz Wojciechowski δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι η κρίση COVID-19 θα επηρεάσει σημαντικά την έγκριση του μεταβατικού κανονισμού της ΚΑΠ.

"Τόσο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και το Συμβούλιο της ΕΕ έχουν την ικανότητα να προσαρμόζουν τις διαδικασίες και να οργανώνουν τόσο τις διαπραγματεύσεις όσο και την έγκριση προτάσεων, ακόμη και αν περιορίζονται οι φυσικές συναντήσεις και οι προσωπικές κινήσεις", είχε αναφέρει.

Αφήστε την CAP άθικτη

Υπό το φως της κλιμακούμενης κρίσης του κορωνοϊού και της διατάραξης που προκάλεσε στις αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων, οι νομοθέτες της ΕΕ κάλεσαν επίσης το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ να λάβει περαιτέρω μέτρα.Ζήτησαν ιδιαίτερα την άμεση ρευστότητα για τη στήριξη των γεωργών καθώς και τα μέτρα αγοράς για συγκεκριμένους τομείς.

Ζητούν επίσης από την Επιτροπή να «διασφαλίσει ότι τα κονδύλια της ΚΑΠ παραμένουν ανέγγιχτο στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ)».

Σύμφωνα με τις τελευταίες προτάσεις για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2021-2027, η ΚΑΠ θα μπορούσε να μειώσει τα κεφάλαιά της κατά 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει μια νέα πραγματικότητα μετά την κρίση του κοροναϊού και δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η επανάληψη προτεραιοτήτων σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας της ΕΕ.

Στην τελευταία συμβιβαστική πρόταση για το επόμενο 7ετές πρόγραμμα δαπανών της ΕΕ, τα νέα κονδύλια που διατέθηκαν για το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) μειώθηκαν κατά 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ, αντισταθμίζονται μόνο εν μέρει από την αύξηση των άμεσων ενισχύσεων σε γεωργούς ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ .

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ursula von der Leyen δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η Κομισιόν θα καταλήξει σε ένα "συνολικό σχέδιο ανάκαμψης", το οποίο θα επαναλάβει τις προτεραιότητες του προϋπολογισμού του ΠΔΠ. Πολλοί την ερμήνευσαν ως μια προσπάθεια να δοθεί στα κράτη μέλη της ΕΕ μεγαλύτερη ευελιξία για να χρησιμοποιήσουν τα κονδύλια του ΠΔΠ.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά