BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Εκτροφή κοτόπουλων στη Βρετανία με τεχνολογία NASA

Αγρότες υιοθετούν την τεχνολογία του ρόβερ/ρομποτικού οχήματος εξερεύνησης της NASA στον Άρη για εκτροφή κοτόπουλων στη Βρετανία.

anasakotopoula

7
0

Η εκτροφή κοτόπουλων σε μεγάλη κλίμακα δεν έχει σχέση με την πυρηνική φυσική. Είναι πολύ πιο απαιτητική. Τα κοτόπουλα το βρίσκουν δύσκολο να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία σώματος τους και οι μεγάλες αποθήκες στις οποίες φυλάσσονται μπορεί να γίνουν αποπνικτικές. Φώτα που αναβοσβήνουν και δυνατοί θόρυβοι ενδέχεται να τα κάνουν νευρικά. Επιπλέον, η αμμωνία από τα κόπρανά τους συχνά προκαλεί εγκαύματα στο κότσι (hock burns).

Όλα αυτά σημαίνουν ότι χρειάζονται συχνή επιτήρηση για να είναι κανείς σίγουρος ότι κερδίζουν βάρος. Αλλά για το ‘babysitting’ των κοτόπουλων καταναλώνει κανείς πολύ χρόνο. Ένας εργάτης ελπίζει να ζυγίσει μόνο ένα μικρό δείγμα από αυτά με το χέρι του κάθε εβδομάδα. Ζυγαριές που παρακολουθούνται από απόσταση μπορούν να βοηθήσουν αλλά, ακόμη και όταν αυτά μεταφέρονται με τροχαλίες υπάρχουν τυφλά σημεία (blind spots).

Σήμερα μια απάντηση στα παραπάνω προβλήματα έρχεται από ένα μέρος-έκπληξη, τον Άρη, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση του Economist. Η διαστημική τεχνολογία βρίσκει έναν επίγειο σκοπό. Η Thrive Multi Visual, μια αγροτεχνική startup από το Shropshire αναπτύσσει ένα ρομπότ μέτρησης βάρους των κοτόπουλων βασισμένη στο ρόβερ της ΝASA για την εξερεύνηση του κόκκινου πλανήτη. Η εταιρεία σχεδιάζει να εξοπλίσει το όχημα με κάμερες που θα είναι σε θέση να ζυγίζουν τα κοτόπουλα βλέποντάς τα.

Μηχανισμός θερμικής εικόνας και άλλα gadgets θα παρακολουθούν ενδείξεις όπως η θερμοκρασία σώματος και η υγρασία. Ένα εσωτερικό σύστημα GPS, που επίσης βασίζεται στη διαστημική τεχνολογία θα δίνει στο ρομπότ τη δυνατότητα να κινείται στον χώρο αυτόνομα ενώ αισθητήρες θα αποτρέπουν την πρόσκρουσή του σε αδρανή σώματα. Εάν δουλέψει τελικά, το ρόβερ για κοτόπουλα θα μειώσει σημαντικά τη δουλειά που απαιτείται κατά την επίβλεψη κοτόπουλων και θα φανεί χρήσιμο στους Βρετανούς αγρότες που φοβούνται για ελλείψεις σε εργατικά χέρια μετά το Brexit.

 

Πηγή κειμένου και φωτο: economist.com

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία