BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Πέρασμα από την εποχή καθαρών επιδοτήσεων στα εγγυημένα δάνεια προωθούν οι Βρυξέλλες

Η µετάβαση από το µοντέλο επιχορηγήσεων επενδυτικών σχεδίων που έχει καθιερωθεί µέσω των Προγραµµάτων Αγροτικής Ανάπτυξης, σε ένα πιο ευέλικτο σχήµα που θα βασίζεται κυρίως στον εγγυηµένο δανεισµό και την επιδότηση επιτοκίου, είναι πλέον κάτι για το οποίο µιλάνε ανοιχτά τόσο η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) όσο και η Γενική ∆ιεύθυνση Γεωργία της ΕΕ ενόψει του σχεδιασµού της επόµενης προγραµµατικής περιόδου.

42-43_03_4

Γιώργος Κοντονής

2151
14

Τα λόγια της αντιπροέδρου της ΕΤΕπ Gelsomina Vigliotti είναι χαρακτηριστικά: «Η τεράστια κλίµακα των επενδυτικών αναγκών στον αγροτικό τοµέα σηµαίνει ότι πρέπει να είµαστε πιο έξυπνοι στον τρόπο µε τον οποίο διαχειριζόµαστε τη σπάνια διαθέσιµη δηµόσια χρηµατοδότηση. Πρέπει να αξιοποιήσουµε περισσότερες επενδύσεις του ιδιωτικού τοµέα… και εδώ είναι που τα χρηµατοπιστωτικά µέσα πρέπει να παίξουν ρόλο».

Τα παραπάνω ανέφερε το υψηλόβαθµο στέλεχος στην πρόσφατη διοργάνωση της fi-compass για τα χρηµατοδοτικά εργαλεία στον αγροτικό τοµέα, µε τις παρουσιάσεις που ακολούθησαν από συναδέλφους της να αναφέρονται σε µία νέα γενιά χρηµατοδοτικών εργαλείων που ετοιµάζονται τα οποία θα βασίζονται κυρίως στην επιδότηση επιτοκίου. Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε, για κάθε 1 ευρώ που θα προσφέρει θα µπορεί αυτό να γεννήσει πενταπλάσιο κεφάλαιο, γεγονός που θα βοηθήσει να «κλείσει» το χρηµατοδοτικό κενό ύψους 36 δις ευρώ πανευρωπαϊκά.

Στοίχηµα να µπουν και άλλες τράπεζες στο παιχνίδι

Βέβαια για να γίνει αυτή η µετάβαση απαιτείται ένα χρηµατοπιστωτικό σύστηµα το οποίο θα µπορέσει να στηρίξει και να διευκολύνει τη χρηµατοδότηση του αγροτικού τοµέα. Στόχος είναι να µπορέσουν να µπουν και άλλες τράπεζες ενεργά στο παιχνίδι της δανειοδότησης του αγροτικού τοµέα καθώς πανευρωπαϊκά 2-3 ανά κράτος-µέλος αντιπροσωπεύουν σηµαντικό µερίδιο του συνόλου αγροτικής χρηµατοδότησης και εδώ είναι που τα νέα εργαλεία θα παίξουν το ρόλο τους, όπως υποστήριξε ο Επίτροπος Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι. Σηµειώνεται πως το 29% των δανειοδοτήσεων του τοµέα συνδέεται άµεσα ή έµµεσα µε τη χρηµατοδότηση της ΚΑΠ, την ώρα που το 35% των αγροτών έχει κάποιο χρέος να εξυπηρετήσει.

Η ώρα της αποπληρωµής

Στην Ελλάδα από τον περασµένο χρόνο ξεκίνησαν να προσφέρονται οι µικροπιστώσεις του ΠΑΑ, εργαλείο που αξιοποίησαν περί τους 1.700 αγρότες για πιστώσεις ύψους 40 εκατ. ευρώ, οι οποίοι πλέον ανάλογα βέβαια το κεφάλαιο που έλαβαν, καλούνται να πληρώσουν δόσεις χωρίς τον τόκο ύψους 400 ευρώ µηνιαίως (µέσο δάνειο 23.120 ευρώ), κάτι που στην τρέχουσα συγκυρία έρχεται να προσθέσει µεγάλο βάρος στις εκµεταλλεύσεις. Εδώ έχει αξία να παρατεθούν τα ποιοτικά στοιχεία των εκµεταλλεύσεων που έλαβαν το δάνειο: το 22% ήταν αγρότες που τζιράρουν έως 20.000 ευρώ, το 45% αγρότες που έχουν κύκλο εργασιών από 20.001 έως 70.000 ευρώ και το 33% όσοι έχουν έσοδα άνω των 70.000 ευρώ. Οι µικροπιστώσεις ουσιαστικά είναι ένα εργαλείο το οποίο απλά «κλείνει τρύπες» ρευστότητας αν και πρέπει να συνδυάζεται µε µία µικρή επένδυση. Σηµειώνεται πως οι αιτήσεις ξεκινάνε ξανά µέσα στο µήνα καθώς θα γίνουν διαθέσιµα ακόµη 20 εκατ. ευρώ, για να τα αξιοποιήσουν γύρω στους 850 παραγωγοί.

Ο στόχος όµως των ευρωπαϊκών αρχών είναι ο δανεισµός να αφορά µεγαλύτερου σκέλους επενδύσεις που θα συνδυάζουν αν είναι δυνατόν τις επιχορηγήσεις µε τη χρηµατοδότηση ώστε να κινητοποιούνται περισσότερα κεφάλαια. Αυτόν τον στόχο αναµένεται να εξυπηρετήσει το επόµενο χρηµατοδοτικό σχήµα της ΚΑΠ, εξυπηρετώντας µε τα νέας γενιάς εργαλεία, υψηλού επιπέδου επενδυτικές πρωτοβουλίες και «βολεύοντας» µικρές επενδύσεις µέσω επιχορηγήσεων δεσµεύοντας αρκετά χαµηλό προϋπολογισµό (π.χ βλέπε Leader).

 

Σχόλια (14)
Προσθήκη σχολίου

06-02-2024 12:52πιτσικαμορτης

ΠΑΡΤΕ ΔΑΝΕΙΑ ΚΟΣΜΕ

Απάντηση

05-02-2024 21:33John

Εγώ λέω να σταματήσουμε να παρακαλάμε να σταματήσουμε τα μπλόκα και να συνεννοηθούμε όλοι οι αγρότες πανελλαδικά φυτεύουμε όλοι το 1/3 απ' ότι φυτεύουμε κανονικά να δεις πείνα που θα πέσει να δεις που θα ξεσηκωθούν άλλοι για εμάς να δεις που θα διορθωθούν οι τιμές σε φάρμακα λιπάσματα και εργατικά.ασε που θα ξεκουραστούμε και λίγο.εμεις πάντως θα εχούμε φαγητό. Μια

Απάντηση

02-02-2024 18:00nikos

με 20.000 τζιρο πως μπορεις να δοσεις 400 ευρω καθε μηνα ??? μεσα για μεσα ...

Απάντηση

02-02-2024 15:08George

Έτσι σωστά για να μην ξεχρεώσει πότε ένας αγρότης και να είναι μια ζωή δούλος για να τους ταΐζει τσάμπα. Μόνο δάνεια λοιπόν !! Τέλος η μόνη λύση είναι εγκατάλειψη της καλλιέργειας και να τρώνε τα ευρώ και τα δολάρια για φαγητό τους .

Απάντηση

02-02-2024 14:20Βασίλης

Με λίγα λόγια στο άμεσο μέλλον θα κοπούν οι επιδοτήσεις και θα δίνουν δάνεια. Δάνεια τα οποία δεν θα μπορούν να πληρωθούν γιατί η αγροτιά πάει από το κακό στο χειρότερο και όπως συμβαίνει σήμερα με τα σπίτια που παίρνουν οι τράπεζες το ίδιο θα συμβεί και με τα χωράφια. Θα δουλεύετε δούλοι στα χωράφια σας που θα τα πάρουν πολυεθνικές και fund's. Αυτό είναι το μέλλον του πρωτογενής τομέα. Για αυτό συντηρητικά όσο πάει μαζέψτε τα λεφτά σας ότι περισσεύει και όταν συμβούν όλα αυτά να μπορείς να τους στείλεις στο διάολο και να κάνεις κάτι άλλο. Μακριά από ξανοίγματα και επενδύσεις με ρίσκο στο χώρο. Τα πράγματα πάνε πολύ χειρότερα όπως βλέπετε.

Απάντηση

02-02-2024 11:29Kαταντια

Στην πληρωμή των 16.000 ΑΦΜ που είχε δεσμεύση για να ... κάνει έλεγχο θα προχωρήσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Μιλάμε για τα 16.000 ΑΦΜ που έχει βάλει σε έλεγχο ο ΟΠΕΚΕΠΕ και δεν ενεργοποίησε πληρωμές ύψους 88 εκατομμύρια ευρώ. Το νέο ΔΣ του Οργανισμού συνεδρίασε την Τετάρτη (31/1) προκειμένου να λάβει αποφάσεις πότε θα ανοίξει το ΟΣΔΕ και θα ανακοινώσει πότε θα γίνουν οι πληρωμές στα οικολογικά σχήματα. Εκτός ημερησίας διάταξης και χωρίς να υπάρξει κάποια εισήγηση τέθηκε προς ψηφοφορία η πληρωμή των 16.000 ΑΦΜ. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, στη συνεδρίαση υπήρξαν ερωτήματα ποιοι θα υπογράψουν μια τέτοια απόφαση και η διοίκηση του οργανισμού ανέφερε ότι πρόκειται για πολιτική απόφαση. Ουσιαστικά πληρώνται όλοι και αν ... κάποτε στο μέλλον γίνουν έλεγχοι (που μέχρι σήμερα δεν έγιναν) τότε θα κληθούν να επιστρέψουν τα χρήματα. Η απόφαση αυτή όμως έχει την έγκριση του Μαξίμου; Πώς είναι δυνατόν από την μια να μιλάμε για διαφάνεια και από την άλλη να κάνουμε πληρωμές χωρίς ελέγχους; Αν δεν υπήρχαν «ευρήματα» τότε γιατί είχαν μπλοκαριστεί τα ΑΦΜ; Μήπως σε αυτά τα ΑΦΜ περιλαμβάνονται και περιπτώσεις που είχε πάει στον Εισαγγελέα του Άρειου Πάγου άτομο της Περιφέρειας; Υπάρχουν «ευρήματα» σε αυτά τα ΑΦΜ και αν ναι γιατί πληρώνονται; Σε αυτά τα ΑΦΜ περιλαμβάνονται τα λιόδεντρα της Καστοριάς; Τα βοσκοτόπια στο Γράμμο και το Βίτσι ή τα χωράφια της Νάξου; Τελικά θα τιμωρηθούν όσοι παράνομα εισπράττουν αγροτικές επιδοτήσεις στην χώρα μας εις βάρος των αληθινών παραγωγών; Τα ερωτήματα πρέπει να απαντήσουν οι πολιτικοί.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

02-02-2024 11:24Νικος

Εσύ.να.παρετε..τους.μισθους. Το.απρηλιο.εμεις.πρεπει. Να.τα.παρουμε.τωρα..γιατι.μας. Αξίζουν.δουλεουμε.δεν.ειμαστε.σαν. εσάς.κοπροσκυλα.μαζευτηκατε. Όλα.τα.κοπροσκυλα.και.δεν.αξιζετε. Ούτε.ενα εύρος.απατεωνεεεεεεεεες.

Απάντηση

02-02-2024 10:02Νικος

Φύγετε.παρατηθητε.ξεφανηστητε. Να.γλιτοσουμε.δεν.κανετε.εσυς.. για.αγροτια.μονο.για.της.επηχηρησης. Φυγετεεεέεεεεεεεεε.εισται.ανεπηθυμητη. Το.εχετε.καταλαβει.στο.αγηρηστοοοοοόο...

Απάντηση

02-02-2024 09:44Νικος

Ρε.αυγουλακη..της.επηδοτησης. Λες.το.απρηλιο.τοτε.να.παρεις.το. Μησθο.σου.θα.σου.αρεσει

Απάντηση

02-02-2024 09:38;;;;;;;;;;;;;ςςςςς

Καλημέρα.δουλοι.ειμαστε. Χρόνια.τωρα.θα.γινουμε.

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά