BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Κατάργηση Ειδικού Φόρου στον καφέ (ξανα)ζητά η Ένωση

Η Ελληνική Ένωση Καφέ (ΕΕΚ) σε συνάντηση που είχε την Τετάρτη 3 Απριλίου με τη Γενική Διευθύντρια του Γραφείου του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη έθεσε τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο. Αίτημα της Ελληνικής Ένωσης Καφέ είναι η κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που έχει επιβληθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2017 και έχει προκαλέσει, όπως υπογραμμίζουν, άνοδο στην τιμή του καφέ για τους καταναλωτές της τάξεως του 30% σε ορισμένα είδη, μείωση της κατανάλωσης, δυσλειτουργία των επιχειρήσεων του κλάδου και αύξηση φαινομένων λαθρεμπορίου και αθέμιτων πρακτικών.

aeeklogo

9
0

Ειδικότερα, όπως μεταφέρεται, για τον ΕΦΚ «Πρόκειται για μία εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη, η οποία πέρα από την οικονομική διάσταση και την αποφυγή καταβολής των φόρων και της δημιουργίας αθέμιτου ανταγωνισμού, θέτει και σοβαρό ζήτημα ασφαλούς κατανάλωσης των λαθραίων προϊόντων αφού αυτά δεν υπόκεινται στους απαραίτητους ελέγχους», με την Ένωση να εκτιμά ότι «η διάσταση που έχει πάρει το λαθρεμπόριο καφέ, ειδικά σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στα σύνορα, είναι εκρηκτικές αφού σύμφωνα με ασφαλείς εκτιμήσεις της αγοράς τα λαθραία προϊόντα καταλαμβάνουν ένα ποσοστό περίπου στο 10% της αγοράς».

Εξίσου σημαντικό θέμα της συζήτησης ήταν αυτό της επιστροφής του ΕΦΚ στην περίπτωση που ο καφές επανεξάγεται, καθώς σύμφωνα με το υπάρχον πλαίσιο, κάτι τέτοιο μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μέσα από μια διαδικασία δημιουργίας φορολογικών αποθηκών η οποία είναι ιδιαίτερα απαιτητική τόσο από οικονομική όσο και από διοικητική άποψη, επιβαρύνοντας σημαντικά κυρίως τις μεταποιητικές επιχειρήσεις. «Η διόρθωση του πλαισίου είναι πρωταρχικής σημασίας για την Ελληνική Ένωση Καφέ, καθώς πρόκειται για μια πρακτική που θεωρείται αυτονόητη, δεν εμπεριέχει σημαντικό δημοσιονομικό κόστος ενώ διευκολύνει τις εξαγωγές προϊόντων και τη γενικότερη λειτουργία των επιχειρήσεων. Το ισχύον πλαίσιο, όπως υπογραμμίζεται, έχει ως αποτέλεσμα οι εταιρείες που έχουν εξαγωγική δραστηριότητα είτε να επιδοτούν τις εξαγωγές τους, είτε να εξετάζουν το ενδεχόμενο μεταφοράς των δραστηριοτήτων τους εκτός Ελλάδας».

 Η Ελληνική Ένωση Καφέ σημειώνει ότι έχει εκπονήσει εμπεριστατωμένες μελέτες και σχέδιο προτάσεων που παρουσίασε με λεπτομέρειες στο πλαίσιο της συνάντησης. Μεταξύ των προτάσεων, σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, είναι η πλήρης ηλεκτρονικοποιήση των εισροών-εκροών καφέ, με βάση τα πρότυπα άλλων κλάδων όπως το αλκοόλ και τα καπνικά προϊόντα, καθώς και η ενίσχυση των ελέγχων στα σημεία εισόδου με συντονισμένες δράσεις των αρμόδιων υπηρεσιών.

Οι συνεργάτες του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη  δεσμεύτηκαν να εξετάσουν τα ζητήματα που τέθηκαν και να συνεχίσουν τον  διάλογο με την Ελληνική Ένωση Καφέ.

Σχετικά με την Ελληνική Ένωση Καφέ

 Η Ελληνική Ένωση Καφέ απαρτίζεται συνολικά από 22 μέλη, που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 85% της αγοράς. Η Ένωση επικεντρώνεται σε θεσμικά ζητήματα που αγγίζουν μεταξύ άλλων θέματα φορολόγησης και δασμών, καταπολέμησης του λαθρεμπορίου και παραεμπορίου, υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων και συσκευασιών, απαραίτητων προδιαγραφών και επισημάνσεων στα προϊόντα καφέ, καθώς και ζητήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης. Παράλληλα, η Ένωση συμμετέχει στη διατύπωση των θέσεων, τη διαβούλευση και την υλοποίηση του κανονιστικού πλαισίου για τον κλάδο του καφέ στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία