BACK TO
TOP
Νέα της Timac Agro | ΛΥΔΑ

Τις αποδόσεις σε άλλα επίπεδα ανεβάζει η θρέψη σε βαμβάκι και καλαμπόκι

Μέχρι και στα 540 κιλά το στρέµµα, στήσιµο, έδωσαν τα πρώτα αλώνια του σκληρού σιταριού στον κάµπο της Αλιστράτης Σερρών, όπου, λόγω των συνεχόµενων βροχών τον περασµένο µήνα, οι αλωνιστικές µηχανές µπήκαν φέτος στα χωράφια στα τέλη Ιουνίου, δηλαδή µε κάποια καθυστέρηση σε σχέση µε προηγούµενες χρονιές.

42-43b_6

Λεωνίδας Λιάμης

391
0

Οι στρεµµατικές αυτές αποδόσεις, όµως, δεν είναι ο κανόνας. Η εικόνα είναι διαφορετική σε χωράφια που χτυπήθηκαν από τα «τερτίπια» του καιρού και οι παραγωγοί τους είχαν «τσιγκουνευτεί» να επενδύσουν σε ποιοτικά προϊόντα θρέψης, στη διάρκεια της καλλιεργητικής σεζόν, για να τα θωρακίσουν µε συνέπεια τα φυτά να είναι περισσότερο ευάλωτα.

Στις περιπτώσεις αυτές, η παραγωγή είναι σηµαντικά µικρότερη, όπως ενηµερώθηκε η Agrenda στην επιτόπια παρουσία της στην περιοχή την Πέµπτη 1η Ιουλίου, και όπως τονίστηκε από παραγωγούς, θα χρειαστεί να παρέµβει ο ΕΛΓΑ, ώστε να αποζηµιωθούν οι πληγέντες.

 

Ζηµιές από το χαλάζι

Ζηµίες έχουν παρατηρηθεί επίσης και στις καλλιέργειες βαµβακιού από τις χαλαζοπτώσεις, ενώ καλύτερα -αν κι είναι νωρίς ακόµη για οριστικά συµπεράσµατα- φαίνεται να εξελίσσεται η σεζόν για τα καλαµπόκια και τον ηλίανθο, που υπάρχουν στο αγρόκτηµα των περίπου 20.000-25.000 στρεµµάτων της ευρύτερης περιοχής της Αλιστράτης.

«Τα σιτηρά φέτος δεν είναι τόσο αµάν σε απόδοση. Στα χωράφια που δεν είχαν χτυπηθεί από το χαλάζι πιάσαµε µέχρι 530 κιλά το στρέµµα στο σκληρό. Σε άλλα χωράφια όµως είχαµε σηµαντικές ζηµίες από τη χαλαζόπτωση και αφήσαµε µάρτυρες για να έρθουν από τον ΕΛΓΑ και να τα δουν», ανέφερε στην Agrenda ο Ευάγγελος Βεγίρης, παραγωγός µε 2.200 στρέµµατα αραβόσιτου, ηλίανθου, βαµβακιού και σιτηρών, που τα καλλιεργεί µε τον πατέρα και την αδελφή του. Η χρονιά αρχικά δεν βοηθούσε γιατί είχε αρκετές βροχές, αλλά εδώ και λίγες εβδοµάδες που έστρωσε ο καιρός, τα βαµβάκια, τα καλαµπόκια κι ο ηλίανθος έχουν πάρει λίγο τα πάνω τους εξηγεί και εστιάζει ιδιαίτερα στο σηµαντικό ρόλο που παίζει ο παράγοντας θρέψη στις καλλιέργειες.

«Τη λίπανση την εφαρµόζουµε σε δύο στάδια στα σιτάρια. Μια όταν είναι µικρά, µόλις παίρνει να βγαίνει το µουστάκι και µετά όταν είναι στο τέλος να γεµίσει καλά, ρίχνουµε την επιφανειακή», περιγράφει και τονίζει πως «έχουµε καταλήξει στα προϊόντα της Timac Agro | ΛΥ∆Α, γιατί είδαµε αρκετή βελτίωση στην παραγωγικότητα και στην ποιότητα των σταριών µας και πλέον τα χρησιµοποιούµε και στα βαµβάκια, τα καλαµπόκια και από φέτος και στον ηλίανθο».

 

Η… Mercedes των λιπασµάτων, κάνει τη διαφορά στις αποδόσεις

Με το τρακτέρ του να κάνει καλλιεργητικές εργασίες σε ένα από τα βαµβακοχώραφά του στον κάµπο της Αλιστράτης, βρήκαµε τον Γιώργο Κούτλε, έναν παραγωγό µε 800 στρέµµατα βαµβάκι, καλαµπόκι και στάρι. Μια ηµέρα πριν είχε ολοκληρώσει το αλώνι των 250 στρεµµάτων σκληρού σταριού που διατηρεί, µε το στήσιµο να φτάνει στα 540 κιλά το στρέµµα.

«Επειδή µιλάµε για σκληρά στάρια, είναι σίγουρα µια πολύ καλή απόδοση», µας είπε, σηµειώνοντας πως «είχαµε λίγο χαλάζι, ενώ και οι βροχές επειδή ήταν πολλές κι αργά, τα στοιχεία αυτά επηρέασαν την ποιότητα των σταριών. Για εµένα, ωστόσο, σε γενικές γραµµές η χρονιά πάει καλά».

Οι βάσεις για µια καλή απόδοση στο τέλος της χρονιάς, όπως σηµειώνει µπαίνουν µε τη λίπανση και εκεί πρέπει να γίνει σωστή δουλειά. «Βάζω ως βασική λίπανση το 20-10-5 της Timac Agro | ΛΥ∆Α το οποίο είναι πάρα πολύ καλό, ενώ για επιφανειακό χρησιµοποιώ το Sulfammo 25-0-0, το οποίο θεωρώ ότι είναι η Mercedes των λιπασµάτων και το αξιοποιώ σε όλες τις καλλιέργειές µου. Έχει ανεβεί η στρεµµατική απόδοση στα χωράφια µου από 10% έως 15%», τονίζει, προσθέτοντας ότι «προσπαθούµε κάθε χρόνο να βελτιωνόµαστε και να έχουµε και καλύτερες αποδόσεις, ώστε να αυξήσουµε το εισόδηµά µας».

 

«Μάδησε» το βαµβάκι το χαλάζι, εφαρµογές ανάταξης από αγρότες

Πιο δύσκολα εξελίσσεται η χρονιά για τον βαµβακοπαραγωγό Γιάννη Χατζηπουργάνη, ο οποίος καλλιεργεί τοπικά 250 στρέµµατα µε βαµβάκι και είναι από τους πληγέντες της χαλαζόπτωσης. «Μας χτύπησε χαλάζι στις 9 Ιουνίου. Τα κουτσούρεψε τα βαµβάκια και µετά µπήκαµε στη διαδικασία διαφυλλικών λιπασµάτων, για να τα συνεφέρουµε», είπε ο παραγωγός και πρόσθεσε πως µε τη βοήθεια γεωπόνων της εταιρείας αγροεφοδίων «Αγροϋπηρεσίες» και τα εξειδικευµένα προϊόντα θρέψης, η κατάσταση έχει βελτιωθεί σηµαντικά. Ήδη η ψαλίδα σε σχέση µε τα βαµβάκια που δεν χτυπήθηκαν από το χαλάζι έχει κλείσει στις περίπου 10 ηµέρες, από τις 20 ηµέρες που ήταν στην αρχή.

Sulfammo 25-0-0
Αποτελεί ένα υψηλής ποιότητας αζωτούχο κοκ- κώδες λίπασμα που ελαχιστοποιεί τις απώλειες και κινητοποιεί τα θρεπτικά στοιχεία του εδάφους.

Duofertil TimacStart 20-10-5
Καινοτόμο ολοκλη- ρωμένο λίπασμα εμπλουτισμένο με θείο, βόριο, ψευδάρ- γυρο και μαγγάνιο ιδανικό για γρήγορη εκκίνηση και έντονη ριζοβολία

«Τα συνεφέραµε αρκετά µπορώ να πω και µάλιστα σε πολύ γρήγορο διάστηµα. Κάναµε το Fertiactyl GZ µε το Timacstart 20-10-5 και µετά απο 20 ηµέρες στο σκάλισµα το Sulfammo 25, το οποίο είναι το καλύτερο λίπασµα που υπάρχει στην αγορά. Το δουλεύω εδώ και 8 χρόνια και είναι ένα λίπασµα πολύ δυνατό, το οποίο έχει αυτά που θέλει το βαµβάκι και ο σωστός ο βαµβακοπαραγωγός. Θα έλεγα πως είναι ένας δυναµίτης για την καλλιέργεια», τόνισε ο κ. Χατζηπουργάνης, αποκαλύπτοντας ότι τις προηγούµενες χρονιές έκανε µόνο βασική λίπανση µε το Timac Start 20-10-5 γραµµικά στη σπορά και άλλα 20 κιλά στο σκαλιστικό στις 10 Ιουνίου και επιτύγχανε, χωρίς επιφανειακή λίπανση, αποδόσεις της τάξης των 420-425 κιλών το στρέµµα.

∆εν παρέλειψε πάντως να διατυπώσει και τον προβληµατισµό όλων των βαµβακοπαραγωγών, που έχει να κάνει µε το ό,τι για δύο συνεχόµενες χρονιές η τιµή του βαµβακιού «έπαιξε» σε χαµηλά επίπεδα, ενώ πλέον το κόστος παραγωγής έχει εκτιναχθεί.

 

Επέκταση της συμβολαιακής γεωργίας στα σχέδια της «Αγροϋπηρεσίες»

Για πολλά προβλήµατα µε τις καιρικές συνθήκες και τις χαλαζοπτώσεις σε διάφορες καλλιέργειες του κάµπου Αλιστράτης, µίλησε και ο Νίκος Καλαποτλής, διευκρινίζοντας, ωστόσο, πως «όπου δεν καταγράφηκαν τέτοιου είδους προβλήµατα, οι παραγωγές έχουν πάει πολύ καλά».

Ο κ. Καλαποτλής είναι συνιδιοκτήτης της «Αγροϋπηρεσίες», µιας επιχείρησης µε έδρα στον Γάζωρο Σερρών και υποκαταστήµατα στην Αλιστράτη και στο Ψυχικό, µε πολυσχιδείς δραστηριότητες, που ξεδιπλώνονται από την εµπορία αγροεφοδίων και φτάνουν έως και την παροχή υπηρεσιών ΟΣ∆Ε και µελετών για σχέδια βελτίωσης και νέους αγρότες. Όπως τονίζει στην Agrenda, στην περιοχή µπήκαν φέτος επί τω πλείστον σκληρά σιτάρια και κάποια µαλακά. Τα κριθάρια δεν προτιµήθηκαν ιδιαίτερα, ούτε και πολλές ελαιοκράµβες, γιατί «δεν ήταν καλές οι καιρικές συνθήκες για να επιτρέψουν τη σπορά το Σεπτέµβριο που µας πέρασε».

 

Ο κρίκος µεταξύ παραγωγού-µεταποιητή

Για τις δραστηριότητες της «Αγροϋπηρεσίες» ο συνοµιλητής µας τόνισε πως εδώ και λίγα χρόνια η επιχείρηση, στην οποία συµµετέχουν και οι Γιώργος Καλαποτλής, Χρήστος Πολατσίδης και Γιάννης Κίρπιτσας, έχει επεκταθεί και στη συµβολαιακή γεωργία, ως ενδιάµεσος κρίκος µεταξύ παραγωγών και µεταποιητών για προϊόντα όπως το σκληρό σιτάρι, το καλαµπόκι και το βαµβάκι. «Θέλουµε να ενισχύσουµε την παρουσία µας στο κοµµάτι αυτό. Στόχος µας είναι η βελτίωση του παραγόµενου προϊόντος µέσα από τη συµβολαιακή, ώστε να έχει και µεγαλύτερη πρόσοδο και καλύτερες τιµές ο παραγωγός και να παίρνει ποιοτικότερο προϊόν ο Μύλος ή ο εκκοκκιστής. Η πρακτική των τελευταίων ετών µε τη συµβολαιακή µας έδειξε ότι ο στόχος αυτός µπορεί να επιτευχθεί».

Κοµβική η 15ετής συνεργασία µε την Timac Agro | ΛΥ∆Α

Στην προσπάθεια αυτή, κατά τον κ. Καλαπτολή, έχει βάλει το λιθαράκι της και η 15ετής συνεργασία της «Αγροϋπηρεσίες» µε την Timac Agro | ΛΥ∆Α. «Είµαστε ευχαριστηµένοι µε τα προϊόντα που έχουν τοποθετήσει στο κατάστηµα µας. Είναι ποιοτικά και αφορούν διαφυλλικά προϊόντα, βιοδιεγέρτες, κοκκώδη και υδατοδιαλυτά λιπάσµατα», τονίζει. Όπως εξηγεί «το Sulfammo 25-0-0 έχει ιδιαίτερη θέση στο κατάστηµά µας, όπως και τα βασικά λιπάσµατα της Timac Agro | ΛΥ∆Α. Στο βαµβάκι έχουµε το Duofertil 20-10-5 και το 10-24-0, αλλά τη διαφορά νοµίζω την κάνει η τεχνολογία MPPA. Οι παραγωγοί που το δοκιµάζουν το εµπιστεύονται».

 

Special λύσεις θρέψεις και για όλες τις ανοιξιάτικες καλλιέργειες

Ο Ξενοφών ∆ηµητριάδης, γεωπόνος και τοπικός συµβουλος θρέψης της «Timac Agro | ΛΥ∆Α» από το 2006, αφού σηµείωσε πως «η µακρόχρονη συνεργασία µε την «Αγροϋπηρεσίες», είναι χτισµένη στο θεµέλιο της εµπιστοσύνης και για αυτό έχει αντέξει στο χρόνο», τόνισε ότι «στο καλαµπόκι οι παραγωγοί προτιµούν το Duofertil 20-10-5, µε την τεχνολογία MPPA DUO που προστατεύει τα στοιχεία του λιπάσµατος και ξεµπλοκάρει από την άργιλο του εδάφους, µπλοκαρισµένα στοιχεία. Έχει δώσει άριστα αποτελέσµατα και κρατάει το φυτό πράσινο και δυνατό µέχρι και την επιφανειακή λίπανση. Στο βαµβάκι βάζουµε το 20-10-5 ή το 16-5-8, της σειράς Duofertil µε τα MPPA DUO, βασική λίπανση, ενώ επιφανειακό είναι το Sulfammo 25-0-0, το οποίο έχει κάνει όνοµα στην περιοχή µε το MPPA που διαθέτει, καθώς δίνει λίπανση σε µακρά διάρκεια και δεν αναστέλλει τη δράση των αζωτοβακτηρίων, αλλά δρα µε τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον».

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία